Anlık Bildirim

Intel Wolfdale AMD Antares'e karşı - DFI'den beklenen anakart LanParty RD600

Donanım dünyası son yıllarda özellikle işlemci ve ekran kartı kategorisinde sıkı rekabetlere tanıklık etmekte. Ekran kartı alanında Ati ve Nvidia arasında ki rekabet Nvidia'nın G80'ni duyurması ve Aralık ayı gibi Ati'nin R600'ün üzerindeki sis perdesini kaldırması ile farklı bir boyuta taşınacakken, AMD ve Intel arasındaki kıyasıya mücadelede ise 2007 yılı hiper (yüksek) tansiyon yılı olacak gibi.

Özellikle son yıllarda çıkardığı A64 teknolojisine sahip gerek Fx, gerekse Athlon ve Sempron işlemciler ile rakibi Intel'i köşeye sıkıştıran AMD, Intel'in Core 2 Duo "Conroe" işlemcileri çıkarması ile en azından son kullanıcılar için 2. plana düşmüştü. Neden böyle diyoruz çünkü performans anlamında Intel liderliğe otursa bile, AMD bu arada büyük sistem üreticileri ile de çeşitli anlaşmalar gerçekleştirmeyi başardı. Forumlarımızda haberlerini verdiğimiz üzere, özellikle başta Dell ile yapılan anlaşma olmak üzere AMD, gerçekleştirdiği bu anlaşmalar ile 2006 yılını satış anlamında rekor yıl olarak kapatabilir. Dell dışında özellikle Çinli büyük üreticiler ile anlaşarak Asya pazarında lider olmak isteyen ki bunu Şangay'da açtığı Ar-Ge merkezi ile de ortaya koyan AMD, şuanda K8L mimarisine dayalı yeni işlemcileri üzerinde çalışmakta. Performans modelleri olan Altair ve Altair FX'in yanı sıra giriş ve orta seviye içinde Anteras serisi işlemciler ile firma 2007 yılını domine etmek istiyor. Tabii AMD'nin bu yılın sonuna doğru güncel işlemcilerinin 65nm teknolojisi ile üretilecek olan modellerini de piyasaya sürecek.

Intel'e baktığımızda firma'nın keyfi yerinde diyebiliriz. Core 2 Duo "Conroe" ile elde edilen başarı, firmaya "dünyanın en iyi işlemcileri bizde" ilanını verebilme özgüvenini bile kazandırmış durumda. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıllar içinde Intel, AMD'nin düello daveti ile yaptığı atağa bir cevap vermemişti. Fakat Intel, şu sıralar verdiği ilanlar ile belkide AMD'nin düello davetine karşı gecikmiş bir cevap veriyor. Firmanın Conroe işlemcileri ile birlikte Kasım ayında 4 çekirdekli yeni işlemcilerini piyasaya süreceğini düşündüğümüzde Intel'in, 2006 yılının özellikle 2. yarısı ve 2007 yılının ilk yarısını AMD'ye karşı önde kapatması beklenebilir.


Resim Vr-Zone sitesinden alınmıştır.

Yeni gelen haberlere göre 2007 yılı özellikle firmaların piyasaya süreceği yeni giriş ve orta seviye işlemcilerin sıkı rekabetine sahne olacak gibi. AMD'nin daha önce verdiğimiz K8L mimarisine dayalı 65nm üretim teknolojisi ile üretilecek olan yeni çift çekirdekli "Anteras" işlemci serisinden sonra Intel'de 2007 yılı içinde çıkaracağı 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek işlemcilerden olan "Wolfdale" hakkında da bazı bilgiler gün yüzüne çıkmaya başladı. Çift çekirdekli olacak olan Wolfdale 45nm üretim teknolojisinin yanı sıra sahip olacağı 6MB L2 ön bellek ile de oldukça iddialı olacak gibi. İşlemci güncel Core 2 Duo işlemcilerinin dayandığı Core (Çekirdek) mimarisi yerine Intel'in üzerinde çalıştığı "Penryn" mimarisine dayalı olması bekleniyor. AMD'nin Antares işlemcileri ile hemen hemen eş zamanlı olarak 2007 yılının 3. çeyreğinde çıkması beklenen Wolfdale işlemcilerin sahip oldukları 6MB L2 ön bellek ile AMD'nin Antares işlemcilerinin sahip olduğu çekirdek başına 512KB toplamda ise 1MB L2 ön bellek ile 2MB L3 belleğin mücadelesi ilginç olacak gibi. Tabii AMD'nin HyperTrabsport (HT) 3.0 ile ulaşmayı planladığı yüksek bus hızlarına karşılık ki burda 4GHz'den bahsediliyor, Intel Wolfdale işlemcilerinde 1333MHz fsb hızını kullanacak. Tabii bu işlemciler ile birlikte Intel'in Bearlake kod adlı yeni yonga seti ile birlikte AMD'de Ati tarafından gelecek yeni yonga setlerini kullanmaya başlayacak. Bu açıdan bakıldığında Antares ve Wolfdale işlemcilerin yanında özellikle tatminkar performans sunan entegre garfik çözümlerine sahip yonga setleri 2007 yılına damga vurabilir ki bu açıdan şuanki göstergeler AMD'nin Ati ile bir adım daha önde olduğu yönünde. Zira Ati şimididen entegre X700 grafik çözümüne sahip yeni yonga setlerini piyasaya çıkarmak üzere kaldıki firmanın DirectX 10 destekli entegre grafik çözümüne sahip yonga setlerini de 2007 yılının sonuna doğru yada en geç 2008 başında piyasaya sürmesi bekleniyor. Gerek Intel'in gerekse AMD'nin 2007 yılı sonu 2008 başı gibi işlemcileri ile birlikte kullanmayı planladığı yeni yonga setlerinin sektörde yeni gelişmelere paralel olarak PCIe 2.0, DDR3 bellek desteği gibi özelliklere sahip olmaları bekleniyor. Yine AMD'nin Ati vasıtası ile 2007 yılı içinde yeni SB700 güney köprüsünü Intel'in ise ICH9'u yeni işlemciler ile birlikte çıkarması bekleniyor. Bu konuda son not olarak Nvidia'nın 2007 yılı içinde Intel işlemcilere daha çok odaklanacağı da sektörde konuşulanlar arasında.

Intel'in Wolfdale ve AMD'nin Antares işlemcilerine geri dönersek, Intel yeni işlemcileri ile birlikte "MHz" yarışını yeniden başlatacak gibi. Wolfdale işlemcilerinin 3,5GHz'den başlayan modellerinin 4GHz'e kadar uzanması bekleniyor. Tabii bu noktada ölçeklenebilir Penryn çekirdek mimarisinin ve 1333MHz'e çıkarılan fsb hızının işlemcilerin 4GHz barajını aşabilmeleri yönünde oldukça etkili olacağı söyleniyor. 45nm üretim teknolojisinin yanı sıra yeni mimarinin oldukça az ısınacağı yönünde gelen bilgilere ek olarak Wolfdale işlemcilerinin TDP (Thermal Design Power) değerlerinin 57 Watt gibi değerlerde olması da Intel'in 4GHz barajını bu işlemciler ile geçebilceği yönünde önemli göstergeler. Son günlerde ayrıca IBM'in yeni Power6 işlemcileri ile 4GHz barajını geçtiği ve 5 GHz'i zorlayacağı yönünde bazı gelişmeler var. Bu önemli bir haber zira AMD'nin IBM ile başta Ar-Ge olmak üzere çeşitli ortak çalışmalar yaptığı göz önünde bulundurulursa Intel'in "MHz" atağına karşı AMD, IBM ile daha sıkı görüşmeye başlayabilir.

2007 yılı içinde yeni işlemciler, yeni yonga setleri ve farklı mücadelelere tanık olacağız. Windows Vista'nın daha çıkmadan sektörü şekillendirmeye başladığı 2006 yılından farklı olarak 2007 yılı içinde daha çok yeni ürün ve daha uygun fiyatları görme ihtimalimiz oldukça yüksek ki son verdiğimiz Opteron işlemcilerdeki fiyat indirimi bile bunun habercilerinden birisi sayılabilir. 4 çekirdekli işlemciler ile birlikte 2006 bitmeden bir indirimde Intel tarafından beklendiğini de söylemekte fayda var. Son kullanıcıları sevindirecek bu gelişmelerin ortaya çıkacağı 2007 yılı için hyecanlı bekleyiş çoktan başlamış durumda.


Ati'nin Merakla Beklenen RD600 Yonga Seti Hız Aşırtma Efsanesi DFI ile Buluştu

Birkaç yıl öncesine kadar ülkemizde son kullanıcı açısından ismi bile telaffuz edilmeyen ama özellikle Nvidia'nın, AMD işlemciler için çıkardığı nForce 4 yonga setini kullanan LanParty serisi anakartları ile hız aşırtma (overclock) alanında gerek ülkemizde gerekse dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve kısa sürede değişik rekorlara imza atan DFI, hakkında son günlerde çıkan masa üstü bilgisayar pazarına yönelik anakart üretimini bırakacağına dair söylentilere en güzel cevabı üzerinde çalıştığı Lanparty UT RD600 - T2R/G modeline ait resimleri ortaya çıkararak verdi.

Bilindiği gib Ati'nin Intel'in Core 2 Duo "Conroe" işlemcileri için geliştirdiği RD600 yonga seti şimdiden bu işlemciler iin en yüksek performansı veren yonga seti olmaya aday. Zira anakartın ES (Enginering Sample - Mühendislik Örneği) örnekleri üzerinde yapılan denemelerde 520 fsb'ye ulaşabildiği söyleniyorki bu oldukça iyi bir rakam. Özellikle DFI gibi hız aşırtma uzmanı markalar ile bu değerlerin çok daha geliştirilebiceği de belirtiliyor. Tabi bunu gören Intel'in Ati'nin dolayısı ile AMD'nin kendi işlemcisi üzerinde söz sahibi olmasını engellemek için Tayvanlı anakart üreticilerine bu yonga setine sahip anakart üretmemeleri konusunda baskı yaptığı da belirtilmekte.


Resimleri üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz. Resimler dailytech.com sitesinden alınmıştır.

Biz anakarta geri dönersek, şu an modelin teknik özellikleri hakkında çok detaylı bilgiler henüz verşilmemiş olsa bile anakart üzerinde ilk dikkat çeken nokta 3 adet x16 PCIe slotunun yer alıyor olması. Bunlardan ikisinin Crossfire için kullanılacağını düşünrsek 3. slot için çeşitli söylentiler var. Bu söylentiler arasında öne çıkanı ise 3. slotun fizik işlemler için kullanılacağı yönünde. Bunun dışında şuan gelen bilgilere göre yine anakart üzerinde 3 adet PCI slotu, diğer LanParty modelleri gibi 2 adet Gigabit ethernet desteği, UV duyarlı slotlar, yüksek tanımlı ses ki DFI anakart üzerindeki elektrik dağılımını daha verimli hale getirmek için, ses yongasını PCB üzerinden alarak "Karajan" ismini verdiği ayrı bir modül olarak anakart'ın yanında veriyor.

DFI'nin yeni RD600 LanParty modelinin önümüzdeki ay çıkması bekleniyor. Fiyat olarak DFI tarafından net bir bilgi gelmese de yeni LanParty'nin fiyatının 200$'ın altında olması beklenmiyor. Ayrıca bildiğiniz gibi RD600 Ati tarafından Intel işlemciler için üretilen son yonga seti olacak hatta DFI'nin bu modeli, Ati'nin RD600 yonga setini kullanan tek model olma ihtimali de bulunmakta.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim