Anlık Bildirim

Intel'den Yeni 4 Çekirdekli Core 2 Extreme QX6700 ve Core 2 Quadro Q6600

Intel ile AMD arasındaki rekabete yeni bir boyut katılmak üzere. Çift çekirdekli işlemci arenasında Intel'in tahtı ele geçirmesinden sonra artık gözler 4 çekirdekli işlemcilere çevrilmişti. Kısa bir süre önce AMD soket F formundaki 4 ayrı fiziksel çekirdeğe sahip olan yeni Opteron işlemciler hakkında bilgiler vermişti. Fakat Intel'in bu konu üzerinde uzun süredir çalıştığı ve üretim safhasına çok yakın olduğu da bilinmekteydi. Zira Intel'in kod adı Kentsfield olan 4 çekirdekli işlemcilerinin örneklerine ait test sonuçları uzun süredir internet üzerinde yer alıyordu. Son gelen bilgilere göre artık Intel 4 çekirdekli işlemciler için üretim aşamasına gelmiş durumda.

Intel'in kod adı Kentsfield olan 4 çekirdeli (Quad-Core) işlemcilernin üzerlerindeki sisler dağılmaya başladı. Kasım ayında çıkması beklenen firmanın ilk 4 çekirdekli işlemcisi Core 2 Extreme serisinden çıkacak. Intel 4 çekirdekli işlemcilerinin yüksek performanslı modellerini şuanki X6800 de olduğu gibi Core 2 Extreme serisinden çıkaracak. Diğer modelleri ise Core 2 Quadro serisi olarak duyurup satacak. Öncelikle Core 2 Quadro grubuna baktığımız zaman, bu grubun ilk üyesi Q6600 olacak. Core 2 Quadro Q6600'ün özelliklerine baktığımızda 2,4GHz saat hızına, 4MBx2 L2 ön bellek ve 1066MHz fsb'ye sahip olacak. 2007'nin ilk çeyreğinde çıkacak olan Core 2 Quadro Q6600'ün fiyatı hakkında şuan kesin bir bilgi bulunmuyor.

Intel'in önümüzdeki Kasım ayında piyasaya sürmeyi planladığı Core 2 Extreme serisinden çıkacak 4 çekirdekli işlemcisi olan QX6700 iddialı özellikleri ile dikkat çekiyor. 2,66GHz saat hızının yanı sıra 4MBx2 L2 ön belleğe ve 1066MHz fsb'ye sahip olacak. Core 2 Extreme QX6700 fiyatı ile de oldukça iddialı. İşlemcinin fiyatının Intel her yeni extreme serisi işlemcide belirlediği gibi 999$ olması bekleniyor. Özellikle AMD FX serisi işlemcilerin o fiyata satıldığını düşünürsek zaten Conroe işlemciler ile ağır darbe alan AMD yüksek performans kategorisinde iyice zora girebilir.

Intel aslında yol haritasında bazı değişiklikler yaparak 4 çekirdekli işlemci üretimini erkene çekti. Zira daha önceki yol haritalarında firmanın ilk 4 çekirdekli işlemciyi 2007'nin ilk çeyreğinde çıkaracağı belirtilmekteydi. Ayrıca gelen bilgilere göre Core 2 Extreme QX6700'den sonra firma 2007'nin 2.çeureğine kadar yüksek performans kategorisinden işlemci çıkarmayabilir. Ayrıca şuan kullanılmakta olan 965 yonga setine sahip anakartlar ve 975 yonga setli olup Conroe ile uyumlu anakartlar bu işlemcileri desteklemekte. Conroe uyumlu diyoruz zira bildiğiniz gibi ilk çıkan 975 yonga setine sahip olan anakartlar VRM uyumsuzluğu yüzünden Conroe işlemcileri çalıştıramıyorlardı.

Tabii Intel'in masa üstü çözümleri yanında server pazarı için üretilecek olan 4 çekirdekli işlemcilerde de bazı gelişmeler var. Kod adı Clovertown olan ve firmanın server pazarı için geliştirdiği 4 çekirdekli (Quad-Core) işlemciler kodlarının başındaki 3 farklı harfe göre birbirlerinden ayrılacaklar. Kodlarının başında "X" bulunan işlemciler yüksek performans vaat eden işlemlemcileri belirtecek. Bu kategoride çıkması beklenen ilk işlemci Xeon X5355 olacak. 2,66GHz saat hızına, 4MBxL2 ön belleğe ve 1333MHz fsb'ye sahip olacak. Özellikle yüksek fsb dikkat çekici. Bu işlemcinin fiyatının yaklaşık 1172$ olması bekleniyor.

Resim HKEPC sitesinden alınmıştır.

Intel'in Clovertown işlemcilerin kodlarında kullanacağı "E" harfi ise işlemcilerin kendi kategorilerindeki giriş seviyesi ürünler olduklarını belirtmekte. Bu kategoride ilk etapta 3 model'İn çıkması bekleniyor. Bunlar, Xeon E5310 (1,6GHz, 4MBx2 L2, 1066MHz fsb), E5320 (1,83GHz, 4MBx2 L2, 1066MHz fsb) ve E5345 (2,33GHz, 4MBx2 L2, 1333MHz fsb). Ayrıca 80 watt'lık güç tüketimine sahip olacak olan bu modellerin fiyatlarının sırasıyla 455$, 690$ ve 851$ olması bekleniyor.

Intel'in kodu "L" ile başlayan Xeon işlemcileri ise özellikle düşük güç tüketimleri ile dikkat eçkiyor. Bu kategoride firma ilk olarak L5310 modelini çıkarmayı planlıyor. Yukarıda bahsettiğimiz E5310'dan daha düşük güç tüketimi dışında başka temel farklılığı olmayan bu işlemcinin fiyatı hakkında bir bilgi bulunmuyor.

4 çekirdekli işlemcilerde Intel oldukça iddialı geliyor. Core 2 Extreme ve Core 2 Quadro ile 4 çekirdekli işlemcilerde AMD'yi masa üstü platformlarda vurmayı planlayan firma, sürekli geliştirdiği ve ürün gamını oldukça geniş tuttuğu iki ve 4 çekirdekli Xeon işlemciler ile de server pazarında rakibinin korkulu rüyası olmayı planlıyor. 4 ayrı fiziksel çekirdeğe sahip olan yeni Opteron işlemcilerinin hakkında kısa süre önce bazı detaylar açıklayarak belki de Intel'in yol haritasını güncellemesine sebep olan AMD'nin ise Intel'in bu ataklarına kısa vadede nasıl bir cevap verebileceği şimdiden merak konusu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim