Anlık Bildirim

Apple, Hindistan pazarındaki en iyi yılını geçirdi

Çin akıllı telefon pazarında düşüş işaretlerini görünce Hindistan pazarına yönelmeye karar veren Apple, yatırımların karşılığını alıyor. Geçen yıl firmanın ülkede geçirdiği en iyi dönemi oldu.

2016 yılı Apple için pek de iyi geçmedi denebilir. Özellikle akıllı telefon pazarındaki genel durgunluk iPhone satışlarına yansıdı ve ilk kez düşüş görüldü. Bunda kale olarak görülen Çin pazarının rakiplere kaptırılmasının da etkisi büyüktü.

Geçen yıl yeni arayışlar içerisine giren Apple, gelişmekte olan bir diğer akıllı telefon pazarı Hindistan’a ağırlık vereceğini açıklamıştı. 1 milyarı geçen nüfusu ile iştah kabartan bir potansiyele sahip olan Hindistan, bu bakımdan pek çok global ve yerli üreticinin mücadelesine sahne oluyor.

Pazar Giderek Önem Kazanıyor

Samsung yakın zamanda Tizen işletim sistemli akıllı telefonlarını Hindistan pazarına sunmuştu. Huawei, Xiaomi, Lenovo gibi Çinli üreticiler, komşu sınırlar içerisinde varlık göstermeye çalışıyor. Yine Micromaxx gibi dev yerliler de pay kaptırmama mücadelesinde.

Apple da yıllardır pazarda boy gösteriyor ancak özellikle 2015 yılından itibaren yatırımlarını arttırmaya başladı. Devlet Başkanı Modi ile sık sık bir araya gelen Tim Cook, yatırımlarına destek aradı. Bileşenlerin bir kısmını Hindistan’da üretmek gibi bazı önemli kararlar da alan Apple, agresif stratejisinin meyvelerini toplamaya başladı.

Firmadan yapılan açıklamaya göre Apple geçen yıl Hindistan’da 2.5 milyon iPhone satışı gerçekleştirdi. 2015 yılında bu rakam 2 milyon civarındaydı. Yani yüzde 25 civarında bir büyüme elde edilmiş oldu. Özellikle geçen yılın son çeyreğinde Apple adeta şov yaptı zira diğer üreticiler yüzde 30 civarında bir düşüş yaşadı.

Diğer taraftan Apple’ın üst seviye akıllı telefon satışlarında da öne çıktığı ifade ediliyor. 2016 yılında ülkede satılan üst seviye telefonların yüzde 62’si Apple’a ait. Bilindiği üzere Hintli tüketicilerin alım gücü oldukça düşük. Ortalama akıllı telefon fiyatlarının 150$ olduğu ülkede Apple’ın elde ettiği rakamlar dikkat çekici. Dünyada iPhone fiyatlarının en yüksek olduğu ülkelerden birinin Hindistan olduğunu da hatırlatmak gerek.

Rakamlara bakıldığında Apple’ın Hindistan’da benimsendiği görülüyor. Bu bakımdan önümüzdeki dönemde firmanın yatırımlarını daha da arttırması ihtimal dahilinde. Hali hazırda Bangalore’de bir uygulama geliştirme ofisi ve Haydarabad’da bir harita geliştirme birimi kurulmuş durumda. Bunlar katlanarak artacaktır.

Apple henüz toplam akıllı telefon pazarında yüzde 2.5 paya sahip ancak üst seviye segmentte hakimiyet kurması çok önemli. Bu yıl akıllı telefon pazarında durgunluğun devam edeceği ön görülürken, Apple’ın Hindistan hamlesi önemli sonuç verecektir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim