Anlık Bildirim
Sıradaki Video

İşte dünyanın en güçlü grafik işlemcisi: Nvidia GP100

Pascal mimarisini kullanan Nvidia GP100 GPU, dünyanın en güçlü ve en karmaşık grafik işlemcisi olarak dikkat çekiyor. Peki bu GPU hangi özelliklere sahip, hadi gelin yakından bakalım.
Tayvan'dan herkese merhaba arkadaşlar, ben Erdi Özüağ. Şu anda dünyanın en güçlü grafik işlemcisine bakıyoruz. Nvidia'nın Pascal mimarisini kullanan GP100 kodlu yeni GPU, GeForce GTX 1080'de kullanılan GP104 GPU'sunun büyük abisi gibi görünse de aslında çok daha fazlasını sunuyor. Evet her iki GPU da Pascal mimarisini kullanıyor yani ISA seviyesinde aynı komut setlerini destekliyor ve temel pek çok teknolojiyi paylaşıyorlar ama GP100 her halukarda farklı bir GPU.
GP100 GPU'su  yüksek başarımlı bilgi işlem yapabilen sunucular ve süper bilgisayarlar için geliştirilen Tesla P100 hızlandırıcı kartta kullanılıyor. Bu kartın bir tanesi veya onlarcasını barındıran sistemler, dünya devi teknoloji şirketlerinin yapay zeka çalışmalarında kullanılıyor. Örneğin Facebook'un herhangi bir fotoğrafta yaptığı kişi tavsiyelerinin arkasındaki donanımlardan birini oluşturuyor.
GP100 GPU'su 15 milyar transistör içeriyor yani GTX 1080'nin GP104 GPU'sundan 2 kat daha fazla. Benzer şekilde 16nm FİNET geometrisi ile üretilen, buna rağmen 600 milimetrekare gibi devasa boyutta olan GPU, ilk defa AMD'nin Fury ailesinde gördüğümüz yüksek bantgenişliği sunan HBM bellek teknolojisinin ikinci neslini kullanıyor ve 4096-bit veriyolu üzeirnde çalışan 16GB bellekle geliyor. Zaten GPU'nun üzerine bakarsanız bellek zarlarını görebilirsiniz, şu anda HBM2 kullanan başka da bir çözüm yok zaten.
GP100 GPU'su aynı zamanda yüksek bantgenişliğinda haberleşme sağlayan NVLink bağlantı teknolojisini destekliyor. GPU ile GPU'nun veya GPU ile işlemci arasında PCIe 3.0'a nazaran 12 kata kadar daha yüksek bagenişliğinde haberleşme imkanı tanıyan bu teknoloji, sunucu çiftliklerinde kullanılan IBM Power8 işlemcilerince de destekleniyor. Tek hassasiyetli işlem gücü 20 TeraFLOP'un üzerinde olan ve 4MB L2 vellekle donatılan GPU, 3584 CUDA çekirdeğine ve 224 doku ünitesine sahip. 1328MHz'de çalışan, Boost ile 1480MHz'e çıkabilen GPU'nun ısıl tasarım gücü ise 300 Watt.Yeni nesil algoritmalar ve kayar nokta hesaplamalarındaki gelişim sayesinde GP100, yapay zeka ve derin öğrenme konularının merkezinde olacak.
Nvidia'nın Drive PX2 platformunu da yakında görme şansı yakaladım. Otomobiller için geliştirilen ve GPU güncellemesine izin veren sistem, sürücüsüz otomobileri hedefliyor ve 12 çekirdeli işlemci ile Pascal tabanlı GPU ile 8 teraflop işlem gücü sunarak alexnet üzerinde saniyede 2800 görseli tanımlayabiliyor. Bir nevi otomobil geliştirme kiti olan Drive PX2, sınıfının en güçlüsü, hatta o kadar güçlü ki soğutma için sıvı soğutma kiti kullanılıyor. Otomotiv endüstrisi daha güçlüsüne tanık olmamıştı.
Son olarak yeni nesil Tegra platformunu da görmüş olduk. Pascal tabanlı GPU'su, Nvidia'nın en küçük Pascal çözümü olarak yorumlanabilir. Akılı telefon pazarından çıkan Nvidia, yeni Tegra platformunu Shield gibi konsol ve setüstü kutularını güncellemek için kullanacaktır ama şu an için daha fazla bilgi açıklanmıyor. Ben Erdi ÖZÜAĞ, bir sonraki videoda görüşene kadar şimdilik hoşçakalın ve kendinize çok iyi bakın.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim