Anlık Bildirim

Makyaj malzemelerinin çoğunun toksik kimyasallar içerdiği tespit edildi!

Yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre makyaj malzemelerinin büyük bir kısmı zehirli bir kimyasal olan PFAS maddeleri içeriyor. Bu hem sağlık hem de çevre açısından endişe verici.

Makyaj malzemelerinin çoğunun toksik kimyasallar içerdiği tespit edildi!

Notre Dame Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da satılan birçok kozmetik muhtemelen bir dizi ciddi sağlık sorunuyla ilişkili toksik bir kimyasal sınıfta olan perfloroalkil ve poliforoalkil maddeleri (PFAS) içeriyor. 

Bilim insanları kapatıcılar, fondötenler, göz ve kaş ürünleri ve çeşitli dudak ürünleri dahil olmak üzere 200'den fazla kozmetik ürünü test etti. Araştırmaya göre test edilen fondöten ve göz ürünlerinin %56'sı, dudak ürünlerinin %48'i ve test edilen maskaraların %47'sinin içeriğinde PFAS kullanımının bir göstergesi olan yüksek düzeyde flor içerdiği doğrulandı. Çalışma yakın zamanda Enviromental Science & Technology Letters dergisinde yayınlandı.

Makyaj malzemelerinin çoğunun toksik kimyasallar içerdiği tespit edildi! Tam Boyutta Gör

Notre Dame araştırmayı yürüten fizik Profesörü Graham Peaslee, bu ürünlerin her gün milyonlarca tüketiciye sağlayan milyarlarca dolarlık bir endüstrinin büyüklüğü ve ölçeği ile birlikte, tüketiciyi maruz bıraktığı zehirli kimyasallar düşünüldüğünde, durumun endişe verici olduğunu belirtti. Peaslee'nin altını çizdiği üzere PFAS maddeleri kalıcı kimyasal çeşitleridir. Kan dolaşımına bir şekilde girdiğinde orada uzun zaman kalabilir. Dahası bu ürünleri kullanan insanlar için çevresel kontaminasyon riski de barınıyor. 

Başka Nerelerde Var Bu Maddeden?

Yapışmaz pişirme kaplarında, işlenmiş kumaşlarda, fast food ambalajlarında ve son zamanlarda ülke genelinde itfaiyeciler tarafından kullanıla kişisel koruyucu ekipmanlarda daha önce bulunan PFAS, kimyasal bileşenleri doğal yollarla bozulmadığı için "sonsuz kimyasallar" olarak bilinir. Yani onları çevreye bıraktıktan sonra onlarca yıl boyunca yeraltı sularını kirletirler. 

Ne Yapıldı ve Neler Yapılabilir? 

2017'de yapılan laboratuvar çalışmalarının ardından fast food markaları ambalajlarının PFAS maddeleri içermemesine dikkat etmeye başlamıştı. Onun dışında bu maddelerin zararlarını öğrendikten sonra ABD Savunma Bakanlığı da köpüklü yangın söndürücülerde de bulunan bu içeriği ikame etmek için başka alternatiflere bakmıştı. Bu anlamda umarız benzer bir gelişme çok yaygın bir kitleye hitap eden makyaj endüstrisinde de gerçekleşir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim