Anlık Bildirim

MSI Corecell ve Gigabyte CIA...

Giriş seviyesi kullanıcılar için yeni cazibe merkezi bilgi sahibi olmadan, risk almadan, kolaylıkla overclock yapabilmek.

Buna imkan tanıyan ve mevcut anakartlarda yer alan yarı donanım yarı yazılım tabanlı kullanıcı dostu çözümler pek çok kullanıcı için yeterli geçici OC çözümleri sağlıyor. Hem basit ve etkililer, hem de kalıcı olmadıkları için anakart ve işlemci üzerindeki stresi minimumda tutuyorlar.

Bu akımın öncülerinden olan MSI Corecell "Dynamic Overclock Technology- DOT" işlemci üzerindeki yüke göre FSB hızını arttırarak değişken biçimde ihtiyaç olduğunda otomatik olarak Overclock yapıyor. Örneğin masasüstünde kelime işlemcinizle bir kaç satır bir şeyler yazarken FSB hızınız standartta kalıyor ama ne zaman ki 3D oyuna giriyorsunuz bu durumda FSB hızınız önceden belirlenmiş oranda artmaya başlıyor.

MSI'ın hemen ardından bu işe soyunan Gigabyte'ın bu işleme verdiği isim ise "CPU Intelligent Accelerator - CIA". Gigabyte teknolojisini MSI'a benzer biçimde izah ediyor.

Her iki teknolojide tanımlarında CPU yüküne duyarlılıktan bahsediyor ama esasında işler göründüğü gibi değil...

Digit-Life biraz bu teknolojileri test etmek biraz da yeni yazılımları RM Spy (RM Infiltrator) tanıtmak amacıyla bir inceleme hazırlamış ve aşağıdaki sonuçları elde etmiş.

MSI Corecell ve Gigabyte CIA...

MSI'ın DOT'ının test edildiği Athlon 64 platformuyken, Gigabyte için Intel kullanılmış. Bu yüzden saat hızları birbirine benzer değil !

Tablolardan çıkarılacak sonuçların başında MSI'ın ve Gigabyte'ın yaklaşım farkı yer alıyor. MSI artışı daha yavaş ve yumuşak şekilde yaparken, Gigabyte "tetik'le" beraber tepe yapmış ve oynamalar olmamış. Burada Digit-Life'ın yaptığı yoruma katılmamak elde değil: Her iki yaklaşımında birbirine göre üstünlüğü yok.

Ama esas çarpıcı olan bu değil: İki farklı firmanın çözümleri de doğru OC zamanını termal izleme yöntemi ile saptıyor.

Yani işlemci üzerindeki yük artınca işlemci ısınıyor, önceden belirlenmiş dereceye ulaşınca da OC başlatılıyor. İşlemci yükünün dolaylı ölçümü düşük maliyetle bu tarz sistemler oluşturmayı olanaklı kılıyor.

Termal kontrol sistemine bağlı olarak işlemci fanının durduğu durumlarda da olay üretilebiliyor: fanın durmasıyla beraber artan ısı OC mekanizmasını tetikliyor.

Buraya kadar her şey masum gözüküyor ama pek de böyle değil: diyelim ki işlemci fanı siziz haberinizin olmadan devre dışı kaldı ve otomatik OC başladı, OC'la beraber işlemci normalden daha hızlı biçimde ısınmaya başlayacak. Böylesi bir senaryo için her iki sistemde de olasılığı çok düşük de olsa (Fan fail alarm, Shut Down Temp, Intel'lerde Thermal Monitoring gibi pek çok önleme karşın) bir güvenlik zafiyeti olduğu söylenebilir.

Sonuç olarak OC yaparken farklı yolları seçseler de, aynı çalışma prensibine ve aynı zaaflara sahip olan her iki sistemin de biraz daha iyileştirilmelerine ihtiyaç var.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim