Anlık Bildirim

Nemli havalarda Covid-19'a yakalanma riski ile ilgili ilginç araştırma

Yakın zamanda yayımlanan bir araştırmada araştırmacılar, Covid-19 virüsü yüklü damlacıkların nemli ortamda, havada ne kadar asılı kaldığı simülasyonlar yaparak araştırdılar.

Kışın enfekte olmak, yazın enfekte olmaktan çok daha kolaydır. Bunun en önemli sebebi de bağıl nem oranıdır. Bunu kışın nefesimizin havada yoğunlaşmasından da kolayca anlayabiliriz. Bu yalnızca Covid-19 için değil, grip ve diğer viral hastalıklar için de geçerlidir. 

Covid-19'un kışın kolayca yayılmasının sebebi, virüs taşıyan damlacıkların havada çok daha fazla kalabilmesidir. Daha öncesinde virüs taşıyan küçük damlacıkların hızla buharlaştığı ve yalnızca büyük damlacıkların enfeksiyon riski oluşturduğu düşünülüyordu. Ancak şimdi Viyana Teknik Üniversitesi ve Padua Üniversitesi'nin işbirliği ile bunun doğru olmadığı ortaya konuldu. Solunan havanın yüksek nemi nedeniyle küçük damlacıklar bile havada çok uzun kalabiliyor. 

Nemli havada Covid-19'a yakalanma riski zannedilenden çok fazla Tam Boyutta Gör

Viyana Teknik Üniversitesi Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi Enstitüsü'ndeki Prof. Alfredo Sodati ve ekibi, bir kişinin nemli havada nefes alıp verişlerini ve kişinin hapşırdıktan sonraki süreçte damlacıkların ne kadar havada kaldığını anlamak için simülasyonlar geliştirdiler. Padua Üniversitesi'nden Francesco Picano ve ekibinin de yer aldığı araştırmada, daha somut sonuçlar elde edebilmek için araştırmacılar, plastik bir kafaya uzaktan kontrol edilebilen bir valf eklediler ve nemli bir yerde buradan çıkan damlacıkların havada ne kadar kaldığını pratikte de gözlemlediler.

PNAS dergisinde yayınlanan araştırmada, nemli havalarda küçük damlacıkların da uzun süre havada asılı kalabildiği sonucuna ulaşıldı. Soldati, damlacıkların havada buharlaşma hızının, ortamdaki ortalama bağıl neme göre değil, doğrudan damlacığın konumundaki yerel nem tarafından belirlendiğini söylüyor. Solunan hava, ortamında ortalama havadan çok daha nemlidir. Bunun sebebi de havada ilk damlacıkların buharlaşmasının hemen ardından, nemin yükseliyor olmasıdır. 

Soldati, bu yüzden nemli zamanlarda bulaşının sandığımızdan çok daha fazla olabileceğini söylüyor. Elbette bu tür fenomenleri anlamak, maske ve sosyal mesafe gibi önlemlerimizi arttırmamız için bizlere fikir veriyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim