Anlık Bildirim

nVidia 7800GT ; 399$'a yüksek irtifa uçuş

Nvidia'nın 7800GTX'i piyasaya sürmesinin üstünden bir aydan fazla geçmeden 7 serisi GPU ailesinin yeni üyesi 7800GT'de piyasada kullanıcıların beğenisine sunuldu. Nvidia bu sene uygulamaya başladığı yeni pazarlama kampanyası ile yeni grafik işlemcilerini resmi olarak duyurduğu anda bu duyrulan grafik işlemcisini taşıyan ekran kartlarını piyasada bulmak mümkün oluyor. Rakibi ATi'nin Crossfire teknolojisini bir çok sitede testleri yayınlanmasına rağmen hala kullanıcılara ulaştıramadığını düşünürsek, nVidia'nın bu taktiğinin kullanıcılar üstünde oldukça fazla olumlu etki bırakacağı kuşku götürmez bir gerçek.

Yeni GPU 7800GT, 7800GTX de olduğu gibi G70 yongası taşıyor fakat 7800GT de bulunan yongada 4 Piksel Shader ve 1 Vertex Shader kapatılmış durumda ayrıca GPU/Bellek saat frekansları üst model 7800GTX e göre daha düşük. Bu durum, teknoloji olarak yeni GPU'nun 7800GTX'in desteklediği bütün yeni filtreleme ve kenar yumuşatma gibi teknolojilere tam destek verdiği, tek farkın hız olduğu anlamını taşıyor. Kartın soğutma sistemi ve dizaynı tamamen 7800GTX ile aynı belki ilerde riva tuner tarzı programlarla kapalı iş hatlarını açmakta mümkün olabilir.

7800GT, fiyat olarak 6800 Ultra nın yerine konumlandırılacak bir ürün. Yurtdışında 399$ gini oldukça düşük bir rakamla piyasaya sunulan 7800GT, 6800 Ultra ile aynı fiyat seviyesinde kalacak. Nvidia'nın oyun severler tarafından fiyat/performans olarak oldukça beğeni toplayan ürünleri 6800GT ve 6800'ün yurtdışında 299$-199$ seviyelerinde olmaları ile firma hem üst düzey hem de orta düzeyde oldukça kaliteli ürünler sunuyor duruma geldi. ATi'nin X800XL GPU larını taşıyan ekran kartlarının 300$ seviyesinde satıldığını ve yeni çıkacak olan X800GT lerin ise 150$ seviyesinde satılacak olduğunu düşünürsek, bu durum karşısında ATi'nin de yakın bir zamanda tekrar fiyat düzenlemesi yapacağı söylenebilir.

Standart hali ile 20 Piksel Shader ve 7 Vertex shader ünitesine sahip olan 7800GT, 400MHz işlemci 500MHz (x2 1GHz) bellek hızına sahip. İşlemci ve bellek hızı olarak 6800 Ultradan düşük olsada Piksel ve Vertex shader ünitelerinin fazlalığı yüksek çözünürlüklerde 6800 Ultra ile arasında çok fark açılmasını sağlıyor özellikle AA ve AF açıldığı zamanlarda fark oyuna göre %50 yi geçebiliyor. Güç gereksinimleri olarak 7800GTX'den farklı olmayan 7800GT, tek kullanımda 350Watt SLI kullanımında ise 500Watt bir güç kaynağına ihtiyaç duymakta. Son zamanlarda oldukça fazla önem kazanan güç kaynaklarını, sistemi toplarken o anki ihtiyaçların üzerinde almak olası sistem yükseltmeler esnasında size avantaj sağlayacaktır.

Anandtech.com'un yaptığı 7800GT testlerinde beklenildiği gibi yeni GPU, 6800 Ultradan daha iyi sonuçlar veriyor özellikle yüksek çözünürlüklerde devreye AA ve AF girdiği zamanlarda fark iyice açılıyor. 7800GT'nin sahip olduğu fazladan Piksel ve Vertex Shader üniteleri burada farkın açılmasında etkili olan faktörler. Fakat kart saat hızı ve iş hattı sayısının azlığına rağmen 7800GTX'i oldukça yakından takip ediyor.

Oldukça yeni bir oyun olan ve güzel grafiklere sahip Battlefield 2 ile yapılan testde 7800GTX ve 7800GT, SLI modunda iken oldukça yakın sonuçlara imza atmışlar. 2048x1536 gibi oldukça yüksek bir çözünürlükte yapılan testde 4x AA açıldığında ise 6800 Ultra oynanabilir hızda kalamazken 7800GT tek başına oyunu bu değerlerde 36.2 kare ile oynanabilir seviyede tutmayı başarmış. (Daha fazla oyun içeren testler için buraya tıklayınız)

Görülen o ki nVidia yine oldukça iyi bir iş çıkarmış ve 399$'a olabilecek en iyi kartı kullanıcılara sunuyor. Piksel Shader Model 3, HDR, SLI ve SLI'ın yardımı ile de olsa çok işlemcili ekran kartları gibi bir çok teknolojik gelişmeye izin veren 6 ve 7 serisi grafik işlemcileriyle pazarda yerini sağlamlaştıran nVidia, ATi'nin geç kalan Crossfire, Piksel Shader Model 3 ve HDR gibi desteklerininden oldukça fazla avantaj sağladı. Yurtdışında resmi olarak duyrulduğu ilk gün 11 Ağustos'dan itibaren alınabilir olan 7800GT'nin saat hızları arttırılmış fabrika çıkışı overclocklu versiyonları dahi piyasada yerlerini aldılar.

Artık monitör limitlerine takılan çözünürlüklerde oyunlar oynamanızı sağlayan yeni nesil grafik işlemcileri ve F.E.A.R, Battlefield 2 gibi SLI ve DirectX 9.0 standartlarını sonuna kadar kullanan oyunlar sayesinde kullanıcıların oyunlardan aldıkları deneyim bir üst seviyeye taşınıyor. Nvidia 6 serisi ile yakaladığı başarıyı 7 serisi GPU larında da devam ettirerek, pazar lideri olan konumunu dahada sağlamlaştırıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim