Anlık Bildirim

Nvidia'dan oyuncular için yeni yonga seti: nForce 680i LT SLI

Özellikle AMD için hazırladığı nForce 4 yonga setleri ile bu alanda ciddi başarı yakalayan Nvidia, Intel'in Core 2 Duo işlemcileri için geliştirdiği yeni nForce 600 serisi yonga seti ailesi ile de şu sıralar hayli popüler. Daha önce çıkan ve özellikle de hız aşırtma (overclock) konuusunda bekleneni veremeyen nForce 500 serisinin yerine hazırlanan ve geçtiğimiz Kasım ayında yine firmanın yeni nesil ekran kartları olan GeForce 8800GTS ve 8800GTX modelleri ile birlikte lanse edilen nForce 600 serisi yonga setleri, performansları ve zengin donanım özellikleri ile de şu sıralar hayli konuşulmaktalar. Fakat bu noktada Nvidia'nın ciddi bir sıkıntısı var. Çünkü firma Core 2 Duo işlemcisi kullanan kullanıcılara farklı altenatif sunabilme konusunda hala kıtlık yaşıyor. Zira Intel işlemcilere yönelik olarak hazırlanan nForce 600 serisi yonga seti ailesini şu an için nForce 650i Ultra, 650i SLI ve nForce 680i SLI olmak üzere sadece 3 yonga seti temsil ediyor. Bunun farkında olan Nvidia'nın yeni bir model üzerinde çalıştığı (daha önce nForce 680 SE adı ile de bahsediliyordu) biliniyordu. Son gelen bilgilere göre, Nvidia yeni yonga seti olan 680i LT SLI için artık son aşamaya gelmiş durumda.

Nvidia'nın nForce 650i SLI ile nForce 680i SLI modelleri arasına konumlandıracağı 680i LT aslına bakılırsa temel olarak nForce 680i'nin bazı özelliklerinin kırpılması ile elde edilmiş yeni bir model olarak dikkatleri çekiyor. Bilindiği gibi zengin özellikler ile birlikte gelen nForce 680i SLI yonga setine sahip olan anakartların fiyatları da hatırı sayılır seviyelerde dolaşmakta. Firmanın yeni yonga seti 680i LT SLI'ın özelliklerine bakarsak, abisi nForce 680i SLI'dan ayrılan en önemli farklılıklarından birisi, aktif soğutmaya sahip olması olarak gösterilebilir. Bilindiği gibi nForce 680i SLI'ın kuzey ve güney köprüsünü referans tasarımda da yer aldığı gibi ısı iletim boruları ile birbirlerine bağlanmış pasif soğutucular soğutmakta ama bu durum 680i LT SLI yonga setinde ise tam tersi olarak aktif soğutmaya sahip olacak ki özellikle yeni yonga setini kullanacak anakartların ses seviyeleri şimdiden merak konusu olmaya başladı bile. Zira DFI'nin nForce 4 yonga setli LanParty serisi anakartlarında kullandığı aktif soğutmanın yaşattığı rahatsızlık hala hafızalardaki yerini koruyor. Ek olarak nForce 680i SLI ile 680i LT SLI'ın arasındaki önemli farklardan biri ise verikleri bellek desteğinde yatıyor. Nvidia'nın nForce 680i SLI yonga seti "SLI-Ready" sertifikalı bellekler ile DDR2-100MHz'e kadar bellek desteği sağlayabilirken, 680i LT SLI'ın bellek desteği DDR2-800MHz ile sınırlı.

Yeni yonga seti Nvidia'nın nForce 680i SLI yonga setinde olduğu gibi 1333MHz fsb desteğini de beraberinde getiriyor. Bu sayede Intel'in "Conroe refresh" olarakta bilinen ve önümüzdeki Temmuz ayında piyasaya girmeleri kuvvetle muhtemel olan 1333MHz fsb'ye sahip E6850, E6750 ve E6650 işlemcileri ile de uyumlu olacağının sinyallerini şimdiden veriyor. Tabii yonga seti beklenildiği üzere Nvidia'nın SLI teknolojisine de destek veriyor ama bu yonga setine sahip olan anakartların abi nForce 680i SLI yonga setini taşıyan anakartlarda olduğu gibi 3 mü yoksa 2 PCIe slotu ile mi geleceği açıkçası belli değil. Yeni yonga seti 680i LT SLI yine nForce 680i SLI yonga setinden farklı olarak 1 adet gigabit ethernet ve 8 adet USB 2.0 desteği ile birlikte gelecek. Bilindiği gibi nForce 680i SLI yonga setinde 2 adet gigabit ethernet (Gigabyte'ın 680i DQ6 modeli hariç ki onda 4 adet gigabit ethernet desteği var) ve 10 adet USB 2.0 desteği bulunuyor.

Nvidia'nın oyuncular için hazırlandığı da ifade edilen yeni yonga seti nForce 680i LT SLI'ı taşıyan anakartların nForce 680i SLI yonga setini taşıyan anakartlara nazaran ortalama olarak 30$ daha ucuz olacakları söyleniyor ve yeni anakartların Mart ayının başında piyasaya girmesi hedefleniyor. Açıkçası birçok kişi Nvidia'dan Core 2 Duo "Conroe" işlemciler için daha ekonomik bir yonga seti beklerken Nvidia, nForce 650i SLI ile nForce 680i SLI modelleri arasına konumlandıracağı ve yine pekte ucuz sayılmayacak 680i LT SLI yonga setini hazırladı. Kendi içinde iyi bir gelişme olan ve çeşitliliği arttıracak yeni bir laternatif olarak düşünülen nForce 680i LT SLI'ın etkilerini hep birlikte göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim