Anlık Bildirim

Rusya’da meydana gelen 20 bin tonluk dizel sızıntısı, nehirleri kızıla boyadı

Geçtiğimiz Cuma günü Rusya'da yaşanan kazada 20 bin ton dizel nehirlere sızdı. Suyun kırmızıya boyandığı olayı iki gün sonra öğrenen Vladimir Putin, yetkilileri televizyonda azarladı.

Rusya’da meydana gelen 20 bin tonluk dizel sızıntısı, nehirleri kızıla boyadı Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz Cuma günü Rusya’da meydana gelen kazada, Sibirya'nın Krasnoyarsk bölgesindeki Norilsk kentinde bulunan bir elektrik santralinden 20 bin ton dizel yakıt sızdı. Yaşanan olaya yönelik olarak Dünya Vahşi Yaşam Fonu'ndan yapılan açıklamaya göre söz konusu kaza, hacim bakımından modern Rusya tarihindeki ikinci vaka.

Ambarnaya ve Daldykan nehirlerinin etkilendiği kazada yaklaşık 350 kilometre karelik bir alanın kirlendiği ifade edilirken olaydan etkilenen nehirler kırmızıya döndü. Uzaydan bile gözlemlenebilen olayın bir benzeri ise 2016 yılında yine aynı şirkete ait bir tesiste gerçekleşmiş. Cuma günü meydana gelen olayda, dizel yakıtın 12 kilometre uzağa kadar yayıldığı belirtiliyor.

Rusya’da meydana gelen 20 bin tonluk dizel sızıntısı, nehirleri kızıla boyadı Tam Boyutta Gör

Ülkede acil durum ilan edilmesine neden olayda ise oldukça ilginç bir gelişme de yaşandı. Kazayı olaydan iki gün sonra öğrenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sorumlu şirketin yetkililerini canlı yayında azarladı. Putin, ifadesinde “Devlet kurumları bu kazayı neden olaydan iki gün sonra öğrendiler? Acil durumları sosyal medyadan mı öğreneceğiz?” ifadelerini kullandı.

İnsan kaynaklı iklim değişikliği, permafrostu eritiyor

Dünyanın en büyük nikel ve paladyum üreticisi Norilsk Nickel'in bir yan kuruluşuna ait olan santralde yaşanan kaza, yakıt deposunu destekleyen sütünların batması sonucu meydana geldi. Bu olayın ise tesisin üzerine kurulu olduğu permafrostun (donmuş toprağın) erimesi sonucu gerçekleştiği düşünülüyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliği ve sıcaklıkların önlenemez artışı ne yazık ki Sibirya bölgesindeki permafrostun erimesine neden oluyor.

Rusya’da meydana gelen 20 bin tonluk dizel sızıntısı, nehirleri kızıla boyadı

Kazadan sonra bölgede çalışma başlatan yetkililer, 10 tondan fazla dizel yakıtın temizlendiğini belirtirken 100’den fazla işçinin temizlik çalışmalarına devam ettiğini söylemiş. Kirliliğin ne kadar sürede temizleneceği ile ilgili bir bilgi maalesef bulunmuyor.  

Kaynakça https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52917466 http://bianet.org/bianet/ekoloji/225227-sibirya-da-20-bin-ton-dizel-yakit-nehre-sizdi https://interestingengineering.com/russian-arctic-rivers-run-red-causing-a-state-of-emergency Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4326 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çevre kirliliği, permafrost ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim