Anlık Bildirim

Uzmanlara göre pandemi döneminde doğan çocukların zihinsel gelişimleri daha düşük oluyor

ABD'de yapılan yeni bir araştırmada, daha önce doğan çocukların bilişsel gelişimlerine kıyasla salgın döneminde doğan çocukların bilişsel gelişimlerinin daha düşük olduğu görüldü.

Salgın döneminde doğan çocuklar daha düşük IQ'ya sahip Tam Boyutta Gör

ABD'de yeni yapılan bir araştırmada, daha önce doğan çocuklara kıyasla pandemi sırasında dünyaya gelen çocukların motor becerilerinin, sözel ve bilişsel gelişiminin önemli ölçüde az olduğu saptandı.  

Bir çocuğun hayatının ilk birkaç yılı, çocuğun bilişsel gelişimi için kritik bir öneme sahiptir. Ancak Covid-19 sebebiyle işletmelerin, kreşlerin, okulların ve oyun alanlarının kapanmasıyla birlikte, hem işlerini hem de çocuk bakımını yürütmeye çalışan ebeveynler fazlasıyla gergin oluyorlar. Bu durum da bebeklerin hayatını önemli ölçüde etkiliyor. 

Salgın döneminde doğan çocuklar daha düşük IQ'ya sahip Tam Boyutta Gör

Brown Üniversitesi'nde pediatri doçenti ve çalışmanın başyazarı olan Sean Deoni, pandemi çağında dünyaya gelen çocukların bilişsel gelişimlerinin, evdeki sınırlı uyarım ve dışarı dünyayla çok az etkileşime girmeleri sebebiyle kötü etkilendiğini söylüyor. Çalışmada Rhode Island eyaletinden 672 çocuk incelendi. Bunlardan 188'i 2020'nin Temmuz ayından sonra, 308'i 2019'un Ocak ayından önce ve 176'sı ise 2019 Ocak ile 2020 Mart arasında dünyaya geldi. Bununla birlikte çalışmaya dahil edilen hiçbir çocuğun doğuştan bir engeli bulunmuyor. 

Gelecekte sonuçlar çok daha kötü olabilir! 

Araştırmada kullanılan çocukların bilişsel gelişimlerini değerlendirmek için yapılan testlerde, pandemiden önce doğan üç ay ile üç yaş arasındaki çocukların IQ puanı 100 civarında olduğu görüldü. Öte yandan pandemi sırasında doğan çocuklarının IQ puanının 78'e kadar gerilediği saptandı. Dahası Deoni'ye göre bu sonuçlar gelecekte çok daha kötü olabilir. 

Deoni, çalışmanın yapıldığı bölgenin ABD'nin nispeten daha varlıklı bir eyaletinden geldiği dikkate alındığında, dünyadaki daha yoksul yerlerde durumun çok daha kötü olabileceğini söylüyor. University College London'da çocuk sağlığı profesörü olan Sir Terence Stephenson, bu araştırmanın okul çağındaki çocukların eğitimi üzerine çok şey söyleyebileceğini ancak bebeklerdeki durumun bir sürpriz olmadığını söylüyor. Stephenson'a göre özenli çocuk bakımında zorlanan her ebeveynin çocuğunda böyle etkilerin ortaya çıkması gayet normal. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim