Akıllı telefon pazarı hızla gelişirken, arka arkaya tanıtılan yüksek performanslı modeller hayalleri süslemeye devam ediyor. Sundukları performansla tablet bilgisayarlara alternatif olan yeni nesil telefonlar, büyük ekranları ve hızlı işlemcileriyle, hayatımızınn bir parçası olma yolunda oldukça iddialılar. Dokunmatik ekranlı modellerin istilası altındaki akıllı telefon pazarında, eğilimin ultra-yüksek performanslı modellere kaydığını görüyoruz. Gerek Windows Mobile gerekse de Android platformu için hazırlanan yeni nesil telefonlar, 1GHz'de çalışan netbook sınıfı* işlemcileri ve 4-inç'in üzerindeki ekran boyutlarıyla, klasik telefon ihtiyaçlarını, gelişmiş internet deneyimi ve ileri düzey çoklu ortam yetenekleriyle harmanlıyorlar. Kendi platformları üzerinde görece daha muhafazakar bir strateji takip eden Apple ve Nokia gibi isimlerin aksine, Tayvanlı telefon üreticisi HTC ve Samsung gibi isimlerin hem donanım hem de yazılım tarafında platformlar arası farklılıkları avantaja çevirecek sayıda yeni model hazırladığını görüyoruz.
Windows Mobile tarafında HTC HD2, Google Android tarafında Nexus One ve Sony Ericsson Xperia X10 gibi modeller, 1GHz'de çalışan Qualcomm Snapdragon işlemcileriyle oldukça iddialılar. Performans çıtasının hızla yükseldiği akıllı telefon pazarında sessizliğini bozan son isim Samsung oldu ve firma, resmi tanımını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Galaxy S modeliyle en hızlısını isteyenlere göz kırptı. Android, Windows Mobile ve Bada gibi farklı yazılım platformları için telefon üreten Samsung, Android tabanlı Galaxy S modeliyle rakiplerinin önüne geçeceğini düşünüyor. Bu noktadaönemli bir detayın altını çizmekte fayda var zira aynı zamanda bir çip üreticisi olan ve ARM tabanlı işlemciler geliştiren Samsung, akıllı telefon pazarındaki modellerinde kendi geliştirdiği işlemcileri kullandığı için özellikle üretim maliyetleri açısından önemli bir avantaja sahip. Bu konuda Samsung'un sahip olduğu avantajı ortaya koyacak en güzel örnekse, iPhone'da kullanılan işlemcilerin geliştiricisi olması gösterilebilir.
Bir Android telefonu olan Samsung Galaxy, sahip olduğu donanım alt yapısı ve vaad ettiği performans ile oldukça iddialı bir model. Telefonunun performans figürlerine geçmeden önce teknik özelliklerini hatırlamakta fayda görüyoruz. Android 2.1 platformunu kullanan Galaxy S, 4-inç boyutunda ve 800 x 480 piksel çözünürlüğünde Super AMOLED ekran kullanıyor. Şimdiye kadar kullanılan AMOLED ekranlardan farklı olarak dokunmatik kontrol fonksiyonu için ara katmana ihtiyaç duymayan Super AMOLED ekranlar bu sayede hem daha ince bir yapı sunuyor hem de daha az güç güç tüketerek daha canlı/keskin görüntüler vaad ediyorlar. Samsung'a göre, Super AMOLED ekranların bir diğer önemli avantajı ise AMOLED ekranlara göre özellikle açık hava koşullarında kullanım deneyimini ciddi şekilde arttırması. Samsung Galaxy S'in merkezinde 1GHz'de çalışan işlemci yer alıyor ancak yapılan yorumlara göre bu işlemci, aynı hızda çalışan Qualcomm Snapdragondan daha performanslı.
Samsung'un, Intrinsity firmasıyla birlikte geliştirdiği ARM Cortex A8 tabanlı yeni işlemci çekirdeğinin, sınıfının en hızlısı olduğu iddia ediliyor. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan yeni işlemci çekirdeğinin, yeniden ölçeklendirilmiş büyük boyutlu Seviye 2 bellek kapasitesi ve ARM Neon çoklu ortam uzantılarıyla düşük güç tüketiminde yüksek performans sunduğu bildiriliyor. Samsung, Galaxy S modelinde geliştirilen bu işlemci çekirdeğini, yeni nesil PowerVR SGX540 grafik yongası ile bir araya getirdiği S5PC110 isimli yongada sistem çipini kullanıyor. Bluetooth 3.0 desteğiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Samsung Galaxy S'in diğer bağlantı özellikleri arasında USB 2.0, WiFi 802.11 b/g/n ve 3G (HSDPA 7.2 mps) gibi detaylara yer verilen Galaxy S, biri 5 megapiksel çözünürlüğünde çift kamera, 8GB/16GB depolama kapasitesi ve 32GB'a kadar Micro SDHC bellek kartı desteği gibi pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Peki Samsung Galaxy S, ne kadar hızlı ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Samsung Galaxy S, yine Samsung tarafından hazırlanan S5CP110 isimli yongada sistem çipini temel alıyor. Bu çip içerisinde yine yukarıda da belirttiğimiz gibi yine Samsung ve Intrinsity firmalar tarafından geliştirilen ARM Cortex A8 tabanlı işlemci çekirdeği ile PowerVR SGX540 grafik yongası kullanılıyor. 1GHz'de çalışan işlemci çekirdeğinin performansı sorgulanabilir zira farklı firmalar tarafından hazırlanan ARM Corte A8 tabanlı işlemci çözümleri bulunuyor ancak Intrinsity, tasarımını üstlendiği işlemciyi sınıfının (Cortex A8) en hızlısı olarak tanımlıyor. Samsung Galaxy S'in en güçlü yanı ise kullandığı grafik birimi. Ortakları arasında Intel ve Apple gibi isimlerin yer aldığı Imagination firmasının bir çözümü olan PowerVR SGX540 grafik birimine yer verilen Galaxy S, satışta olan akıllı telefonların tamamından daha yüksek grafik performansı vaad ediyor ki bu durumu rakamlarla açıklamak gerekirse;
- Motorola Droid: TI OMAP3430 + PowerVR SGX530 = 7 milyon (?) üçgen/saniye çizebiliyor.
- Nexus One: Qualcomm QSD8×50 + Adreno 200 = 22 milyon üçgen/saniye çizebiliyor.
- iPhone 3G S: 600 MHz Cortex-A8 + PowerVR SGX535 = 28 milyon üçgen/saniye çizebiliyor.
- Samsung Galaxy S: S5PC110 + PowerVR SGX540 = 90 milyon üçgen/saniye çizebiliyor.
Performans figürleri: Androidandme
Açıklanan bilgilere göre ve eldeki rakamlara göre Samsung Galaxy S, hem Apple iPhone 3Gs hem de Qualcomm Snapdragon tabanlı güncel modellere kıyasla üç kata kadar daha yüksek grafik peformansı vaad ediyor. Akıllı telefon pazarındaki hızlı yükselişinde aynı zamanda taşınabilir oyun konsolu olarak kullanılması da etkili olan iPhone göz önüne alındığında, sahip olduğu donanımsal alt yapı ile Samsung Galaxy S daha fazlasını sunabilir. Ancak bu noktada gözler oyun geliştiricilerine çevrilmiş durumda zira üzerinde çalıştıracak ilgi çekici içerikleri olmadığı müddetçe en güçlü donanımların bile unutulmaya yüz tuttuğunu biliyoruz. Samsung tarafından diğer telefonlardan en az 3 kat daha güçlü (grafik performansı açısından) olarak yorumlanan Galaxy S'in yakın zamandaki en büyük rakibi ise Haziran ya da Temmuz aylarında tanıtılması beklenen yeni nesil iPhone olabilir. Zira iPhone 4G'de ilk defa iPad'de kullanılan A4 işlemcisine (1GHz) ve PowerVR SGX545 grafik yongasına yer verilmesi bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
111604 kez okundu.
48 kişi, toplam 111 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, Android ve