Anlık Bildirim

Son 50.000 yılda insanlar sebebiyle yüzlerce kuş türü yok oldu

Tel Aviv Üniversitesi ve Weizmann Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre son 50.000 yılda kuş türlerinin yüzde 10 ila 20’sinin nesli insanlar sebebiyle tükendi.

Journal of Biogeography’de yayınlanan yeni bir araştırma insanların doğal yaşama etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Tel Aviv Üniversitesi ve Weizmann Enstitüsü’nde yapılan çalışmada son 50.000 yılda insanlar sebebiyle yüzlerce kuşun nesli tükendi.

Son 50.000 yılda insanlar sebebiyle yüzlerce kuş türü yok oldu Tam Boyutta Gör

Çalışmayı yapan ekipten Prof. Shai Meiri, son 50.000 yılda 469 kuş türünün yok olduğunu tespit ettiklerini ancak bu sayının çok daha fazla olabileceğini ifade etti. Uzmanlar da bu çalışmanın nesli tükenmekte olan kuş türleri için bir uyarı oluşturmasını umuyor.

Araştırmacılar, nesli tükenen kuşların %90’ının adalarda yaşadığını belirtti. Bu kuşların çoğu adalara geldiklerinde insanlar tarafından avlandılar ve yok edildiler. Ayrıca, soyu tükenen kuşların çoğunun boyutunun çok büyük olduğu ve bu sebeple insanlara yiyecek sağladığı da araştırmada belirtildi.

Doğal yaşam alanları yok ediliyor

Nesli tükenen kuşların bir kısmı da uçamayan kuşlardan oluşuyordu. Bu kuşların yok olmasına sebep olarak doğal yaşam alanları yok edilmesi ve avlanması gösterildi. Çalışmada buna örnek olarak Yeni Zelanda’da bulunan moa kuşları gösterildi. Uzmanlara göre son üç yüz yılda 11 moa kuşunun nesli tükendi.

Son 50.000 yılda insanlar sebebiyle yüzlerce kuş türü yok oldu Tam Boyutta Gör

Araştırmacılara göre günümüzde avlanmaktan daha çok doğal yaşam alanlarının yok edilmesi kuş türlerinin yok olmasına sebep oluyor ve bu konuda derhal önlem alınması gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim