Anlık Bildirim

Bilim insanları 30 yıl önce donan bir canlıyı hayata döndürdü

Bilim insanları 30 sene önce Antartika'da donmuş halde bulunan "su ayısını" veya "tardigrad" canlısını tekrar hayata döndürmeyi başardı. Bu canlılar dünyanın en dayaklı canlıları olabilir.

Su ayılarının muazzam uyum özelliği Tam Boyutta Gör

Bilim insanlarının 30 yıl önce donmuş bir "su ayısını" hayata döndürdüğü bildirildi. Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü, bilim insanlarının Antartika'dan topladıkları "tardigrad" ("yavaş adım" demek) veya su ayısını canlandırmayı başardıklarını duyurdu. 

Crybiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 1983 yılında Antartika'daki yosun bitkileri arasında tardigradlara rastlanıldı. Buradan çıkarılan bu canlılar eksi 20 santigrat derecede saklandı. Mayıs 2014'te ise buzları başarıyla çözüldü. Çözülen buzdan çıkan bir yumurta ve bir su ayısı yeniden canlandırıldı. Yeniden canlandırılan yumurtada ise 14'ü başarıyla çatlayan 19 ayrı yumurta bıraktı. Canlandırılan tek su ayısı da iki haftanın ardından hareket edip yiyecek tüketebilir duruma geldi. Su ayılarının daha önceden 9 yılın ardından yeniden canlandırıldığı olmuştu fakat ilk olarak bu sefer 30 yıl sonra canlandırmanın mümkün olduğu deneyimlendi. 

Su ayılarının muazzam uyum özelliği

Yenilmez canlılar

Tardigradlar veya su ayıları, dünyadaki en dayanıklı canlı türü olarak kabul ediliyor. Bilim insanları onun bir lavın içerisinde veya uzayda bile yaşayabileceğini söylüyor. Okyanusun en dibindeki basıncın 6 katına ve aşırı radyasyona dayanabilen bu canlılar, insanlığı yok edebilecek bir kıyametten sonra bile hayatta kalabilirler. Boyları 1 milimetreden küçük suda yaşayan bu ekstremofiller (ekstrem koşullarda yaşayabilen tek hücreliler) kimi bilim insanları için "panspermia teorisinin" imkansız olmadığının ispatı da ayrıca.

Panspermia Teorisi

Panspermia teorisine göre Dünya'daki hayat çok uzun zaman önce başka bir gezegenden taşınmıştır. Su ayılarının bu teoriyi desteklemesinin sebebi ise bu gezegendeki "çevresel belirleyiciliğin" (veya çevresel determinizm) çok üzerinde bir yaşam koşuluna dahi uyabilmesi. Yani dünyada yaşayan bizler mecburi olarak etrafımızdaki ekosistemin ve hatta ekonomik formasyonun belirleyiciliğine tabi oluruz ve burada hayatta kalmayı biliriz. Elbette bu geliştirebilir bir durumdur ama aynı zamanda da zamanla bazı fonksiyonlar genetik aktarımda kaybolurlar. Bu anlamda düşünüldüğünde suda yaşayan su ayılarının lavda veya uzay boşluğunda hayatta kalabilmesi çok mantıklı görünmüyor. Hatta geçen yıl Güneş'e düzenlenen bir uzay görevinde bile orada görünen siyah zerrelerin su ayıları olabileceği tahmin edilmişti. Ancak ispatlanamadı elbette. 

Su ayılarının muazzam uyum özelliği Tam Boyutta Gör

İlk kez Alman zoolog Johann August Ephraim Goeze tarafından 1773'de keşfedilen bu canlı türünün bugünlerde bilim insanlarının dikkatini çekmesindeki sebeplerden birisi muhtemelen gezegenimizin gittikçe kötüleşmesi ve insanlığın buna ayak uydurma kaygısı olabilir. Elbette bu sadece bir yorum ancak uzayda bir yerde koloni kurma araştırmaları, hücrelerin sonsuzca yenilenmesinin yolları aramak da benzer bir düşünceye karşılık geliyor. İleride ne değişir bilinmez kuşkusuz ancak su ayıları bu değişimden kurtulacak gibi görünüyor. 

Kaynakça https://www.independent.co.uk/news/science/scientists-have-successfully-revived-an-animal-frozen-30-years-ago-a6816656.html https://www.indyturk.com/node/215131/bilim/bilim-insanlar%C4%B1-tart%C4%B1%C5%9Fmaya-son-noktay%C4%B1-koydu-g%C3%BCne%C5%9F-y%C3%BCzeyinde-su-ay%C4%B1lar%C4%B1-m%C4%B1-ya%C5%9F%C4%B1yor Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10000 kez okundu.
31 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tardigrad, su ayıları ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim