Anlık Bildirim

VESA geleceğin görüntü ve ses aktarım standartını duyurdu ; DisplayPort

VESA (Video Electronics Standards Association), günümüzün ve geleceğin görüntü aktarım ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen DisplayPort'u geçtiğimiz günlerde yaptığı bir basın açıklaması ile duyurdu. Şu an hali hazırda kullanılmakta olan VGA (video graphics array) ve DVI'ın (digital visual interface) yerini alacak yeni standart ile daha yüksek renk derinliği olan, daha yüksek çözünürlük ve tazeleme oranlarına sahip monitörlerle çalışmak mümkün olacak. DisplayPort saniyede 10.8 gigabit veri gönderme kapasitesine sahip olacak. DVI'ın sahip olduğu band genişliği ile en fazla saniyede 1.65 gigabit veri aktarımı yapılabildiği ve en fazla 1920x1280 çözünürlükte 60 hertz tazeleme oranına kadar destekleyebildiği düşünülürse, DisplayPort'un bize sunduğu band genişliğinin günümüzdeki ve gelecekteki uygulamalar için ne kadar yeterli bir seviyede olduğu görülebilir.

DisplayPort, sadece bilgisayarlar için geliştirilen bir standart değil, teknolojide hedef DVD oynatıcıdan, televizyona ve diz üstü bilgisayarlara kadar geniş bir yelpazede bu video aktarım standartının kullanılması. Standartın geniş bir yelpazede desteklenmesi kullanıcılar için avantajı bilgisayar ile televizyonu ve ya DVD oynatıcı ile televizyonu birbirine bağlarken aynı kabloyu kullanabilmeleri olacak. Port karmaşası ve ya kablo yığını ortadan kaldırılacak. Düşük güç ihtiyacı bulunan DisplayPort, notebook ve LCD ekranlarlada sorunsuz bir şekilde kullanılabilecek.

DisplayPort, yapı olarak DVI ve VGA dan daha küçük olacak, henüz tam büyüklüğü VESA tarafındna açıklanmasada HDMI kadar olacağı düşünülebilir. DisplayPort aslında şu anda kullanılmakta olan ve XBox 360, Play Station 3 gibi yeni nesil konsollarında desteklediği HDMI çıkışı ile oldukça fazla benzerlik göstermekte. Her iki teknolojide yüksek band genişliği mevcut ve tek kablodan ses ve görüntü aktarımı aynı anda yapılabilmekte. Belki DisplayPort'un görüntü yanında ses de aktarabilmesi bilgisayar kullanıcılarında bu nasıl olacak gibi bir düşünce yaratabilir fakat bu teknolojinin DVD oynatıcılar ve benzeri cihazlar içinde kullanılacağı düşünülürse aynı kablodan ses aktarımı oldukça yararlı ve dağınıklığın önüne geçen bir yöntem.

DisplayPort, cihazların tek kablo üzerinden birbirleri ile haberleşmesinede izin vermekte. Bu bağlantıda televizyon ile DVD oynatıcı arasında ve ya bilgisayar ile dijital video kameranız arasında bilgi aktarımı yapılabilmesi mümkün. HDMI'da da bulunan bu özellik sayesinde yeni nesil dijital televizyonlar ve video kameralarda kontrol ve kullanılabilirlik en üst düzeye çıkartılmış oluyor. DisplayPort, bütün cihazları kapsayan bir standart olarak geliştirildiğinden dolayı DVI ve HDMI'a göre yayılma oranı daha hızlı olacak. Şimdiden Dell, HP, Samsung ve Philips gibi teknoloji devi üreticiler yeni cihazlarına bu portları yerleştirmek için hazırlıklar yapmaya başlamış durumdalar. DisplayPort tam olarka tak ve çalıştır a destek vermekte, bu sayede cihazların birbirini tanıması ve ya bilgisayara tanıtılmaları en hızlı ve kolay şekilde sağlanmakta.

DisplayPort'da, AES (Advanced Encryption Standard) şifreleme içeren içerik koruma teknolojisi sayesinde geleceğin güvenilir bilgi işlem teknolojilerine de destek verilmiş oluyor. Philips tarafından geliştirilen içerik koruması ile güvenli iletişim destekli bir işletim sisteminde ve ya elektronik cihazda bulunan içeriği ancak güvenilir bir cihaz görüntüleyebiliyor. Örnek vermek gerekirse içeriği korunmuş olan bir görüntü ekrana aktarılacaksa, eğer bu verinin kopyalanmasına olanak verecek bir durum söz konusu ise ekran açılmıyor ve kullanıcı görüntü dosyasını izleyemiyor. Hollywood ve müzik üreticileri tarafından içeriğin korunması ve kopyalamanın önüne geçilmesi büyük önem taşımakta.

6 ay içinde DisplayPort destekli cihazların duyurulması ve gelecek sene bu zamanlarda DisplayPort destekli ilk örneklerin piyasada olması bekleniyor. 120 tane sektörde isim yapmış firma tarafından desteklenen VESA, nVidia, Ati, HP, Samsung, Philips gibi devlerinde aralarında bulunduğu üreticilerinde üzerinde geliştirme çalışmaları yaptığı DisplayPort için bütün hazırlıkların tamamlanmış durumda. Özellikle Ati ve nVidia'nın gelecek nesil ekran kartlarında DisplayPort çıkışlarını görmek pek şaşırtıcı olmayacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim