Anlık Bildirim

Video ve resimlere çözünürlük dopingi ; Intel'den Super-Resolution (SR)

Günümüzde resmen bir multimedya çılgınlığı yaşanıyor. Görüntüleme ve ses üstüne her gün yeni bir teknoloji tanıtılıyor ya da bu konu ile ilgili donanımlar ya da cihazlar piyasaya sürülüyor. Artık cep telefonlarında dahi dijital kameralara ya da ses kayıt cihazlarına yer verilmekte.

Her ne kadar cep telefonlarımız ile de artık resim veya video çekebiliyor olsak da bu resimlerin ve videoların kaliteleri pek de tatmin edici olmuyorlar. Öyle ki çektiğimiz bir videoyu orjinal boyutunda değilde biraz büyütüp izlemeye çalıştığımızda görüntü bozulmakta ve tamamen anlaşılmaz bir hal almakta. Bu tip düşük çözünürlükteli video ve resimleri artık daha yüksek çözünürlükte ve netlikte orj boyutlarından iki (2) kat daha büyük şekilde izlemek mümkün nasıl mı?

Bu güne kadar hep filmlerde gördüğümüz ve gizli servis ajanlarının kullandığı bulanık anlaşılmaz video ve resimleri netleştirme teknolojisi Intel'in super-resolution (SR) ismini verdiği teknik ile mümkün. Super-resolution o kadar etkili ki herhangi bir videoyu iki (2) kat çözünürlüğe netleştirme yaparak çıkartabilmekte.

Hareketli görüntülerde netleştirme yapmak üzere tasarlanmış super-resolution prensip olarak bir video karesindeki kayıp pikselleri bulmak için daha sonraki kareleri inceleyerek görüntülerdeki bozulma ve dağınık piksel hareketleri üzerinden algoritma işleterek, görüntüdeki eksik parçaları tahmin ediyor ve boşlukları doldurarak görüntü çözünürlüğünün yükselmesini ve görüntünün netleşmesini sağlıyor.

Yukarıdaki resimde üç (3) saniye boyunca sabit olarak bir telefon kamerası ile görüntülenmiş uyarı yazısının orjinal hali ile (soldaki) super-resolution ile işlenmiş hali (sağdaki) bulunmakta. Soldaki resim kesinlikle okunaksız ve çok kalitesizken işlemden geçmiş görüntü oldukça net ve başarılı. Teknik oldukça başarılı olsada günümüz işlemcileri tarafından gerçek zamanlı işleme imkansız. Yukarıdaki üç (3) saniyelik görüntünün işlenmesi için bile bir (1) dakika süreye ihtiyaç duyulmuş.

Intel günümüz makinalarından bin (1000) kat güçlü makinaların ancak bu işlemi rahatlıkla gerçekleştirebileceklerini ve masa üstünde kullanılabilir kılacaklarını söylüyor. Aslına bakılırsa multi core gibi tek pakette birden fazla işlemci çekirdeği barındıran yeni nesil işlemcilerde ne gibi işlerin mümkün kılınabileceği super-resolution la bizlere gösterilmiş oluyor.

Bu gün için hayal gibi olsada PC nin ilk günden bugüne geçirdiği hızlı değişim göz önüne alındığında bu tip yüksek işlem gücü gerektiren teknolojileri en geç 5 ile 10 yıl içerisinde kullanmaya başlayabiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim