Anlık Bildirim

Yeni dizüstü platformu: Montevina

Masaüsü platformlarda istediği kıvamı tutturan Intel'in yeni hedefi dizüstü tarafındaki hakimiyetini arttırabilmek. Yakın zaman içerisinde duyurulması beklenen Santa Rosa platformu ile birlikte Intel dizüstü tarafında çıtayı biraz daha yükseltecek. Yeni paltform ile birlikte Crestline GM965 Express yonga setini kullanmaya da başlayacak olan firma, masaüstü sistemlerde de kullandığı G965 çipseti ile beraber gelen GMA X3000 entegre grafik işlemcisini Santa Rose platformu ile beraber dizüstünde kullanılır hale getirecek. GMA X3000, sahip olduğu DirectX 9 ve SM3 desteği sayesinde Windows Vista' nın 3 boyutlu ara yüzü olan AeroGlass ve işletim sisteminin diğer grafik tabanlı ihtiyaçlarının karşılanması bekleniyor. Ayrıca bu platform ile birlikte firmanın üzerinde oldukça durduğu Robson teknolojisi de hayatımıza girmiş olacak. Özellikle bu teknoloji ile birlikte dizüstü bilgisayarların performansının ciddi şekilde artması bekleniyor. Zira Robson teknolojisi ile birlikte uygulamaların belleğe kaydedilerek genel sistem peformansının ve açılış sürelerinin iyileştirilmesi umuluyor. Fakat Intel Santa Rosa platformu ile yetinecek gibi değil. Son gelen bilgilere göre, Intel'in hedefinde üretim teknolojileri gelişen yeni nesil işlemciler ile daha güçlü, daha verimli ve boyut anlamında daha minimal bir yapı ile daha ideal sistemleri sunabilme amacı var ki firma buna dönük olarak en yeni platformu Montevina üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta.

Bizi bekleyen Santa Rosa platformu da oldukça iyi bir gelişme olsa dahi ilk gelen bilgileri itibariyle bile Montevina platformu gerçekten oldukça etkileyici. Kısa bir süre içinde tanışacağımız Santa Rosa'nın aksine 2008 yılının ilk yarısı ile birlikte gün yüzüne çıkması beklenen ve Santa Rosa platformu üzerine tasarlanmakta olan Montevina platformu sahip olduğu donanımsal destek ile dizüstüne uzun zamandır ihtiyaç duyduğu güç tüketiminde daha verimli, verimli olduğu kadar da güçlü donanımsal desteği verecek gibi. İlk önce platformda kullanılacak işlemcilerden bahsetmek gerekirse, Core 2 Duo (Merom) işlemcilerin kullanılacağı Santa Rosa platformunun aksine Montevina platformu üzerinde Intel'in geçtiğimiz günler içinde ilk prototiplerini gösterdiği sektörün ilk 45nm işlemci örneklerinin dizüstüne adapte edilmiş modelleri yer alacak. Gelişen üretim teknolojilerine paralel olarak 45nm üretim teknoljoisi ile üretilecek yeni nesil diz üstü işlemcilerinin genel performans, saat hızı ve verimli güç tüketimi konusunda mevcut işlemcilere göre çok daha verimli olmaları bekleniyor. İşlemciler ile birlikte yonga setleri de değişimden nasibini alacak. Tabii bu noktada farklı kaynaklar Montevina platformunda kullanılacka yonga seti konusunda farklı ifadelerde bulunsalar bile Santa Rosa platformunda kullanılan Crestline yonga seti yerini Cantiga GM ve PM adı verilen yeni yonga setlerine bırakacak. Ayrıca yeni yonga setleri ile birlikte güney köprüleri de değişimden nasibini alacaklar. Santa Rosa'da kullanılan ICH8M'nin yerini ICHM9 serinin alması bekleniyor.

Intel'in Santa Rosa platformu ile birlikte kullanıma geçeceği DirectX 9 ve SM3 destekli entegre X3000 grafik işlemcisinin yerini tam olarak neyin alabileceği belli değil. Bilindiği gibi Intel uzunca bir süredir masaüstü platformlara yönelik olarak kod adı "Bearlake" olan yeni yonga seti ailesi üzerinde çalışmakta. Yeni yonga seti ailesinin entegre grafik özelliğine sahip olan üyelerinden G35'in DirectX 10 desteği ile birlikte gelmesi bekleniyor. Yılın 3. çeyreğinde çıkacak olan bu yonga setlerinin kısa bir süre içerisinde Montevina platformuna adapte edilebilmesi yada en azından DirectX 10 desteğinin Intel tarafından yeni platform ile dizsütüne 2008 yılı içerisinde getirilmesi de beklentiler arasında. Yine gelen bilgilere göre, Intel bazı önemli teknolojileri de Montevina ile birlikte dizüstü kullanıcılarına sunmaya hazırlanıyor. Bunlar arasında özellikle VT ve Intel Trusted Execution teknolojileri önemli. Firmanın ayrıca yeni teknolojileinden biri olan Robson'da yeni platform ile karşımıza Robson 2.0'ı olarak çıkmaya hazırlanıyor. Bu teknoloji ile Intel özellikle yüksek hızlı katı disklerin de yardımı ile açılış sürlerini ve uygulama tabanlı genel performansı arttırmayı hedefliyor.

Intel ayrıca yeni platform ile standart olarak gigabit Ethernet ve AMT (Active Management Pro technology) 4.0 teknoljoisini de sunmayı planlıyor. AMT teknolojisi son kullanıcılardan ziyade IT uzmanlarını ilgilendiren önemli bir özellik. Donanım destekli bu teknoloji yarıdımı ile ilgili kişiler sistemlere uzaktan erişim ve detaylı değişiklik yapma yetisine de sahip olacaklar. Intel'in yeni platform üzerinde AMT teknolojisini destekleyen ve avantajlarından yararlanan yeni ethernet kontrolcülerini de kullanacak. Yeni patformu ile özellikle dizüstü bilgisayar pazarında "45nm" kozunu etkin kullanmayı hedefleyen Intel'e karşı AMD'nin en büyük kozu ise Fusion teknolojisi olacak. Tek yapı üzerinde işlemci ve grafik işlem ünitesini buluşturmayı hedefleyen AMD'nin önündeki en büyük sıkıntı ise sıkışık zaman aralığı olarak görülüyor. Zira gelen bilgiler göre Fusion teknolojisinin lansmanın 2010 yılın dahi sarkabilecei ifade ediliyor. Kısa vadede AMD RS690T yonga seti ile iddialı olmayı deneyecek. Zira firma bu yonga seti ile genel performans artışının yanında batarya sürelerini uzatmayı ve Radeon X700 tabanlı entegre X1250 grafik işlemcisi ile de grafik performasında ciddi artış hedefliyor. Bakalım masaüstü tarafında olan rekabet (bir süredir olmasa bile) açıkçası dizüstü tarafında Intel'in kontrolünde gidiyor ve en azından bir süre daha bu böyle gidecek gibi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim