Anlık Bildirim

17" Diz Üstüler bilgisayarlar yaygınlaşıyor

Hafif notebook fiyat seviyesinin alınabilir seviyelere çekilmesinden sonra normal ağırlıktaki notebook'lar bildiğiniz gibi taşınabilme özelliklerini yitirir oldular ve bu yüzden her geçen gün hızlanmaya ve masa üstü sistemleri aratmamaya çalışıyorlar. Bu yüzden masa üstü seviyesindeki en hızlı işlemciler ve ekran kartlarını görmek artık alışıldık oldu. Fakat ekranları ev bilgisayarınızı hala aratacak düzeyde kaldığından firmalar artık 17" LCD monitörlü modelerini piyasaya ardı ardına sunuyorlar. Bu modeller de tahmin ettiğiniz kadar ağır ve iri değiller zira normal seviye olan 3 Kg seviyesinin sadece %33'ü kadar ağırlar ve genelde 4 Kg ağırlık seviyesindeler. Üstelik ekstra ekran genişliği sayesinde yeni yeni num pad yani ekstra rakam tuş takımları klavyeye dahil edilmeye başlandı.

Ağır ama çok taşıyorsanız ;
Bu modeller zaten genelde sık sık taşınıp gündelik gezilerde kullanılmak üzere tasarlanmış modeller değiller. Zira o seviye için 1,5 Kg altında bir çok ucuz model bulunmakta. Bu ağır ama 17" ekranlı modeller size kapağını kapattığınızda yolculuğa çıkmaya hazır bir bilgisayar sunmaktan farklı bir şey yapmıyorlar. Kısaca sadece kısa mesafeli ve araba ile yaptığınız seyehatlerde böyle bir notebook sizin hem hızlı hem de güzel görüntüyü hatta büyük kapasitelerinden dolayı kaliteli ses sistemini bile size her yerde sunabiliyorlar. Pil ömürleride genelde fişe takılı olarak kullanan notebook kullanıcıları için pek sorun olmayacaktır. Zaten bu sistemlerin her an diz üstünde açılmasını beklememek gerek.

Taşınabilir Dijital İstasyon
Bu büyük ekran piyasasında yüksek çözünürlükler 16:10 oranında ekranlarda sık sık karşılaşılan bir durum. Hatta bazı modellerde entegre TV sistemleri mevcut bu sayede yazlığa giderken birde televizyon taşımanıza gerek yok çünkü 17" yaklaşık olarak 43 ekran bir televizyon etmekte. Hem bu notebok size tüm film ve müzik arşivinizi beraberinde taşıma imkanı sunduğundan farklı bir deneyim yaşatacağı kesin. Hatta oyun ihtiyacınızı ve internet ihtiyacınızıda karşılayacağından oldukça çekici çünkü bu kadar büyük notebook alırken o sıra piyasadaki en iyi ekran kartlı olanıda almanız normal. Bu büyük ekranda mücadele eden piyasada bilinen üç marka var bunlar Sony, Acer ve Toshiba. Ama şimdilerde bu markalara Asus, Fujitsu, Samsung, Dell ve HP katılmakta ve çeşitlilik artıp fiyatlar düşmekte.

17" Diz Üstüler bilgisayarlar yaygınlaşıyor

HP Pavilion zd8000 ve Dell Inspiron 9300

Normal fiyata 17" notebooklar
Bu modeller arasında dikkat çekenler HP'nin ucuz modeli Pavilion zd8000 bile Pentium 4 2.8GHz, 17" WXGA+ ekran, 256MB DDR2, 40GB sabit disk, DVD+-RW sürücü ve ATI X300 ekran kartı yaklışık 1050$'a kadar bulunabiliyor. Eğer isterseniz 2 Gb ram, 256 Mb X600 ve Bluetooth+Wi-fi kartı ekletebiliyorsunuz. HP'nin ilginç özellikleri arasında 5 adet USB 2.0 girişi ve ExpressCard/54 PC Card Slotu sayılabilir. Genelde birbirlerinin direkt rakibi olan Dell ise 9300 işlemci olarak Pentium M serisi işlemcileri kullanarak daha fazla pil ömrü ve daha az gürültü vaat etmiş. İkisininde ekran çözünürlükleri aynı fakat Dell Nvidia Ge-Force Go 6800 ekran kartını bile desteklemekte. Üstelik Dell'in 3,5 Kg ağırlığı ile bu modeli bu boyda ekrana sahip en hafif modellerden birisi. Fakat fiyatı benzer özellikler ile 200-300$ daha pahalı. Dell'in bu modeli 6 adet USB 2.0 ile yine harici TV kartlarını tavsiye ediyor.

17" Diz Üstüler bilgisayarlar yaygınlaşıyor
17" Diz Üstüler bilgisayarlar yaygınlaşıyor

Samsung MP 40 Plus

Aynı ağırlıkta ve incelikte olsun ama 17" olsun

En ince ve en hafif olan ise Samsung MP40 Plus modeli. Bu model 2150$ seviyesinden başlayan bir fiyatı olsa da 3 Kg'ın altında ağırlığı ve sadece 32 ila 34 mm arasında olan kalınlığa sahip. İşlemcisi Pentium M serisi ve ne yazık ki Sonoma platformu değil. Fakat pil ömrü böyle büyük bir notebook'dan beklenilmeyecek derecede uzun ve tam olarak 4,5 saat. Ekranı ise standart çözünürlük olan 1440x900'den biraz düşük olan 1280x800 piksel. Yakında bu modelin güncellenmesi beklenebilir fakat fiyatın çok önemli olduğu bir dünya da ne kadar başarılı olacağı tartışılır.

17" Diz Üstüler bilgisayarlar yaygınlaşıyor
Toshiba Qosmio G20

Çift disk ve RAID'e ne dersiniz ?
Toshiba'nın en ilginç 17" notebook'u ise Qosmio G20 modeli. Bu model standart olarak Qosmio serisindeki tüm TV Tuner özelliklerini desteklerken iki adet SATA dahili diski hatta RAID özelliğini bile destekliyor. İsterseniz Stripe ile (iki parça, iki diske - RAID 0) iki diskin birleşik hızından faydalanabilir, isterseniz Mirror ile (aynı veriler olan diskler - RAID 1) iki diskinizden birisi bozulsa bile veri kaybını önleyebilirsiniz. Bu diskler yer kazancı ve rahatlık sağlamak için Serial ATA formatını desteklemekte ve tanesi 120 Gb olan diskler sayesinde bir notebook'da 240 Gb kapasite olabilmekte.

17" Diz Üstüler bilgisayarlar yaygınlaşıyor
Toshiba Qosmio G20

Tercih edilen platform Sonoma yani PCI Express ekran kartları ( burda Ge-Force Go 6600 -128 MB seçilmiş), Çift kanal DDR2 533 Mhz bellekler ve 533 Mhz bus hızında işlemci FSB'si. İlginç özelliklerinden birisi de aynı anda hem PCMCIA Type II slotuna hem de CardExpress slotuna sahip olması. İşletim sistemi olarak Microsoft Media Center 2005 kullanılmış ve 1,366 x 768 ekran biraz zayıf kaçmış. Ayrıca üzerindeki ramı 2 Gb'a kadar yükseltmek mümkün. Tek kötü yanı 4.4 Kg ağırlığı ile uzunca süre taşınmaya gelmemesi. Harmon Cardon ses sistemi ilede oldukça temiz yüksek ses vermekle gurur duyan bir model. Çift katman yazıcısıda bulunan modelin fiyatı 4000$'ı buluyor.

Dell XPS GEN 2 ile oyun delisi olmamak elde mi ?

Sistem bu kadar büyük ve gerektiğinde bu kadar ağır olunca en iyi işlemci ile beraber en iyi ekran kartınıda istememek elde değil. Zira Internet'in bulunamadığı en sıkıcı zamanlarda heyecanlı bir oyun gibisi yok. Üstelik Dell'in bu modeli en üst seviye olduğundan 1920x1200 piksel bir ekranla birlikte geliyor. Ekran kartı 256 Mb ramlı GeForce Go 6800 ULTRA olduğundan bu çözünürlükte bile herhangi bir oyunun yavaş çalışması pek muhtemel değil. Ağırlığı 3.9 Kg ve her kanal 2 Watt'lık hoparlörlerle birlikte 5 Watt'lık bir sub-woofer bile gelmekte. Kaliteli yeni versiyon Bluetooth kulaklıklar ve fare ile her yerde hızlıca oyuna başlamamak elde değil.

17" Diz Üstüler bilgisayarlar yaygınlaşıyor

Dell XPS GEN 2

Arkasındaki DVI çıkış ise normalde pek bulunmayan ve her zaman belli bir kaliteyi garanti eden monitör çıkışları. Nihayetinde oyun dışında 17" ekranda bu kadar yüksek çözünürlükle ofis uygulamaları çalıştırmak ya da nette gezip yazı okumaya çalışmak çok kolay değil. İşte böyle bir durumda DVI ile 19" monitörünüze 1280x1024 çözünürlükte ya da 20" monitörünüze 1600x1200 çözünürlükte bağlayabilirsiniz. 6 adet USB 2.0 ve bir adet Firewire (IEEE 1394) çıkışı ile oldukça da genişletilebilir. Kablosuz seçenekleri arasında Wi-Fi yani 802.11a/b/g türlerinin hepsinin desteği ayrıyattende dahili Bluetooth 2.0 desteği sunmakta. Fiyatı 2300$'lardan başlayıp 4000$'ları rahatça geçebilmekte yalnız bu fiyat aralığında ekran kartı, işlemci ve ekran sabit kalmakta.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim