Anlık Bildirim

ABD'li sanatçı, Google Asistan'a silahla atış yapmayı öğretti(video)

Yapay zeka destekli, otonom savaş araçlarına yönelik çalışmalar giderek yaygınlaşırken ABD'li bir sanatçı yapay zekanın yaratabileceği tehlikeyi Google Asistan üzerinden örneklendirdi.

ABD'li sanatçı, Google Asistan'a silahla atış yapmayı öğretti(video) Tam Boyutta Gör
 

Her geçen gün farklı bir alanda yeni yapay zeka uygulamalarına şahitlik ediyoruz ve yapay zekanın gelecekte insanların adeta eli ayağı olması artık beklenen bir gerçek. Buna karşılık tehlike yaratabilecek araçlarda(otomobil ve drone dahil olmak üzere) yapay zekaya yer verilmemesi yönünde ciddi bir tartışma var ancak halihazırda Rusya, ABD ve Çin başta olmak üzere dünya genelinde otonom savaş araçları geliştirmek için çok sayıda çalışma yürütülüyor. Teknoloji ve sanatı bir araya getiren ABD'li sanatçı Alexander Reben ise yapay zekanın tehditkar gücünü basit bir düzenek üzerinden gösterdi.


Yapay zekanın tehlikeli uygulamalarına dikkat çekiyor 

Düzeneği oluşturmak için standart karbondioksit tüplü havalı tabanca kullanan Reben, silahın tetiğini çekecek elektriği iletirken TP-Link'in akıllı prizinden faydalandı. Tetiği çekecek yapay zeka olarak Google Asistan'ı kullanan sanatçı, Google'ın sadece bir örnek olduğunu Amazon Echo veya başka bir yapay zeka destekli asistanın da benzer işlevi görebileceğini belirtiyor. Düzenek hazırlandıktan sonra ''OK, Google'' diyerek Google Asistan çalıştırıldı ve Reben'in ''Silahı çalıştır'' talimatıyla Google Asistan tetiği çekti.


Tabi bu örnekte silahın çalıştırılmasını isteyen kişi konumundaki Reben, yapay zekayı karar alıp elmaya zarar vermekle suçlamıyor ancak yapay zekanın silahı ateşleme gibi zarar verme potansiyeline sahip bir eylemi sorgusuz olarak yerine getirmesine dikkat çekiyor. Son zamanlarda yapay zekanın savaş araçlarında kullanılmasına getirilen en büyük eleştirilerden biri de saldırgan-sivil ayrımının nasıl yapılacağı sorusu. Reben'in basit düzeneği de aslında ''Kime saldırılacak?'' sorusundan bir önceki adım olan sorgulama aşamasının yapay zeka tarafından çok da önemsenmediğini gösteriyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim