Bahsi geçen konu yıllardır tartışılıyor. Bir grup araştırmacı, antidepresanların kısmen işe yaradığını fakat bunun plasebo etkisiyle gerçekleştiğini düşünüyordu. Başka bir gruba göre bu ilaçlar beyin kimyasını etkilediği için gerçekten de işlevseldi. Fakat yakın zamanda gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırma, bu konudaki merakımızı giderebilir.
İlginizi Çekebilir116 bin kişi üzerinde araştırma yapıldı
116 bin 477 kişinin dâhil olduğu ve 522 ayrı deneyden elde edilen sonuçlar değerlendirildi. En çok kullanılan 21 antidepresan ilacın, depresyonun etkilerini, herhangi bir etkisi olmayan plasebo haplardan daha iyi engellediği görüldü. Fakat farklı ilaçların farklı düzeylerde etkisi olduğu sonucuna da ulaşıldı. Çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayınlandı. Araştırma ekibinin başkanı, Oxford Üniversitesi’nden Dr. Andrea Cipriani bu sonuçları, “Hastalara en çok önerilen ilaçların, orta düzeyden ağır düzeye kadar olan aralıktaki depresyonlarda işe yaradığını gördük. Bence bu hem hastalar hem de doktorlar için iyi haber” olarak yorumladı.
Komedyen Christian Talbot, psikoterapilerin kendisi için etkisiz olduğunu düşünmeye başlamıştı. Bunun üzerine doktorunun önerisiyle antidepresan almaya başladığını ve faydasını gördüğünü söyledi. İnsanların çevreleri tarafından damgalanmaktan çekinmemesi gerektiğini, antidepresanların da diğerleri gibi tıbbi ilaçlar olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, sonuçların çoğunu sekiz haftalık tedaviler üzerinden elde etti. Dolayısıyla aynı sonuçların uzun süreli tedaviler için geçerli olmayabileceğini söylediler. Dr. Cipriani, ilaç tedavilerinin psikolojik terapilerle birlikte düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
İşte en etkili antidepresan ilaç içeriği:
- Agomelatin
- Amitriptilin
- Escitalopram
- Mirtazapin
- Paroxetin
Bunlar da etkisi en az olanlar:
- Fluoxetin
- Fluvoxamin
- Reboxetin
- Trazodon
Eğer ruhsal çökkünlük, sosyal fobi, kaygı veya panik bozukluğu gibi bir rahatsızlığınızın olduğunu düşünüyorsanız bir doktora başvurmakta ve onun önerilerini dinlemekte fayda var. İşe yarasalar bile hangi ilacın hangi durumlarda kullanılacağı, hangi dozda alınacağı ve yan etkileri gibi hususlar uzmanların bileceği iş.
https://www.bbc.com/news/health-43143889 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Herkesin sorunları farklı, beklentiler ile gerçekleşenler arasında dağlar kadar fark olunca psikiyatrist ya da psikologlara başvurmak kaçınılmaz oluyor.
Tahminimce böyle bir şeye zorunlu kalmadın ama kalanları da düşünmek gerekiyor.
İşte tıp bu yüzden var.
Doğal ama ne! Yaşadığımız bu ülkede doğal olan ne var!
Sağlığımız tamamen GDO'ya bağlı.
Psikiyatriste başvurmak delilik değildir, tam aksine çaresizliğe çare bulmaktır.
Saygılar.