Anlık Bildirim

Bakterilerle çalışan kağıt biyo-batarya geliştirildi

Ekzoelektrojen bakteriler yardımı ile su ile temas edince elektrik üretebilen kağıttan piller üretildi. Bu piller sıradan çinko-karbon pillere göre çok daha ekonomik ve çok daha doğa dostu.
Amerikan Kimya Derneği’ndeki(ACS) ve New York Eyalet üniversitesi işbirliğinde, elektrik enerjisine ulaşmanın mümkün olmadığı durumlar ve bölgelerde kullanılmak üzere bakterilerle çalışan kağıt bir biyo-batarya geliştirdi.
Araştırmacılar biyo-bataryanın yapımı için hafif ve ince metallerin tabaka halinde basıldığı kağıtlara dondurularak kurutulmuş "ekzoelektrojenleri" yerleştirdiler. Ekzoelektrojenler, hücrelerinin dışındaki elektronları iletebilen ve aktarabilen özel bir bakteri türü. Bakteriler kendileri için enerji ürettiklerinde oluşan elektronlar hücre zarından geçerek dışarı çıkarlar. Daha sonra harici elektrotlarla temas kurabilir ve bataryayı çalıştırabilirler.
Kağıt biyo-bataryalar katlanabilir ve oldukça esnek oldukları için çok daha kolay muhafaza edilebiliyorlar ve çok farklı alanlarda kullanılabilirler. Ayrıca sıradan pillere göre maliyetleri çok daha az ve doğaya minimum düzeyde zarar veriyorlar.
Tek kullanımlık olan bu pillerin raf ömrü yaklaşık 4 ay. Araştırmanın başında yer alan Choi Sean, pillerin seri üretime uygun hale getirilebilmesi için henüz uzun bir yol kat etmeleri gerektiğini söylüyor.
Patent başvurusu yapılan kağıt biyo-bataryanın, önümüzdeki yıllarda ticarileşmesi ve seri üretimine başlanması hedefleniyor. Araştırmacılar projenin geliştirilme süreci boyunca Ulusal Bilim Vakfı, Deniz Araştırmaları Ofisi ve New York Eyalet Üniversitesi Araştırma Vakfı'ndan destek ve ödenek alacaklar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim