Anlık Bildirim

BlackBerry 10 ile sunulan önemli özellikler

Çarşamba günü eski adıyla RIM yeni adıyla BlackBerry olan Kanadalı mobil cihaz üreticisi, BlackBerry 10 işletim sistemini uzun bir bekleyişin ardından nihayet resmi olarak lanse etti. İlk BlackBerry 10 cihazları Şubat ayında tüketici ile buluşacakken, firmanın emektar tableti PlayBook da bu güncellemeden istifade edecek. 

Yaklaşık iki yıldır geliştirme çalışmaları yapan ve bugüne kadar farklı dönemlerde kısa detaylarla yeni işletim sistemini tanıtan BlackBerry, tanıtım esnasında diğer tüm detayları da kamuoyu ile paylaştı. BlackBerry 10 işletim sistemi ile birlikte karşımıza çıkacak olan önemli özellikler şu şekilde sıralanıyor:

QWERTY Klavye

BlackBerry cihazlarının vazgeçilmez unsurlarından birisi olan QWERTY klavye, yeni işletim sisteminde hem fiziksel hem de sanal olarak yerini aldı. Önceki akıllı telefon ve tablet modellerinde sanal klavyeye rastlıyorduk. Son derece başarılı tahminler yapan klavye, yeni işletim sisteminde daha da ilerleme kaydetti.

Yeni klavye yazılımında tuşlamadan yazmak şeklinde tabir edilen bir yöntem kullanılıyor. Klavyede yazı yazarken, sistem sıradaki kelimeleri tahmin ederek klavyede belirli harflerin üzerinde küçük puntolarla yerleştiriyor ve bu harfe basılı tutarak yukarı doğru parmağınızı kaydırdığınızda otomatik olarak kelime metin alanına gönderiliyor. BlackBerry patronu Thorsten Heins, bu sistemin en iyi yazım tecrübesini sunacağını ve fiziksel klavyede de kullanılabileceğini belirtiyor.
BlackBerry 10 ile sunulan önemli özellikler
 

BlackBerry Peek ve BlackBerry Hub

BlackBerry Peek mini bir bildirim merkezi gibi çalışıyor. Parmağınızı ekranın altından yukarı doğru sürükleyerek bir süre tuttuğunuzda en önemli bildirimleriniz ikon şeklinde karşınıza geliyor. Sağa doğru parmağınızı kaydırdığınızda ise tüm bildirimleriniz BlackBerry Hub altında ekrana geliyor. Gelen SMS, anlık mesajlaşma, takvim, cevapsız çağrı, sosyal ağlardan güncellemeler gibi bildirimlere pencereden ayrılmadan göz atabiliyorsunuz. 
BlackBerry 10 ile sunulan önemli özellikler
 

BlackBerry Flow

PlayBook modelinden de hatırlayacağımız akıcı görev yöneticisi BB10 işletim sisteminde BlackBerry Flow olarak karşımıza çıkıyor ve adı gibi uygulamalar arasında takılmadan geçiş yapabiliyor. Bu açıdan Android'in Project Butter sistemine de rakip oluyor. 
BlackBerry 10 ile sunulan önemli özellikler
 

BlackBerry Balance

Kurumlara hitap edecek bu özellik ile kullanıcılar hem kişisel hem de kurumsal uygulamaları ayrı katmanlarda tutarak birbiri arasında geçiş yapabiliyor ve her katman için sunulan güvenlik prosedürleri birbirine karışmıyor. 
BlackBerry 10 ile sunulan önemli özellikler
 

BBM ve BBM Screenshare

BlackBerry'nin popüler iletişim platformu BBM artık basit sesli arama ve görüntülü aramaları desteklerken, görüntülü görüşme esnasında hem arayan hem de aranan aynı ekranda görülebiliyor. 

BlackBerry Remember

BlackBerry Remember temelde bir hatırlatıcı uygulaması ve farklı olarak seyahat bilgileri, fotoğraflar gibi verilerin tek bir noktada işaretlenmesini sağlıyor. Ayrıca Evernote desteği de sunuluyor. 

Kamera 

BB10 işletim sisteminde kamera fonksiyonu Time Shift özelliği ile birlikte geliyor. Kullanıcı deklanşöre bastığı anda birden fazla poz çekiliyor ve kullanıcı bunların arasında en iyi yüz hatlarını belirleyerek kaydedebiliyor. Ayrıca bir fotoğraf düzenleme uygulaması da mevcut. 
BlackBerry 10 ile sunulan önemli özellikler
 


BlackBerry Story Maker

Bu uygulama müzik, video, fotoğraf gibi içerikleri birleştirerek ve efektler vererek bir slayt şov yapmanıza olanak tanıyor.


Flash destekli BlackBerry tarayıcı

Gezinti hızı ve akıcılık konusunda rakiplerinin önünde olduğunu dile getiren BlackBerry tarayıcısı Flash desteği ile birlikte geliyor. Flash desteği varsayılan olarak kapalı ve ayarlar kısmından aktif edilmesi gerekiyor. Varsayılan arama motoru ise Bing.

Uygulama desteği

BlackBerry 10 işletim sisteminin en büyük eksiği şüphesiz uygulama desteği. Yeni adıyla BlackBerry World uygulama mağazası 70 000 uygulama barındırıyor olsa da henüz yolun başında sayılır. 

Facebook, Twitter, Skype, Foursquare, Oovoo, LinkedIn MBL.com, Angry Birds Star Wars, JetPack Joyride, Where's My Perry, Where's My Water, Rdio, NYT, TuneIn, SoundHound, Box, Reuters, Economist gibi popüler uygulamalar indirmeye sunulmuş durumda. Ayrıca video ve müzik içerikleri de mağazadan satılıyor. 


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4118 kez okundu.
18 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Cep İşletim Sistemleri, uygulama haber ve blackberry 10
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim