Anlık Bildirim

Android casus yazılımı Exodus’ın iOS versiyonu bulundu

Geçtiğimiz ay Google Play içerisinde bulunan Android casus yazılımı Exodus, görünen o ki iOS versiyonuna da sahip. Kullanıcılara ait tüm bilgiler uygulama yardımıyla takip edilebiliyor.
Exodus, iOS cihazlarda casusluk yapıyor Tam Boyutta Gör
Mobil işletim sistemlerinin barındırdıkları güvenlik açıkları, kullanıcıları tehlikeli durumlara sokabiliyor. Özellikle iş, konum bilgisini toplayabilmeye kadar vardığında durumun ciddiyetinin ne kadar artabileceğini tahmin etmek oldukça kolay. Geçtiğimiz ay ortaya çıkan ve Google Play’deki bazı uygulamalarda tespit edilen Exodus da bu casus yazılımlardan bir diğeri. Güvenlik firması Lookout tarafından yapılan araştırma ile Exodus’ın iOS versiyonu da olduğu öğrenildi.

Telefona ait tüm verilere ulaşılabiliyor

Exodus casus yazılımını içeren bir uygulamayı telefonunuza yüklediğinizde rehberiniz, fotoğraflarınız, videolarınız, konumunuz gibi bilgiler karşı tarafa gidebiliyor. Kısacası telefonunuz içerisindeki tüm verilerin takip edilebilir hale geldiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar Android versiyonu Google Play üzerinden tüm kullanıcıların erişebileceği halde olsa da iOS versiyonunda durumlar biraz daha iyi.

Exodus bulaşmış uygulamalardan hiçbiri App Store üzerinde yer almıyor. Apple enterprise sertifikası ile imzalanmış olan uygulamaları dışarıdan indirerek telefonunuza yüklemeniz gerekiyor. Bu sertifikanın kullanıldığı başka bir sızıntı haberini de Facebook’un Onavo VPN uygulamasından hatırlayabilirsiniz. Genellikle özel amaçlarla firmaların kullanması için verilen sertifika bu tarz açıklara sebebiyet verdi.

Hem App Store’dan ulaşılamaması hem de Apple’ın bu firmalara verdiği sertifikaları iptal etmesi sebebiyle başta belirttiğimiz gibi Android versiyonuna kıyasla çok daha az kişi etkilendi. Ayrıca araştırmacı Adam Bauer’in söylemine göre Android versiyonu 5 yıldır geliştirilme aşamasında iken, iOS versiyonun oldukça yeni başladığı da belirtiliyor. Sonuç olarak bu tarz zararlı yazılımlara karşı Google ve Apple'ın daha dikkatli olması gerektiğini belirtebiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim