İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (EPFL) görev yapan bilim insanlarının da dikkatini çeken bu durum, araştırmacılara bir tür jeotermal ısı yakalama sistemi geliştirme fikri vermiş. Ortaya çıkan fikri hayata geçirmek adına zorlu bir hesaplama işine giren Enstitü’nün Zemin Mekaniği Laboratuvarı çalışanları ise çabaları karşılığı bir model oluşturabilmiş. Ortaya çıkarılan model sayesinde araştırmacılar istenilen tünel ortamında konveksiyon (taşınım) yolu ile ısı aktarımı katsayısını hesaplayabiliyor.
Laboratuvarda görev yapan araştırmacıların buldukları formül sayesinde, tünellerde ortaya çıkan enerjiyi kontrol altına alacak sistemler geliştirilebileceği ve yüzeye pompalanacak bu enerjiyle civardaki evlerin ısıtma ya da soğutma ihtiyaçlarının karşılanabileceği ifade edilmiş.
Maliyeti oldukça düşük ve uzun ömürlü
Fikrin arkasındaki ekibe göre oldukça maliyet etkin olan bu sistem, dev bir buzdolabı prensibiyle işliyor. Tünel duvarlarına yerleştirilecek plastik boruların içine ısı transfer sıvısı ya da bildiğimiz musluk suyu ile dolduruluyor. Borulara soğuk olarak pompalanan sıvı, tüneller içindeki sıcak hava sayesinde ısınarak yüzeye sıcak olarak çıkıyor. Yaz aylarında ise sistemin ters şekilde işletilerek evlerdeki sıcak havayı emebileceği ve havanın toprağa aktarılabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, toprağın kendi ısısını doğal yollarla ayarlayacağını da ayrıca vurgulamışlar.
Sisteme yaklaşık 100 yıl ömür biçen araştırma ekibi, en hassas parçaların ise ısı pompaları olduğunu belirtiyor. Bu yüzden ısı pompaları için önerilen servis ömrünün 25 yıl olması öngörülüyor.
İsviçre’nin Lozan şehrinde bir deneme yapan ekip, öngörülen alanın %50 ila 60’lık bölümüne yerleştirdikleri ısı yakalama sisteminin 80 metrekarelik 1,500 evi ısıtabileceğini tespit etmiş. Araştırma ekibinde görev alan Margaux Peltier yaptığı açıklamada, “Bu yöntemle ısıtılan haneler sayesinde, şehrin karbondioksit emisyon oranı yılda iki milyon ton azalabilir.” ifadelerini kullanmış.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über