Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Nvidia GTX1070 Founders Edition incelemesi "1.9GHz'e varan hızıyla başarılı 2K performansı"

Bu videoda Nvidia GTX1070 Founders Edition ekran kartının tasarımına göz atıyor, detaylarına iniyor, canlı oyun testleriyle performansını sınayıp hızaşırtma uyguluyoruz.
Founders Edition kartlar Nvidia’nın PCB’si, tasarımı ve blower fanlı soğutma sistemi kendine ait, bir bakıma yeni referans tasarım diyebileceğimiz kartlar. ASUS ve MSI gibi üreticiler özelleştirilmiş kartların yanısıra referans tasarımı baz alan kartlar da üretmiyor değiller gerçi.

Nvidia GTX1070 Founders Edition geçtiğimiz senenin referans GTX970 ve GTX980 serisiyle benzer bir tasarıma sahip. Gri alüminyum gövdeli kart 26.67cm uzunluğunda ve 11.1cm eninde, çift slot yer kaplayan kartın sığıp sığmama derdi yok açıkçası.
Bir yandan kaslı bir yandan da sade diyebileceğim bir tasarımı var, çok öznel bir konu belki ama uçan kaçan, bol LED’li tasarımlardan haz etmeyenlerin hoşuna gidecektir diye düşünüyorum. Aydınlatmalı GeForce GTX logosu pencereli, açık renk tematik kasalarda gayet hoş görünüyor.

Kardeşi GTX1060’ın aksine bir SLI köprüsü, arka kaplama ve 8 pinli bir güç girişine sahip. Yüksek bant genişliğine sahip köprüyle SLI yapıp özellikle 2K ve 4K’da Pascal mimarisinin de getirileriyle oyununa bağlı olarak %80’in üzerinde ölçekleme yakalanabiliyor, buradaki en büyük unsur oyunun desteği.

Kart 150W’lık bir TDP değerine sahip. GTX1070’in TDP değeri Maxwell’li GTX970’ten sadece 5W fazla ama performansı bir önceki nesil GTX980Ti’dan bile yüksek, SLI kurulumunda da spesifik bir ihtiyaç haricinde verimliliği yüksek olabilir ama çok yüksek kapasiteli power supply’lara ihtiyacınız olmuyor.

Kartta 3 Display 1.4 ve bir HDMI 2.0’ın yanısıra bir tane de DVI çıkışı bulunuyor, çoklu monitör kurulumlarına açık. HDR video için 4K 60Hz 10-12bit HEVC Decode ve HDR kayıt, yayın için 10bit destekli. Mesela Display Port veya HDMI’dan bağlı HDR destekli bir monitörle yine HDR destekli Rise of the Tomb Raider oynayabiliyorsunuz, buradaki ana faktör destek.

GTX1070, Pascal ailesi 16nm üretim mimarili GP104 yongasıyla geliyor. 1920 CUDA çekirdekli kart 64ROP ve 120 doku işleme birimine sahip. Samsung üretimi 8GB GDDR5 belleğin güç verdiği GTX1070, 256-bit veriyolunda 256.3GB/saniyelik bir bant genişliği sunuyor. Bellekler efektif olarak 8GHz’de görev yapıyorlar, GPU ise baz olarak 1506, boost ile 1683MHz’e, GPU Boost 3.0 ile testlerim doğrultusunda oyunlarda 1790MHz’e kadar çıkabiliyor.
Kartın VR için fazlasıyla güçlü olduğunu ekleyelim 1. seviye DX12 ve Vulkan API destekli kart Nvidia’ya özel Ansel’ı da destekliyor. Oyun içi 360 derece, çok yüksek çözünürlüklü, hatta HDR fotoğraf çekebiliyor, bunları sosyal medyada paylaşabiliyorsunuz. Bilgisayar, telefon, tablet ve sanal gerçeklik gözlükleriyle görüntüleyebiliyorsunuz.

Tek bir Blower fanla soğutulan kartın ardında Vapor Chamber, yani sıvı-gaz döngüsünü esas alan bir soğutma var. Pascal mimarili kartı yeterince iyi soğutuyor. 4 saatlik Furmark testinde kart otomatik fan ayarıyla ki en fazla 2150 devire çıktı,  80 dereceye ulaşıp sabitleniyor ve boost çekirdek hızı 1640-1700 arası değişkenlik gösteriyor, güç limitini %112’ye çekince 1700MHz civarlarına sabitleniyor.

Fan devrini ve sesini %60’lara kadar oyundu, tükettiğiniz içerikti derken hissetmiyorsunuz, elle ayarlamadığınız sürece bunun üstüne de çıkmıyor zaten, %70’den sonra duyulabilir hale geliyor. Hızaşırtma teslerinde bu konulara tekrar değineceğiz ama ondan önce canlı oyun testlerimize geçelim.
(Detaylar ve daha fazla oyun testi videoda) 
Pascal mimarili kart GPU Boost 3.0 ile kartın sıcaklığına göre belirli bir miktar hızaşırtma sunuyor sunmasına ama elle daha ötesine geçebiliyoruz. GPU tarafında Boost hızının üstüne 113MHz ve efektif 8GHz bellek hızının üstüne de 466MHz’lik bir hız aşırtma gerçekleştirdim.
GTA 5 testlerinde Full HD’de 6-7, 2K’da ise 5 kare/saniye civarı pratik bir kazanım elde edebiliyorsunuz. GPU Boost normalde GPU’yu 1.78GHz’e taşırken hızaşırtma sonrası 1.9GHz’e kadar çıkarabiliyor, fan devrini arttırırsanız eğer 1.9GHz’e sabitlenebiliyor. Isı tarafında yine 80 derece civarında kalıyor, sadece fan devri artıyor ama fark hissedilebilecek düzeyde değil. Devri %100’e çektiğinizde GPU ısısını 55-58 dereceye kadar çekebiliyorsunuz ama çıkardığı ses hayli yükseliyor, keskin bir ses çıkarıyor.

GTX1070 Founders Edition, Full HD için fazlasıyla güçlü, 2K için tatlı performans sunan bir ekran kartı olmuş. Bir önceki nesle kıyasla Watt başına performans ciddi anlamda yükselmiş, sıcaklık anlamında sıkıntısız ve sessiz bir kart. Yazılım açısından Shadow Play özellikle içerik üreticiler için kolay ve pürüzsüz bir platform sunuyor, çekim esnasındaki verim olsun, çıkan videonun işleme kolaylığı olsun şahsen birincil tercihim.
Nvidia Ansel ise güzel bir fikir ancak buradaki mesele oyun geliştiricilerinde bitiyor, gelişmesi için hem oyuncular hem de geliştiriciler tarafında benimsenmesi gerek. Geçen senenin 3000TL civarı 980Ti’ından hem daha performanslı hem de 1000 lira civarı daha ucuz, rakip tarafta en yakın rakibi AMD Fury X ancak GTX1070 hem performans hem de fiyat anlamında daha başarılı, GTX1070 yeni nesilde Türkiye’de alabileceğiniz en hızlı ikinci ekran kartı.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim