Anlık Bildirim

Alzheimer hastalığı beyindeki çeşitli dejenerasyonlara bağlanan ve özellikle de belli bir yaştan sonra görülen bir rahatsızlık olarak tanımlanmakta temel olarak. Peki hayvanlar da Alzheimer’a tutuluyor olabilir mi? Son gelen haberlerde yunuslarla ilgili keşfedilen yeni bilgilere yer verildi.

Yunus beyninde Alzheimer izleri

Geçtiğimiz günlerde İspanya kıyılarına vuran yunuslarda yapılan incelemelerde hayvanların beyninde Alzheimer semptomlarına rastlandı. Bilim adamlarının bu kanıya ulaşmasını sağlayan belirtiler ise Beta Amiloid plaklarının oluşumu ve normalde işlevi nöronlardaki mikrotübüllerin kararlı hale getirmek olan Tau proteininin yumaklarının meydana gelmesi olmuş.
İncelemeyi yapan ekibe göre durum insülin kontrol mekanizmasıyla da ilgili olabilir. İnsülin sinyalizasyon devresinde meydana gelen bozukluklarında normalde diyabette görülmekte ki daha önce fareler üzerinde yapılan kalori kısıtlama deneylerinde canlıların ömrü uzarken Alzheimer’a olan yatkınlıkları ise artmıştı.
Buna karşın şu ana dek farelerin genetiği amaca uygun şekilde değiştirilse bile şu ana dek canlıların beyninde herhangi bir Alzheimer bulgusu saptanamamıştı. Bununla birlikte yalnızca beyinde bir kaç bozukluk meydana gelmişti.

Yeni tedavi yöntemlerine kapı aralayabilir

Son olarak bilim adamlarının oldukça tuhaf olarak nitelendirdikleri yunusların beynindeki gözlemlenen durum sayesinde eğer insülin sinyalizasyon mekanizması ile Alzheimer arasındaki ilişki eğer doğru şekilde kurulabilirse ve yunuslardaki bozukluk farelere uygun şekilde aktarılabilirse Alzheimer tedavisi için yeni bir yol geliştirilebileceğe benziyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim