Anlık Bildirim

AMD coştukça coşuyor: 256 çekirdek söylentisi

Gerek sunucu tarafında gerekse masa üstü tarafında bir süredir 64 çekirdek sınırını geçmemeye çalışan AMD gelecek yıl vites arttırıyor ve 256 çekirdeğe doğru yürüyor.

AMD EPYC Turin işlemciler Tam Boyutta Gör

Lisa SU önderliğinde Zen mimarisi ile oldukça başarılı işler yapan AMD son kullanıcı tarafında yükseliş içerisinde olsa da asıl cirosunu sunucu tarafında yapıyor. Kurumların ve ihalelerin toplu siparişleri bu açıdan oldukça önemli. AMD bu cephede payını bırakmamakta kararlı. 

256 çekirdekli EPYC işlemciler

AMD genelde yeni geliştirdiği Zen mimarilerini ilk olarak EPYC sunucu işlemcilerinde kullanmayı tercih ediyor. Enerji tüketimi konusunda fazla kısıtlama olmadığı için de çoklu yonga çözümü sayesinde yüksek çekirdek sayılarına ulaşabiliyor. 

Önümüzdeki hafta Zen 3 mimarisin temel alan EPYC Milan-X serisini göreceğiz. 64 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilen işlemcilerde 3D V-Cahce yığın ön bellek teknolojisi de ilk kez kullanılacak. 

Gelecek yıl ise EPYC Genoa kod adlı Zen 4 işlemcilerin piyasaya çıkması bekleniyor. İddialara göre EPYC Genoa serisinde 96 çekirdek ve 192 izlek birimine kadar modeller görebileceğiz. EPYC Bergamo serisi ise 128 çekirdek ve 256 izlek birimine kadar ölçeklendirilebilecek. Zen 4 çekirdeklerinde 400W seviyesinde enerji tüketimi olacağı ifade ediliyor. 

AMD EPYC Genoa işlemciler

2023 yılında AMD’nin asıl bombası patlayacak. Yine SP5 soketi için hazırlanan Zen 5 tabanlı EPYC Turin sunucu işlemcilerinde 196 çekirdek/384 izlek birimi ile 256 çekirdek/512 izlek birimi karşımıza çıkacak. Haliyle enerji tüketiminde de 600W hatta pik anda 700W gibi seviyeler söz konusu olacak. Zaten yeni geliştirilen güç soketlerinde 600W artık standart hale geliyor. 

Bu dönemlerde PCIe 5.0, DDR5 gibi pek çok yenilik de ekstradan yonga tasarımlarına dahil edilecektir. Özellikle Intel’in 10nm Sapphire Rapids ve 7nm Granite Rapids sunucu işlemcileri karşısında bu hamleler çok önemli olacak. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10216 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
AMD EPYC Turin, amd epyc genoa ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim