Anlık Bildirim

Maske ve testlerin asbest içermesi iddiası üzerine inceleme yapıldı

Yakın zamanda aşı ve PCR karşıtı gruplarda ortaya atılan iddialardan birisi maske ve testlerin asbest içermesi. İstanbul laboratuvarlarında yapılan bir incelemeyle bu iddia çürütüldü.

SWAP testi Tam Boyutta Gör

Aşı ve PCR karşıtı tezleri beslemek için her gün farklı iddialar ortaya atılıyor. Şimdi de aşı karşıtı çevrelerde dile getirilen iddialardan birisi, sürüntü testlerin ve maskelerin asbest gibi zararlı maddeler içermesi. Daha çok sosyal medya üzerinden servis edilen bu iddia geçtiğimiz günlerde İstanbul'daki bir laboratuvar araştırmasıyla çürütüldü. 

Asbest Uzmanı Kenan Yıldız, laboratuvar araştırmasından sonra yaptığı açıklamada PCR testleri için kullanılan numune alma SWAP'ları (numune alımı için ağız ve burun içine sürülen çubuk) ve maskeler üzerinde yapılan SEM EDX analizlerinde hiçbir şekilde asbest, grafen veya bunların türevi olan zararlı bir maddeye rastlanılmadığını söyledi. Analizde SWAP'larda yalnızca karbon (C) ve oksijen (O) elementinin ve maskelerde de karbon elementinin tespit edildiğini ekledi. 

Halkın endişe etmesine gerek yok 

Yıldız yapılan incelemelerin eczane ve süpermarketlerde en çok tercih edilen maskeler üzerinden analiz edildiğini söylüyor. PCR çubuklarını ise Maltepe Kızılay Kan Merkezi’nden temin ettiklerini söyleyen Yıldız, laboratuvarda SEM EDX cihazıyla yani elektron mikroskop ve enerji dağılım spektrometresi cihazı ile ölçümler yaptıklarını belirtiyor. Sonuç olarak Yıldız, maske ve PCR testlerinde herhangi bir zararlı bileşene rastlamadıklarını ve halkın bunlardan endişe etmemesi gerektiği söylüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim