Anlık Bildirim

Asrock 775DUAL-915GL ile aynı anda 5 monitör

Eğer ofisinizde ya da özel uygulamanızda çok fazla monitör desteğine ihtiyacınız varsa bu anakart size ilginç bir çözüm sunmakta. Anakartın 2 ekran kartı girişi ve bunlardan harici çalışan onboard ekran kartı bulunmakta. Bu sayede harici kartlardan 2 şer adet, dahili ekran kartından da bir adet olmak üzere 5 farklı monitöre çıkış verebiliyorsunuz. AGP kartların takıldığı slot aslında bir PCI slotunda'dan devşirme yapıya sahip AGI8X ismi verilmiş bir slot. AGI Express ise toplam 16 hat yerine sadece 4 hattın birleşmesinden oluşan ama PEG yapısına sahip PCI Express ekran kartlarının takılabildiği özel bir slot. İşin ilginç tarafı bu iki yapıda i915GL'nin güney köprüsüne bağlılar.

Tabii ki ASRock gibi bir firmanın niye böyle bir yapı tercih ettiğini merak edenler olabilir zira SLI sistemlerde 4 çıkış verilebiliyor ve hatta PCI ekran kartları ile fazladan çıkışlar elde edebilirsiniz. Bu örnekteki esas amaç  ASRock'ın sistem üreticilerine en esnek anakartı üretmesi. Bu yapı sayesinde ucuz anakart üzerinde ekran kartı siparişini, harici AGP ekran kartlı modeli ya da PCI Express hızlı bir ekran kartlı sistemi aynı anakarttan üretmek mümkün. Kısacası PC üreticisi firmalar bu anakartı stoklarında tutarak ekstra stok maliyetlerinden ve anakart çeşitliliğinden kurtulabiliyor. Diğer ilginç bir nokta ise PCI Express x4 'ün PCI Express x16'ya göre testlerde maksimum %3, minimum %0,3 aşağıda kalması ilgi çekici.

Asrock 775DUAL-915GL ile aynı anda 5 monitör

Belirtmek istediğimiz başka bir nokta ise ASRock gibi bir firmanın istediği zaman PCI kartından AGP, PCI Express hatlarından PEG yuvasını üretebilmesi ve bunu satışa sunabilmesi. Kısaca anakart üreticileri artık eskisi gibi sadece dizayn şemalarına bağlı kalan ve pazarlamadan oluşan firmalar olmak yerine teknoloji üreten firmalar olma yolunda ilerliyorlar. Anakart tüm bunların dışında Micro-ATX yapısına sahip ve Intel LGA775 tipi işlemcileri destekliyor. Fiyatıda yurt dışında 70$ civarında. Ülkemizde direkt satılır mı bilinmez ama firmaların tercih edeceği kesin. Bu arada AGI8X ve AGI Express yapıları her ekran kartını desteklemiyor listelere isimlerinin üstündeki linklerden ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim