Hafif ve ucuz diz üstü bilgisayarı biz kullanıcıların pek alışık olduğu bir şey değil. Ama anlaşılan Intel'in baskıları sonuç vermeye başladı ve Türkiye laptop pazarında çok önemli yer edinen Asus S52N modeli ile herkesi büyülecek kadar iyi bir model piyasaya sürdü. Böylece taşınabilir sistemlerin adına yakışan bir modelle Türk kullanıcılarını tanıştırdı.
Ürünün ağırlığı sadece 1.35 kg ve bu şekilde Centrino çerçevesi içersinde 1.4 Ghz Intel Pentium M işlemciye sahip. İçinde bulundurduğu pil ile 2,5 Saat'lik, ayrıca çıkan hediye pil ile 5,5 saatlik çalışma zamanlarına erişebiliyor. Eğer isterseniz 7,6 saatlik giden bir pil bile alabiliyorsunuz tabii yavaş yavaş ağırlık artıyor onun için listelerde hep en düşük pil ile ağırlığı verilmiş.
Boyutlarıda müthiş ön tarafta kalınlığı 17 mm iken arka tarafta 25 mm. Diğer ölçüler 275 x 223 yani oldukça ufak her yerde açılıp kullanılacak kadar rahat. Tabii bu ufaklığın sonucu ekran 12,1" olmuş ama çözünürlük 1024x768 olduğundan diğerlerine göre bir sorun yaşamayacağınız kesin.
Üzerinde tek ram slotu boş şekilde gelmeside ekstra bir artı hemen bir 512 Mb DDR ram takarak kapasiteyi 768 Mb'a çekebilirsiniz bunda önem var çünkü ekran kartı sistem raminden yiyor ve Windows XP'de rama çok çok ihtiyaç duyan bir işletim sistemi. Üzerindeki disk ise 40 Gb herşeyinize rahatça yetecek kapasitede.Böyle bir sistem ile 15-20 film arşivini diske atarak yolculuğa çıkabilir. Yol boyunca pili şarj etmeden 3-4 film izleyebilirsiniz.
Belirtmeden geçmeyeyim Asus ayrıca sunduğu bir modelde S52NE (Beyaz renkli olan model) Pentium M 1 Ghz ULV (Ultra Low Voltage- Ultra düşük voltaj) işlemcisi ve düşük voltaj 1,8" 20 Gb HDD kullanıyor bu modelin tahmini pil ömrü 8,5 saate kadar çıkıyor ve sistem daha az ısı ürettiğinden daha sessiz ve sadece 1.28 Kg. Fakat fiyatı 150$ kadar daha pahalı . Yurt dışında ise iki modelide 1400$'dan bulunabiliyor ama ikinci pil, taşıma çantası gibi ekstralar olmadan yani fiyat nerdeyse yurtdışı ile aynı.
Diğer hoş özellikleri arasında Wi-Fi yani kablosuz yerel ağ ve tabii kablolu yerel ağ, 56k modem, SD/MMC/Memory Stick yuvası, 3 USB 2.0, 1 Firewire, 1 PCMCIA girişi gibi şeyler var. Bunlar sayesinde bir USB 2.0 Tv kartı ile makinayı yazlıkta TV olarak kullanma imkanınız yada harici hızlı bir Firewire disk bağlama şansınız yüksek. Ürünün tek kötü yanı harici USB üzerinden bağlanan DVD/CD-RW komboya sahip oluşu fakat üzülmeyin ağırlığı sadece 250gr ve oldukça ince.
Bluetooh özelliğinin olmayışıda bir dez avantaj ama SD kart yuvası tam bu iş için biçilmiş kaftan içerde kalacak bir kart ile heran BlueTooth ile nete bağlanabilmek çok kolay. İçinden çıkan aksesuarlarda radyo frekanslı bir optik fare (ki üzerinde pil ömrü için çok önemli olan kapatma tuşu var), taşıma çantası, ekstra pil, taşıma çantası ve ekran silme aparatı var. Bu arada yurt dışında genelde model S5200N ve S5200NE diye geçiyor ama ülkemizde S52N ve S52NE adı kullanılıyor.
- Tomshardware (S5200N)
- Xbitlabs (S5200NE)
- Leog.net (S5200 ve S5200NE)
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor