Anlık Bildirim

Bu DVD' yi çizmeyi deneyin

Yazılabilir çoğu medyada daha önce olduğu gibi, şuanda en çok kullanılan medya olan DVD için de sürekli kapasite arttırım ve daha uzun dayanma süresi gibi geliştirilmeler yapılıyor. Japon kaynaklı bir firma olan TDK' nın, bu senenin başlarında geliştirip satmaya başladığı polimer doku ile kaplanmış boş DVD diskler, bu sektorde uzun ömür ve dayanıklılık için en büyük adım oldu. TDK' nın kendi geliştirip patentini elinde bulundurduğu yeni polimer teknolojisi ile disklerin 10 kata kadar daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu idda ediliyor. TDK' nın tanesini yaklaşık 6 dolar gibi bir fiyat ile sattığı boş DVD disklerin fiyatı, 1 dolarlık normal disklere oranla pahalı gibi fakat kullanıcı kitlesi için bu fark çokta önemli olmayabilir. Cnet tarafından test etmek üzere hazırlanmış, çeşitli sivri aletlerle üzeri resimdeki gibi çizilen ve parmak izlerine bulanan polimer kaplı DVD disk, optik sürücü tarafından sorunsuzca okunabilmiş.

Asıl önemli olan nokta, bu yeni polimer teknolojisinin geleceğin depolama standardı kabul edilen ve çift katmanda 50GB veri taşıyabilen Blu-Ray' için de kullanılabilecek olması. Blu-Ray, çift katmanında 30GB veri taşıyabilen fakat günümüz DVD' leri kadar dayanıklı olan HD DVD' nin gelecekteki tek rakibi olarak gözüküyor. Standartlaşma yolunda şimdilik hala savaş halinde olan iki teknoloji arasında, daha fazla kapasite sunan fakat dayanıklılığı çok daha az olan Blu-Ray' in fazla şansı olmadığı düşünülüyordu. Fakat TDK' nin yeni polimer teknolojisinin Blu-Ray disklerde de kullanılabileceğinin açıklanmasından sonra Blu-Ray için işler daha kolay olacak gibi. Biraz iki teknolojinin farklarından bahsedelim;

Normal DVD lerin aksine kırmızı değil, daha kısa dalga boyu kullanan ve daha keskin olan mavi lazeri kullanan HD DVD ve Blu-Ray teknolojilerinde , HD DVD, diskin daha derin katmanlarına kayıt yaparak uzun ömürlü olabiliyorken, Blu--Ray yüzeye daha yakın katmanlara yazarak daha çok veri depolomaya olanak sağlıyor. Fakat yüzeye yakın kayıtlar, tabiki diski dışarıdan gelecek fiziksel darbelere karşı zayıf hale getiriyor. Hatta o kadar ki, tekrar yazılabilir Blu-Ray diskler kaset kutusu tarzı koruyucu kartuşlar ile kullanılıyorlar. Yeni polimer teknolojisi bu gerekliliği ortadan kaldıracak.

Blu-Ray teknolojisini destekleyen firmalar, TDK' nın kaplama tekniği ile dayanıklılık sorununa getirdiği çözüm için TDK'ya teşekkürlerini teker teker açıkladılar. TDK, polimer kaplamanın sadece optik depolama cihazları ile sınırlı kalmaycağını, şeffaf bir yapıya sahip olan polimerin ileride LCD, CRT monitörler ve Plazma ekranlarda da çizilmeye karşı koruyucu olarak kullanılabilecek duruma geleceğini açıklamış. Sonuç olarak her zamanki gibi son kullancıyada yansıyacak olan yeni teknolojinin Blu-Ray' de işe yaramaması için hiç bir neden yok.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim