Anlık Bildirim
Sıradaki Video

General Mobile 4G video inceleme "Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu"

Herkese merhaba arkadaşlar ben Erdi Özüağ. Bu videomuzda General Mobile 4G akıllı telefon modelini inceliycez. General Mobile 4G'nin en büyük özelliği, Android One standardının bir parçası olması, dolayısıyla önce Android One ile başlayalım.
General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
 
Gelişmekte olan ülkeler ve akıllı telefonla ilk defa tanışıcak kullanıcılar için hazırlanan Android One, Nexus cihazlarda olduğu gibi standart Android deneyimini Google tarafından onaylanmış donanımlarla  bir araya getiriyor ve güncellemeler  bizzat Google tarafından veriliyor. Dolayısıyla kullanıcılar da fiyat anlamında erişilebilir, akıcı bir deneyim sunan ve güncelliğini uzun süre koruyacak  Android cihaz sahibi oluyor. Yani uzun lafın kısası, Android One belli açılardan ekonomik Nexus olarak ta değerlendirilebilir. 
Android One standardını anladığımıza göre, videomuza General Mobile 4G'nin teknik özellikleriyle devam edebiliriz. 5-inç boyutundaki IPS ekranı 720p çözünürlük desteği sunan telefon, Gorilla Glass 4 teknolojisiyle ekranını çizilme ve kırılmaya karşı yüksek mukavemetle koruyabiliyor. Qualcomm'un 64-Bit Snapdragon 410 işlemcisinden gücünü alan cihazda, 2GB RAM ve 16GB depolama kapasitesi bulunuyor. Bence önemli bir detay olarak  SD kart desteğinin atlanmadığı telefona, arkada 13MP, önde 5MP olmak üzere çift kamera ve 2500mAh kapasiteli Lityum Polimer pil eşlik ediyor. 
 
General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
Teknik özellik hususunda atlanmaması gereken önemli bir detay daha bulunuyor.. Android One anons edildiğinde Google, standart özellik listesine FM Radyo'yu da dahil etmişti lakin General Mobile 4G'de bu özellik bulunmuyor. Açıkçası biraz hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmek isterim. Son olarak Android One cihazlar arasında 4G desteğine sahip ilk ve şu an için tek telefonun General Mobile 4G olduğunu da not düşelim.  
General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
 
General Mobile 4G'nin kutu içeriğinden cihazın kendisine ek olarak ekran koruyucu film, 1 amper gücünde adaptör, şarj ve dosya aktarımı için gerkeli USB kablo, kulakiçi kulaklık, kulaklık padleri ve garanti belgesi gibi dökümantasyonlar çıkıyor.Kulaklığın ses kalitesi, cihazın bulunduğu fiyat segmenti için ortalama düzeyde. Ses seviyesini en yüksek seviyeye aldığınızda seste oluşan gürültü kirliliğini hissediyor ve malesef düşük olan bass hassasiyeti tizlerin arasında kaybolup gittiği için, ses kalitesine ayrıca önem gösterenler kulaklıktan memnun kalmıycaktır ama genel olarak anlık ihtiyaçları da gidermiyor değil.  
General Mobile 4G tasarım olarak fena görünmeyen bir cihaz. Boyutu itibariyle tek elle kullanıma müsait bir profil çizen telefonun yumuşak dokulu plastik arka kapağı sanki deriden üretilmiş  gibi bir hissiyat uyandırarak, cihaza daha güçlü bir hava kazandırıyor. Aynı şey, telefonu saran çerçeveler içinse malesef çok geçerli değil. Uzaktan bakıldığında metal çerçeve izlenimi veren gümüş renkli çizgiler, tahmin edebileceğiniz üzere aslen plastik.
General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
 
Ön yüzünde hiç bir marka logosu olmaması ve ahize kısmının Nexus 5 benzerliği ile Nexus cihaz havası taşıyan telefonun, onlar da olmayan bir başka özelliği ise kapağının çıkartılabilmesi. Eğer istenirse alt taraftaki USB konnektöründen istifade ederek kapağı çıkartılabilirsiniz. Cihazın iç kısmında, SIM kart ve SD kart slotların sağlı ve sollu yerleştirilirken, her ikisini takmak için de malesef pili çıkarmanız gerekiyor.
Hazı USB konnektöründen bahsetmişken, telefonun alt bölümünde iki hoparlör ızgarası olsa da cihazda stereo değil mono hoparlör olduğunu da unutmamak gerekiyor.135 gramlık ağırlığı ile hafif ama 9.3mm olan kalınlığı ile bence özelliklerine göre kalın sayılabilecek bir kasa ihtiva eden telefon, genel olarak ergonomik, el tutuşu konforlu ve tek elle kullanıma müsait yapısıyla beğenimi kazandı, eleştriye en fazla açık olan kısmı ise zaten sanal butonlar ile çalışan telefonun kalınca bir alt çerçeveye sahip olması.  

General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
 
Donanımsal detaylar ile devam edelim isterseniz.General Mobile 4G'nin sahip olduğu IPS panel, normal kullanımda gerek parlaklık seviyesi gerekse de yeniden renk üretimi itibariyle göze oldukça hoş geliyor.Oncell teknolojisi ile dokunmatik katman da doğrudan cam yüzeye uygulandığında ekran hem ince hem de ikonlar sanki camın üzerindeymiş gibi etki yaratıyor ancak ne var ki telefonda kullanılan IPS panel, farklı görüş açılarında renk değişimine benzer ton farkına neden oluyor. Açıkçası görüş açısı avantajı ile nam salan IPS panel teknolojisinin böylesine bir deneyim yaşatmaması gerekiyor. Açıkçası düşük maliyetli bir panel kullanıldığı net bir şekilde anlaşılıyor. 
General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
 
Telefonu çipset seviyesinde değerlendirdiğimizde ise Cortex-A53 tasarımını baz alan dört çekirdekli Snapdragon 410, Adreno 306 GPU'su ile bu segmentte makul performans sunan oturmuş bir platform. Her ne kadar MediaTek MT6592 çok çekirdekli yapısı ile benzer fiyat diliminde daha yüksek toplam performans vaad ediyor gibi görünse de, enerji verimliliği, 64-bit desteği ve daha iyi yazılım optimizasyonu ile kendisine yer buluyor. Adreno 306 GPU'su da 720p için denk düşen daha üst çözünürlüklere ise nefesi yetmeyen bir grafik işlemci olarak General Mobile 4G kullanıcılarına tatminkar bir oyun performansı vaad ediyor ki, ilerleyen dakikalarda bunu hep birlikte test ediyor olacağız.  
Yazılım, General Mobile 4G'nin en güçlü olduğu yanı. Android 5.1.1 işletim sistemi ile tüm rakiplerinin önünde yer alan telefonun standart Android arayüzü ile gelmesi de cabası. Yalnız ne var ki telefon, kağıt üzerindeki görünümden  farklı olarak Nexus serisi bir cihaz kadar akıcı çalışmıyor. Evet General Mobile 4G, donanım olarak bir Nexus 5 değil ancak diğer taraftan özellikle uzun süre kullanınca fark ediyorsunuz ki standart Android arayüzü var diye de General Mobile 4G öyle uçar kaçar çalışmıyor. 23 Nisan tarihli bir çekirdek derlemesine sahip olan cihaz, kim bilir belki yeni bir güncellemeyle performans anlamında bir takviye de alabilir.
General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
 
General Mobile 4G kullanım açısından alışması en kolay cihazlardan. Telefon menüsündeki standart tuş takımı, mesajlar uygulamasındaki standart Android klayvemiz ve ayarlar menüsünün temiz görünümü avantaj sağlıyor. Google'ın kendi servis ve uygulamalarının ön yüklü olarak geldiği telefonda standart kamera uygulaması olarak yer verilen Google Camera, seçenek seviyesinde gelişmiş özelliklerden uzak yapısıyla kimi kullanıcılar için yeterli gelmeyebilir. 
Standart olarak gelen Chrome internet tarayıcısı, genel olarak iyi çalışıyor. Google servisleriyle entegre olması, modern web teknolojilerini desteklemesi, General Mobile 4G üzerinde güçlü bir deneyim sağlıyor fakat bunların hepsi için biraz hızdan taviz verildiğini söylemek gerekiyor. Tabi ki bu durum General Mobile 4G'ye değil, Chrome'lu tüm cihazlara yapılmış bir serzeniş. Bugün örneğin, Samsung'un kendi interternet tarayıcısı, Chrome'dan hallice daha hızlı çalışıyor. Cihazın sunduğu genel internet deneyimi, kendi fiyat sınıfı için oldukça iyi düzeyde. Bunu zaten benchmark yani internet odaklı testlerle görmek te mümkün.
Galeri uygulaması olarak karşımıza çıkan Google Fotoğraflar, eğer cihazınızda ve bulut servisinizde çok fazla fotoğraf barındırıyorsanız, zaman zaman performans kayıpları yaşayabiliyor.  Fotoğraf düzenlemesi için çeşitli filtre ve özel efektlerle bezenmiş olan uygulama yerine  daha sade, ama aynı zamanda daha hızlı çalışan bir galeri belki daha iyi bir tercih olabilirdi.  
Çoklu ortam tarafında ise  müzik çalar olarak Google imzalı Play Music uygulamasıyla muhatap oluyorsunuz. Diğer Google uygulamalarında olduğu gibi müzik çalar da gös terişten ve türlü ek fonksiyonlardan uzak, asli işlevini yapan, bunu yaparken de akıcı çalışan bir uygulama. Cihazınızdaki müzikleri yönetmek ve dinlemek son derece kolay. Söz konusu müzik olduğu için cihazın üzerinde yer alan mono hoparlörün başarımından da bahsedelim. Açıkçası iş görüyor, ses çıkış gücü fena değil ama kristal berraklığında temiz bir ses de beklememek gerekiyor. Segment ortalamasını tutturduğunu söyleyebilirim. 
Video tarafında ise gelişmiş bir çözüme sahip olmayan General Mobile 4G'ye, PlayStore üzerinden farklı alternatifleri kurup denemek mümkün. Kullanılan yongada sistem platformu, GPU ve bellek bantgenişliği itibariyle ultra yüksek çözünürlük değerine sahip videolarda sorun yaşansa da cihazın 720p ekrana sahip olduğu düşünüldüğünde zaten pek çok kullanıcı bu seviyede içerik görüntülemek istemeyecektir.
Kamera performansına geçelim isterseniz .Cihazın sahip olduğu arka kamera, bu cihazın hitap ettiği fiyat segmenti için ortalama düzeyde performans gösteriyor. Farklı ışık koşullarına sert tepkiler veren kamera, detay seviyesinde yani çektiğiniz görüntülere zum yaptıkça detay keskinliğini kaybediyor. Açıkçası bu fiyat ve az üzerinde çok daha güzel görüntülere imza atan telefonlar mevcut. Ön kamera özçekim için ihtiyaçları karşılıyor, hatta kendi görevi açısından yeteneklerini beklentimizle orantılığımızda arka kameraya göre daha başarılı olduğunu da ifade edebilirim. Kameralar fena değil ama lütfen büyük bir beklentiye de girmeyin.
General Mobile 4G video inceleme 'Android güncellemeleri Google'dan garantili Fiyat/Performans telefonu'
 
Gelelim performans testlerine. Önce sentetik ölçüm uygulamalarındaki sonuçlara göz atalım. Görmekte olduğunuz tablo, popüler test uygulamalarındaki sonuçları gösteriyor. Açıkçası değerler, Snapdragon 410'lu diğer cihazlar ile benzerlik gösterse de, saf android ve güncel sürücüleri itibariyle bazı testleri açıkçası daha yüksek skor beklentisiyle yaptığımı da söylemek isterim. Oyunlara geçtiğimizde ise Adreno 306 ve 720p pek çok oyunda tatminkar ama örneğin N.O.V.A 3 Freedom ile yaptığım denemelerde zaman zaman ciddi fps düşüşleri ve sahne atlamaları da yaşadım ki, işte o an arzuladığınız oyun keyfiniz malesef sekteye uğruyor.
Peki General Mobile 4G ne kadar ısınıyor ? Ölçüm değerlerini zaten görmektesiniz, yoğun yük altında cihazın ısı profili hızlı bir şekilde değişse de bu genelde size yansımıyor ve kullanımı olumsuz anlamda etkileyecek bir rahatsızlık açıkçası yaşamıyorsunuz. Ve tabi ki pil. Genaral Mobile 4G, Snapdragon 410 işlemci, 720p ekran ve 2500mAh kapasiteli pil ile aslen dengeli bir dağılım sergiliyor.
Kendi cihazınızla birebir kıyaslama yapabileceğiniz pil testlerini görüyorsunuz. Sistem kaynaklarının yoğun kullanımındaki bu daha çok oyunlar için geçerli olan bir senaryo, 4 saatin üzerinde bir deneyim söz konusu olabiliyor. Doğrudan işlemcinin yük altına girmesinde ise bu süre 6 saatlere kadar çıkabiliyor yalnız bu ölçümde ekran parkalıklığı otomatik olarak kısıldığında  6 saatin gerçek dünya yansıması daha kısa olacaktır. Tüm bu değerlerin günlük kullanıma yansıması ise, rahat bir şekilde günün tamamlarsanız, hatta kullanım öykünüze göre 1,5 güne de erişebilirsiniz.

Diğer testlere gelecek olursak eğer, GPS performansı fena değil. Zaten Snapdragon platformu bu konuda rüştünü ispatlamış, kabul görmüş bir başarıma sahip. Soğuk başlangıçta dahi çok bekletmeden uydu bağlantısı kurabiliyor. Görüşma kalitesi olarak kullanım sürem boyunca bu video içerisinde rapor etmemi gerektirecek bir sorun ile karşılaşmadım.  
Gelelim rakiplerine;
Benzer fiyat diliminde yer alan bazı modeller:
- Avea InTouch 4, Çipset ve ekran seviyesinde benzer ama 2100mAh pil ve 1GB RAM ile oldukça geride kalan bir model. 
- Samsung Galaxy Grand 2, 5.25-inç olan daha büyük ekran, bence daha iyi tasarım, çift SIM kart desteği ve 2600mAh kapasiteli pille öne geçiyor ancak Snapdragon 400, 1.5GB RAM ve TouchWIZ arayüzü ile geriye düşüyor. 
- Turkcell T50 ise tasarımıyla dikkat çekiyor ancak Snapdragon 400 işlemci, daha düşük pil ve hafıza kartı desteği olmaması gibi dezavantajlara sahip.

Üst fiyat grubuna bakıldığı zaman ise:
- Turkcell T60, Snapdragon 615 işlemci ile performans konusunda fark yaratıyor ama daha düşük pil kapasitesi gibi olumsuz yönleriyle geride kalıyor.
- Huawei Ascend G7, çok daha iyi bir donanım ve daha iyi kasa ile geliyor. 1000TL civarı fiyatına karşılık az önce telaffuz ettiğim diğer telefonlar gibi yazılım güncelleme tarafı sıkıntılı ürünlerden. 
- Samsung Galaxy A5, kesinlikle çok daha şık bir tasarım ama genel olarak çok benzer donanımsal özellikleri iki katı bir fiyatla suuyor. Birkaç güncelleme alır  ama nerede kalır açıkçası öngörmek çok kolay değil. 
Sırasıyla ön ve arka kamera örnekleri 
Evet arkadaşlar tüm resmi sizlere göstermeye çalıştım. General Mobile 4G, sunduğu donanım ve Google'dan güncelleme garantisi ile kesinlikle yarışa en ön sıradan dahil oluyor. Ama standart Android arayüzü ve yazılım güncellemesi bu telefonu mükemmel de kılmıyor. Açıkçası  donanım konusunda yaşadığım bir takım sıkıntılar, NFC ve 802.11ac gibi modern bazık özelliklerin olmaması  ve olması gerekenden biraz daha düşük porte çizen genel performans cihazla ilgili temel eleştri noktalarım.  Ama sözün özü, muadillerinden ucuz fiyat ve yeni çıkacak Android güncellemelerini alacak olması, General Mobile 4G'yi alınabilir kılan ana özellikleri. Ben Erdi Özüağ, bir sonraki videomuzda görüşene dek şimdilik hoşçakalın, kendinize çok iyi bakın.  

 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim