Anlık Bildirim

Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi

Firebal tarafından Türkiye' ye getirilen Enermax ürünleri kaliteleri ile bu pazarda kendilerini kısa sürede kabul ettirdiler. Özellikle çok kaliteli güç kaynakları üreten ve bu konuda uzman olan Enermax' ın aynı zamanda bilgisayar kasalarıında da bir o kadar iyi. Enermax' ın hali hazırda birkaç kasasını zaten Türkiye' ye getiren Firebal şimdide midi tower boyutlarda ve server kasa tarzı soğutmaya sahip CS-718 serisini getirmeye hazırlanıyor. Türkiye de big-tower boyutlardaki kasalarda CoolerMaster Stacker ve Thermaltake VA8000-9000 serilerinin hegamonyası devam ediyor, fakat o boyutlardaki kasalar tabiki her kullanıcının yer sorunu olmadan kullanabileceği kasalar değil.

Soğutma performansı için big-tower kasalar tabiki en ideali fakat Enermax CS-718 serisi midi tower boyutlarda abilerine yakın soğutma performansını ve kullanım kalitesini ortaya koyuyor. Midi tower kasa boyutu sınırlarını sonuna kadar zorlayan CS-718 serisi (537x200x444mm) ilk bakışta CoolerMaster' ın Stacker modelini andırıyor. Ön tarafındaki büyük düğme kasa içindeki fan kontrolcüsüne bağlayacağınız fanların hepsinin birden hızını ayarlamaya yarıyor. Düğme büyük yapısı ve konumu açısından çok ideal bir yerde. Kalın sac dan yapılmış kasa doğal olarak hayli ağır (11kg).

Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi
Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi
Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi

Ön taraftaki kontrol panelinde ise 4x Usb, 1x Firewire, 2x Audio ve LCD panel bulunuyor. LCD panel, sistem sıcaklık bilgilerini ve fan hızlarını gösterebiliyor. Aşağı taraftaki büyük düğme ile ayarlayabildiğiniz fanlar aynı zamanda bu kontrol panelinde ki düğmeler ile de ayarlanabiliyor. Kasanın soğutma performansının en can alıcı noktası olan tünel sistemi, işlemci ve sistem belleklerini kasa ile tamamen bağımsız şekilde soğutabiliyor. Tünelin ön ve arka tarafında ki 12cm lik fanların oluşturduğu soğuk hava akımı, hem işlemcinin çok etkili soğutulmasını sağlıyor hem de diğer sistem bileşenlerini ısıtması engelliyor. Ayrıca işlemciye yakın kısımda genişleme yapan tünel, çift işlemcili sistemleri de destekleyerek kullanılabilirliğini katlıyor.

Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi

Bağlantı noktaları ve kontrol paneli

Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi

Soğutma performansını katlayan bölmeler

Yukarı çıktığımız zaman kasanın bölümlere ayrılmış olduğunu görüyoruz. 1 numaralı bölme de anakartın diğer bileşenleri ekran kartı ve pcı aygıtlar bulunuyor. Bu kısımda ısınabilecek tek parça ekran kartı olduğu için soğutması da sorunsuz olacaktır. Zaten ön tarafa konumlandırılmış 80mm' lik fan yeri soğutmanın yetersiz geldiği durumlarda ekleme yapılabilecek şekilde dizayn edilmiş. Fakar kasa ile beraber 8cm lik herhangi bir fan gelmiyor. 2 numaralı bölmede PSU bulunuyor, 3 numaralı bölmeden (sabit disk bölmesi) emdiği hava ile kendini soğutarak kasanın arka tarafından dışarı atıyor. 3 numaralı sabit disk bölmesi ise kasanın diğer bölümlerinden tamamen izole edilmiş sadece alt taraftan hava emecek şekilde dizayn edilmiş. Özel bir soğutma sistemi düşünülmeyen sabit disklerin sadece ekran kartı tarafından ısıtılan bu bölmenin hafif ılık havası ile soğutularak için yeterli serinliğin sağlanabileceği düşünülmüş. Son olarak 5.25" sürücüler için ayrılmış olan 4 numaralı bölme zaten çok ısınmayan bu bileşenlerin sorunsuzca çalışması için gereken ortamı sağlaması zor değil.

Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi
Enermax' tan big tower kasa soğutmasına sahip midi kasa - Enermax CS-718 serisi

Fan kontrolcüsü için bağlantı aparatı ve sürücü kızakları

Fan kontrolcüsü için gerekli bütün bağlantılar tek bir parça üzerinde yapılıyor. Kasanın alt tarafında tünelin içinde bulunan bu parça montaj kolaylığı sağladığı gibi kasa içinde fan kablolarının dolaşmasını da engelleyeceği için kablo karmaşasını da engelliyor. Ayrıca yine bu aparata bağlanabilen molex güç kablosu ile fanların yüksek güç çektiği durumlardaki olası güç yetersizlikleri önüne geçilmiş. Kurulum olayı artık standart haline gelen vidasız tasarma sahip. Sürücüleri için gelen kızaklar ile vidasız montaj tasarlanmış. Pci kapakları da el ile takıp çıkartılabilecek şekilde dizayn edilmiş.


Güç kaynağı değer tablosu

Kasa ile beraber gelen 460Watt lık Enermax PSU, bu alanda uzman olan Enermax' ın klasik kalitesine sahip. Artık güç kaynaklarının kalitesi için ilk bakılan değer olan 12V hattına baktığımız zaman, 33A gibi 460Watt' lık bir PSU için oldukça yüksek sayılabilecek bir besleme potansiyeli görüyoruz. Çoğu kaliteli markanın 500Watt ve üzeri PSU' larında 30A üzerine çıktığını düşünürsek Enermax' ın gücünü daha iyi anlayabiliriz. Tek eksik diyebileceğimiz nokta 12V hattının tek kanaldan besleme yapması. Güncel PSU lar 12V hattını 2' ye hatta 3' e bölerek sistemin farklı bileşenlerini farklı kanallar ile besleyerek stabiliteyi arttırmayı hedefliyorlar. Enermax' ın da kullandığı bu sistem 460Watt' lık bu model de bulunmuyor ama sonuçta midi tower boyutlarda kasa ile beraber gelen bir PSU için çok iyi değerlere sahip. Ayrıca 2 adet sıcaklığa göre otomatik ve bir adet manuel ayarlanabilen fanlar ile oldukça sessiz.

Tomshardware tarafından yapılan incelemede, Lian-Li, Thermaltake, CoolerMaster, Silverstone gibi ünlü kasa üreticilerinin midi tower modelleri ile karşılaştırılan Enermax CS-718 oldukça başarlı bir performans ortaya koymuş. İşcilik, ek aparatlar ve kurulum kolaylığı gibi kriterlerde üst sıralarda yer alan CS-718, genel toplamda 2. sırada yer almış. Bizce tek eksik yanı sabit diskler için ekstra bir soğutma sistemi düşünülmemesi. Ama buradaki soğutmanın yetersiz geldiği durumlarda alt tarafa eklenebilecek 12cm 1000 rpm lik bir fan ile o bölgedeki hava akımı hızlandırılarak sessiz bir şekilde sabit disklerin soğutması arttırılabilir.

Siyah olan modele ek olarak Blue Viper adı ile satılan gümüş renkli model ile beraber 2 farklı seçeneği bulunan bu kasayı, Firebal yakında Türkiye' ye getireceğini duyurdu fakat fiyatı hakkında henüz kesin birşey yok. 460W güç kaynağı ile beraber yurt dışı satış fiyatı 200$. Bu fiyatın ne kadar üzerinde olur bilemiyoruz ama buna yaklaşık bir fiyat ile satılırsa 460W' lık çok kaliteli güç kaynağı ile beraber, yer sorunu olan kullanıcılar için midi tower boyutlarda server kasaya yakın soğutma performansı sunan CS-718 serisi, çok fazla kaliteli kasa seçeneği seçeneği olmayan midi tower pazarını bir hayli hareketlendirecek gibi.

 

Güncelleme: Firebal' dan aldığımız kesin bilgilere göre, şimdilik sadece siyah modeli Türkiye' ye gelecek ve kasa içi mavi aydınlatmalı 120 mm fanları ile beraber satılacak. 460Watt lık server tipi PSU ile gelecek olan kasanın fiyatı 239Euro +kdv ve tahmini varış süresi temmuz' un 3. haftası.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim