Anlık Bildirim

Fizik kartının son testi "City of Villains", dual core mu ? Fizik kartı mı ?

İlk testlerinde bekleneni veremiyen ve çok yüksek fiyatlardan satışa sunulan Fizik kartları kullanıcıları büyük bir hüsrana uğratmıştı. Şimdilerde ise üretici firma AGEIA bir çok bug sorununu halletmiş bulunmakta.

Diğer yandan şimdilerde test sonuçları incelenen ve fizik kartını kullanan oyunlar aslında daha bu teknolojinin ilk uygulamaları, o yüzden parça sayılarının ve daha farklı hesaplamaların yapılacağı gelecek dönemleri çokda fazla yansıtmamaktalar.
 
Fakat "City of Villains" şimdiki uygulamaların en gelişmişi ve ikinci çekirdeği sadece fizik hesaplamaları için kullanabilmekte.
 
Aynı zamanda kaydırma çubukları ile fizik hesaplamalarının adedi ve kallitesi ayarlanabiliyor. Oyun yazılımsal hesaplamalar kullanmak zorunda kalan oyuncular için aynı seviye ayarındaki yazılım hesaplamalarına tahmini sonuçlar verdirtecek şekilde avantajlar sağlayabiliyor.
 
Kısaca yazılımsal hesaplamalar donanımsala yetişebilmek için biraz daha az kesin sonuçlar üreterek avantaj sağlamış oluyorlar.
 
Diğer yandan en üst kalite ayarında yazılımsal ile donanımsal arasındaki hesaplamalarda bir fark bulunmuyor ve ikiside eşit şartlarda yarışıyorlar.
 
Anandtech'in yaptığı testler doğal olarak fizik kartının en çok belli olacağı ve adil bir rekabetin yaşanacağı en üst seviye ayarında yapılmış. 

Test sonuçlarına göre dünyanın en güçlü çift çekirdek işlemcisi ve en hızlı ekran kartı kullanıldığı zaman fizik kartı sizin performansınızı %25 oranında arttırabiliyor. Eğer tek çekirdek kullanmak zorunda iseniz bu fark %60'a kadar çıkıyor.
 
Beklenmedik durum ise tek çekirdekli bir makinanın üzerine fizik kartı eklemektense ikinci bir çekirdeğin eklendiğinde performansın daha çok artıyor olması. Zira oyun çift çekirdek optimizasyonuna sahip ve doğal olarak tüm oyun fizik hesaplamalarından oluşmamakta.

Merkezi işlemcinin hızının düşürülerek yapılan testlerde (günümüzde genelde insanların kullandığı işlemci güçleri) fizik kartınının olduğu durumun, fizik kartının olmadığı duruma attığı fark çift çekirdek için %50 ile tek çekirdek için %73 olmuş. Fakat yinede düşük hızlarda bile tek çekirdek üzerine ikinci çekirdeği almak Fizik kartını almaktan çok azda olsa fazla performans verebilmekte.

Diğer ilginç bir test ise yazılımsal tarafta tam hesaplamaların yapılmadığı bir alt seviye fizik ayarında yapılan, kısaca yazılımsal hesaplamaların hille yaptığı test olmuş. Burda Fizik kartının olduğu durum olmadığı duruma göre sadece %20 fark atmış.
 
Ekran görüntü kalitesi hakkında ise editörlerin görüşleri oyun oynarken bu yazılımsal tarafın yaptığı hilenin sonuçlarının fark edilemiyecek derecede az olduğu dile getirilmiş.
 
Özet geçmek gerekirse Fizik kartı bir darbe daha çift çekirdek destekli oyunlardan almış durumda ve yazılımsal tarafa oyunların biraz hile yaptırtarak benzer bir deneyimi kullanıcılara yansıtması sağlanmış durumda.
 
Bu yüzden halen orta seviye kullanıcılar için fizik kartı almak yerine çift çekirdeğe geçmek (çoğu anakart çift çekirdek desteği verdiği düşünülürse) fizik hesaplamalarının yapıldığı oyunlar için daha ucuz ve daha çok kullanım alanı olan bir güncelleştirme olarak düşünülebilir.
 
Başka bir gerçek ise dünyanın en iyilerini hali hazırda satın aldıysanız fizik kartınıda kesinlikle almanız gerekliliğinin artık yavaş yavaş belirmesi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim