Dövüş oyunları özellikle Mortal Kombat ve Street Fighter gibi serilerle hala oyun sektöründeki varoluşunu sürdürüyor. Bu seriler dışında da zaten çok fazla dövüş oyunu göremiyoruz. Gördüklerimiz de genelde Asya tarafından gelen oyunlar oluyor. Oyun sayısının düşmesi ve oyuncu sayılarının düşmesi de bu türün eski popülerliğinin olmamasına yol açtı. Ancak dediğimiz gibi her yıl sayıları az da olsa farklı dövüş oyunları görüyoruz. Elbette Mortal Kombat ve Street Fighter serileri dışında birçok başarılı dövüş oyunu serisi olduğunu da söyleyelim ancak bu iki isim kadar popüler değiller. Bugün daha detaylı bir şekilde bakacağımız oyun da türün yeni üyesi Guilty Gear -Strive-.
Yayıncılığını ve geliştiriciliğini Arc System Works’ün yaptığı Guilty Gear -Strive-, 1998 yılında bu yana devam eden Guilty Gear serisinin yeni oyunu. Kısaca özetlemek gerekirse anime tarzı grafiklere sahip bir dövüş oyunu kendisi diyebilirim. Peki Guilty Gear -Strive-, dövüş oyunlarının eski popülerliğinin olmadığı bu dönemde güzel bir alternatif mi?
Aslında her şeyden önce oyunun grafik tarzı ile başlamam daha iyi olur. Dediğim gibi oyun anime tarzı grafiklere sahip. Ancak oyun tam olarak 3 boyutlu değil, 2 ve 3 boyutlu grafiklerin karışımı gibi diyebilirim. Ancak bunun rahatsız ettiğini söyleyemem açıkçası benim gözüme güzel geldi. Anime tarzında ve 2.5D olması da aslında oyunun daha özgün olmasını sağlamış. Çizimler ve tasarımlar her ne kadar başarılı olsa da ne yazık ki oyun bir animenin verdiği akıcılığı veremiyor. Sonuçta bir oyun olduğu için görseller o kadar akıcı ve pürüzsüz durmuyor. Oynanış sırasında çok sorun yaratmıyor bu ancak ara sahnelerde ve hikaye modunda ciddi anlamda batıyor. Oyunu PS5 ve PS4’te oynama fırsatı buldum. PlayStation 5’te 4’teki kadar sorunlu bir görüntü yok ancak ikisinde de o pürüzsüzlüğün olmadığını söyleyebilirim. Yayınlanacak ilk gün yaması ile bu sorun giderilebilir elbette. Şunu belirteyim grafikler çok kötü değil, sadece anime izliyormuş havası yaratılmış ama bir oyun olması sebebiyle grafikler normal bir animeye yaklaşamadığı için sadece garipsiyorsunuz. Oyunun performans anlamında da iki konsolda da bir sorunu yoktu. Bekleme süreleri ise PlayStation 4’te bile ideal seviyedeydi.
Oyunun biraz da oynanış kısmına göz atalım. Dediğim Guilty Gear -Strive- bir dövüş oyunu. Oyunda 15 farklı karakter bulunuyor ve her karakter için 5 farklı kostüm bulunuyor ancak bu kostümlerde yalnızca renk değişiyor. İlerleyen süreçte oyuna en az 5 karakter daha eklenecek ancak Season Pass 1 satın alanlar için erişilebilir olacak. Her karakterin kendine özgün bir kullanım şekli bulunuyor. Evet, temel tuşlar aynı; yumruk, tekme ve diğer temel hareketler. Ancak daha detaylı oynanışa baktığımızda oynanışın kombolarda farklılaştığını söyleyebilirim. Kısaca oyunda her bir karakter için ayrı özen gösterip uzmanlaşmanız gerekiyor. Oyun klasik bir şekilde round sistemine sahip. İki olan kazanıyor. En azından şu an için oyunda bazı karakterlerin daha güçlü olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ya da güçlü demektense karakterlerin kolaylığı veya zorluğu diyerek de açıklayabiliriz. Toparlamak gerekirse oyunun “dövüş kısımları” bence gayet keyifli ve başarılı. Öğrenmesi kolay ancak ustalaşması zor bir yapıya sahip.
Oyunun 3 farklı modu bulunuyor. Birincisi offline mod. Bu modda ister arkadaşınızla ister bilgisayara karşı oynayabilirsiniz. İkinci mod ise online mod. Burada da tahmin edebileceğiniz gibi online olarak diğer oyunculara karşı oynayabilirsiniz. Bir de hikâye modu var ancak bu kısımda bir oynanış yok. Oyunun hikâye moduna girdiğiniz zaman da zaten oyun sizi uyarıyor. Yaklaşık olarak 4 saatlik bir film izliyorsunuz diyebilirim. Başlangıçta bu duruma çok tepkili yaklaştım ancak biraz daha üzerine düşününce çok da mantıksız gelmedi. Oynanış olmayan bir mod olunca şüphesiz geriye tek dikkat çeken kısım hikâye kalıyor. Hikayenin başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ne yazık ki ambargo sebebiyle bir şey söyleyemiyorum ancak anime sevenlerin bu hikâyeyi de seveceğini söyleyebilirim. İlerleyen süreçte yeni hikayeler de oyuna eklenecek. Daha önce bahsettiğim o pürüzsüz olmayan grafikler de aslında en çok bu kısımda sırıtıyor çünkü oynanış olmadan yalnızca ara sahne izliyorsunuz ve anime gibi hazırlanan bu sahneler anime kalitesinden biraz uzak. Yine de biraz izledikten sonra alışıyorsunuz. Genel olarak bu kısım ile ilgili de keşke içerisinde Mortal Kombat gibi oynanışın olduğu bir hikâye olsaydı diyebilirim ancak bu haliyle de keyif aldım.
Puan
Toparlamak gerekirse Guilty Gear -Strive- bence güzel bir oyun ancak tarzı sebebiyle herkese hitap etmiyor. Oyun, 11 Haziran’da PC, PlayStation 4 ve PlayStation 5 için çıkış yapacak.
0 puan için her şeyiyle kötü rezalet bir oyun, 10 puan için eksiksiz muazzam bir oyun ve 5 puan için de ortalama bir oyun dersek, benim Guilty Gear -Strive-‘a puanım 7.0 olur. Puanlama sevmeyenler için de türü ve bu tarzı sevenlerin bakabileceği bir oyun diyebilirim. Yalnızca türü sevenler de indirime girdiğinde oyuna bir bakabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: