Anlık Bildirim

HomePNA 3.1 hazır, DOCSIS 3.0 Kore'de kullanımda

Başlıkta adı geçen teknolojiler, birbirinden farklı amaçlara hizmet eden fakat dünyanın sadece ADSL ve Wireless ağlardan oluşmadığını göstermek adına iyi birer örnek teşkil etmekteler.

Kablo Internet artık 160 Mbps / 120 Mbps hızlarında
Başlıktaki bu hız sadece "Data-Over-Cable Service Interface Specifications 3.0" yani "Kablo Üzerinden İletişim Spesifikasyonları 3.0" için geçerli ki ülkemiz dahil çoğu Kablo Operatörü halen  DOCSIS 1.1'i (Maksimum 10 Megabit) kullanmakta. Kore'de ise bir Video Abonelik firması ülkemizde ölmekte olan Kablo İnternet teknolojisinin son versiyonu olan DOCSIS 3.0'a, daha tam spesifikasyonlar belirlenmeden de olsa geçmiş durumda.

Firma 1.1 milyon abonesine 100Mbps hızında bilgi akışı sunmaya geçen hafta başlamış. Bu yüksek hız da, tabii ki akıllı cihazlara aktarılan istenildiğinde izlenebilen video gibi yayınlar içinde kullanılacak. Çünkü video yayınları sadece Kablo Operatörü ve müşteri arasında trafik oluşturduğundan kullanımı oldukça uygun. Bu trafik müşteri ile ilk merkez nokta arasında kurulan bağlantı olduğundan bir maliyeti yok. Genelde esas maliyet bildiğiniz gibi operatörlerin diğer operatörler ve yurt dışı için ödediği bağlantı maliyetidir.

Üretilen ilk Pe-DOCSIS 3.0 modemleri 140 Mbps / 120 Mbps hızlarına sahipler. Kablo modem standartı gereği bu ilk bağlantı noktasına kadar bu hızlar havuzu temsil etmekte yani kısaca komşularınızla paylaştığınız havuz hızı denilebilir. Standartın kesinleşmesi sonrası ise tüm kablo operatörlerinin bu hıza geçip müşterilerine çeşitli servisler vermesi beklenebilir.

Not olarak söylemek gerekirse DOCSIS 1.1 spesifikasyonu 20/15 Mbps hızı sunarken, DOCSIS 2.0 spek. 40/30 Mbps hızı sunuyor ve beklenilen DOCSIS 3.0 ise 160/120 Mbps hızında olacak. Yakında standartize olacak spesifikasyonun 2007 ve 2008 arasında hız kazanarak yayılması bekleniyor.

Bu teknolojinin kullanılacağı IPTV teknolojisi ise şimdiki kanalların "Video on Demand" haline dönüşmesi. Kısaca her kanalın listesi mevcut ve siz o anda istediğiniz dizi yada filmi izliyorsunuz ve hızlı internet sayesinde direkt stream ediyorsunuz. Tabii zorunlu reklamlar vs aynen günümüz teknolojisi gibi devam etmekte.

Arstechnica'nın ilgili haberi

Ev içindeki telefon hattı ağı HomePNA 3.1 hazır

Ev, bina ve ofis tipi yerel ağ uygulamalarında genelde tek seçenek bildiğiniz klasik ethernet kablosu döşemek veya kablosuz yerel ağ kurmaktır. Fakat aslında bunların dışında bir kaç seçenek daha var. Bunlardan şimdilik hız yarışını kazanmış olan HomePNA 3.0 320 Mbps hızı ile en iyi durumda olanı. Üstelik büyük uygulamalarda daha başarılı, çünkü 300 Metre mesafe limiti ile birlikte 50 kadar cihaz aynı anda çalışabilmekte. Bu büyük bir otelin yada firma binasının bir anda stabil, hızlı, değişken olmayan bir yerel ağa kavuşmasını sağlamakta. Bir önceki spesifikasyonun özellikle sadece 128 Mbps hızında çalıştığı düşünülürse gelişme çok verimli. Diğer yandan 500 Mbps hızından fazla bir hızda çıkacak olan yeni Wireless standartı 802.11n karşısında ürünün sadece zaman avantajı var.

Arstechnica'nın ilgili haberi

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim