Anlık Bildirim

İngiltere'den Türkiye'ye mesaj: Siber güvenlikte müttefik olmaya hazırız

İngiltere Savunma ve Güvenlik Forumu Başkanı Olga Maitland, Türkiye'yi siber güvenlik alanında müttefik olarak kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.          

İngiltere, Türkiye ile siber güvenlikte müttefik olmaya hazır Tam Boyutta Gör

İngiltere Savunma ve Güvenlik Forumu Başkanı Olga Maitland, bu yıl 12'ncisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye’nin siber güvenlik alanında önemli bir aktör olduğunu belirten Maitland, İngiltere’nin Türkiye ile bu alanda bilgi paylaşmaya istekli olduğunu ve Türkiye’nin müttefik olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Maitland, ulusal güvenlik ve savunma alanlarına yaklaşımda dünya genelinde büyük bir değişim olduğunun altını çizdi ve önde gelen ülkelerin savunma ve siber güvenliğe çok ciddi bütçeler ayırdığını hatırlattı. Birleşik Krallık’ın asker sayısını 83.000’e ve ardından 72.000’e düşürdüğünü ifade eden Maitland, asker sayısı üzerinden tasarruf edilen bütçenin siber güvenlik alanında değerlendirildiğini kaydetti.

“Çünkü günün sonunda, savaşın sadece çatışmalardan ibaret değil, aynı zamanda altyapılara yönelen kritik siber saldırılar söz konusu.” ifadelerini kullanan Maitland, “[Siber saldırılar] savunma ve füze sistemlerinizi, gemi ve uçaklarınızı, hava trafik kontrol mekanizmanızı ya da savunma sistemlerini aniden işe yaramaz hale getirebilir.” dedi.

İngiltere, Türkiye ile siber güvenlikte müttefik olmaya hazır Tam Boyutta Gör

"Türkiye'yi çok önemli görüyoruz"

Maitland, Çin’in bu alanda muazzam miktarda çaba harcadığını söyleyerek geleceğe dönük planlar yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca “Ben buna dijital otoriterlik diyorum. Henüz ABD ile boy ölçüşemiyorlar fakat hızla yetişiyorlar.” dedi. Tüm bunlara ek olarak Rusya’nın kapasitesinin de hesaba katılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin de bu anlamda çok önemli bir ülke olduğunu kaydeden Maitland, “Türkiye çok önemli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Siber Güvenlik Merkezi kurmasını oldukça yerinde buluyoruz, İngilizler kesinlikle bilgi paylaşmaya istekli, şüphesiz, Türkiye’yi [siber güvenlik alanında] bir müttefik olarak kabul etmeliyiz.” diye konuştu. Ayrıca İngiltere’nin Avrupa Birliği dışında olması sebebiyle esnekliğe sahip olduğunu ve bunun Türkiye işe işbirliğinde avantaj sağladığını açıkladı.

İngiltere, Türkiye ile siber güvenlikte müttefik olmaya hazır Tam Boyutta Gör

"İHA yazılımları korunmalı"

Maitland konuşmasının devamında insansız hava araçları (İHA) konusuna da değindi. Bu araçların modern savaşların bir parçası ve sivil operasyonlarda önemli olduklarını söyleyen deneyimli parlamenter, İHA’ların esnek, ucuz ve fark edilmesi zor silahlar olduğunu hatırlattı ve keşif alanında çok iyi olan İHA’ların aynı zamanda modern bir savunma mekanizmasına dönüşebileceklerini söyledi.

Bir siber saldırı durumunda İHA’ların işlevsiz kalabileceğinin de altını çizen Maitland, İHA yazılımlarının da korunması gerekiyor, bu nedenle Türk hükümetinin meseleyi doğru anladığını düşünüyorum, bu Birleşik Krallık dahil büyük ülkelerin de yaptığı şey.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6230 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, ingiltere ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim