Anlık Bildirim

Intel'den 3.06 Ghz İşlemciler ve Getirdikleri

Intel 3.06ghz'den itibaren çıkaracağı işlemcilerin bir kısmında HyperThreading teknolojisini kullanacak. Bu teknolojinin bize getirdiği ise tek işlemcinin simule edilmesi ile iki işlemci görevi görmesi amaçlanıyor. Cpu bir işlem gerçekleştirirken içindeki mekanizmalar sırayla işletilir ve o işlem bitene kadar cpu meşguldur burda HyperThreading devreye giriyor ve işlem basamağı tamamlanmış ve süreç tamamlanana kadar atıl kalacak bölgeler ikinci bir komut işlemek için devreye sokuluyor. Bundan kazancağımız performansın %25 ile %40 arasında olması bekleniyor ki çok iyi rakamlar günümüz için. Tabii ki her güzelin bir kusuru olacak;

İşlemcinin bir işlem yaparken atıl kalan kısımlarınında HyperThreading ile devamlı çalışır durumda kalması güç gereksinimine ve bir ısı sorununa neden oluyor.

Şimdiye kadar sorunun anakartlardaki güç regülatörlerinin yetersizliğinden kaynaklandığı konuşuldu. Anakartlarda şu an 3 faz ve 60 watt güç verebildiği ama yeni işlemcilerin anakartlarda çalışması için anakart üzerinde bulunan PWN (Pulse Width Modulation) entegresinin 4 fazlı ve 80 watt verebilmesi gerektiği söylendi ama anlaşılan iş bu kadarla bitmiyor yonga set'lerininde Hyperthreading'i desteklemesi lazım. Şu an pek popüler olmasada i850E yongasının sadece bu desteği bulunduğu anlaşıldı.

Intel'in diğer p4 çipsetleri olan i845E and i845G serisi yonga setlerinde ise HyperThreading desteği bulunmuyor. Intel'in bu çipsetleri revizyondan geçirerek eylül sonu yada ekim başında ikinci versiyonlarını çıkarıp HyperThreading desteğini ekleyeceği söylentileride var. Bir diğeri ise Intel'in 7 Ekimde i845PE, i845GE ve i845GV yonga setlerini HyperThreading teknolojisi destekler şekilde piyasaya sürecek olması.

Bir diğer ilginç nokta ise Intel'in HyperThreading teknolojini kullanan işlemciler ile oluşturulan sistemlerde Microsoft Windows XP, Windows 2000 veya Linux işletim sistemlerinden birini önermesi bundan şu sonuç çıkırılabilir ;

Eğer sistemimizi çalıştırmak için Windows ME veya Windows 98 işletim sistemlerinden birini kurarsak muhtemelen HyperThreading desteğinden yoksun kalacağız.

Şimdilik elimizde verilerden anladığımız kadarıyla bu yeni teknolojiyi kullanmak istersek yeni bir anakarta mahkumuz. Buda demek oluyor ki ek bir masraf olacak yine bize şu an için Intel'in Northwood çekirdekli P4'lerin 3ghz'den sonra üretilip üretilmeyeceği tam belli değilsede 3.6ghz'e kadar gidebilir bence.

Güncelleme;
HyberThreading'in Faydaları;

  • Sistem performansı, kaynaklar daha verimli kullanıldığı için artar.(Buna yukarda değinmiştim zaten.)
  • Sistemin desteklediği işlemci sayısı artar.
  • Programlar "thread" ler ile çalıştırıldığı için daha kısa sürede işlemci tarafından işlenebilirler.
  • Özellikle veritabanı uygulamalarında birim zamanda gerçekleşen "transaction" sayısında artma gözlenir.
  • Fiziksel iki işlemciniz, eğer işlemcileriniz HyberThreading teknolojisini destekliyor ise işletim sistemi ve uygulamalar tarafından sanki sistemde dört fiziksel işlemci varmış gibi çalışır.Günümüzün DP (Dual Processor) ve MP (Multi Processor) Xeon işlemcileri bu teknolojiyi desteklemektedir.

    Hangi Uygulamalar için Kullanılabilir

  • Veritabanı uygulamaları (relational-ilişkisel olanlarda)
  • Güvenlik Çözümleri (Şifreleme ve PKI-Public Key Infrastructure)
  • ERP (Enterprise Resource Planning-Kurumsal Kaynak Planlaması) ve CRM (Customer Relationship Management-Müşteri İlişkileri Yönetimi) Uygulamaları
  • SCM (Supply Chain Management-Tedarik Zinciri Yönetimi) Uygulamaları
  • BI (Business Intelligence) uygulamaları için bu teknoloji performansı arttırıcı yönde kullanılabilir.
    Güncelleme kaynak : Gazet-e Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
    istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
    DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
  • Sorgu:

    Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

    Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

    Tavsiyelerimiz

    Yeni Haber
    şimdi
    Geri Bildirim