Anlık Bildirim

Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası oluşturuldu

Gebze Teknik Üniversitesi tarafından uydu görüntüleri, optik görüntüler ve termal görüntüler kullanılarak Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası hazırlandı.

Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası oluşturuldu

Marmara Denizi’ni işgal eden müsilajla ilgili çalışmalar devam ediyor. Deniz salyaları olarak bilinen müsilajın yoğunluk haritası çıkarıldı. Uydu görüntüleri, optik görüntüler ve termal görüntüler kullanılarak müsilajın artışı ve yayılımı ortaya çıkarıldı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, çalışmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Prof. Dr. Kavzoğlu, harita oluşturulurken kullanılan algoritmanın yüzde 99 doğrulukla çalıştığını belirtti.

Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası oluşturuldu Tam Boyutta Gör

İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova bölgesindeki görüntüler incelendi. 14 Mayıs 2021 tarihindeki uydu görüntülerine bakıldığında müsilajın Gemlik Körfezinde yoğun şekilde görüldüğü; İstanbul’da az miktarda, İzmit Körfezi’nde ise neredeyse hiç olmadığı gözüküyor. Güncel görüntülere bakıldığında müsilajın akıntıyla birlikte İzmit Körfezi’ne yayıldığı gözlemleniyor. 14 Mayıs 2021’de 50 kilometrekarelik alana yayılan müsilajların güncel görüntülerde 100 kilometrekarelik alana yayıldığı gözlemleniyor.

10 gün içerisinde yüzde 41 artış

Laboratuvarda çalışmalara devam ettiklerini anlatan Kavzoğlu, "Denizin içerisindeki alanlarda modelleme yapabiliyoruz. Bu hareketlerin sonucunda ne kadar çoğalacak, bu iş ne zaman biter ile ilgili modelleme yapabiliyoruz. Azalmaya başladığında da ne zaman sonlanacağı konusunda bilgi verebileceğiz. Artış başlangıçta çok hızlı oldu. 10 gün içerisinde yüzde 41 civarında artış oldu." ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası oluşturuldu Tam Boyutta Gör

Kavzoğlu, müsilajın deniz altına ne kadar yayıldığıyla ilgili deniz biyoloğu, çevre mühendisi ve deniz ekolojisi alanında çalışanlarla iş birliği içerisinde olduklarını belirterek, "İstanbul ve Kocaeli kıyılarında, 6 kameralı drone ile kıyı bölgelerinde haritalandırma yapacağız. Alınan önlemlerin de etkisini bu şekilde takip edeceğiz. Kıyılarda zamansal olarak nasıl azalıyor, bunu izleyeceğiz. Bundan sonraki süreçte deniz altını da modellemek, haritalamak istiyoruz." diye konuştu. Haziran ayında müsilaj miktarının artabileceğini ifade etti.

Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası oluşturuldu Tam Boyutta Gör

Prof. Dr. Kavzoğlu, yaptıkları çalışmalarla Marmara Denizi'nin ısı haritasını da çıkardıklarına dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:

"Marmara Denizi'nde su ısınıyor. 1970'lerde ortalama 2,5 derece bir artışın olduğunu biliyorduk. Marmara Denizi'nin orta kısımlarında 14 dereceler, 13,5 dereceleri ölçerken, müsilajın olduğu alanlarda 17,5 dereceleri gördük. Bugün daha da artmış olabilir çünkü haziran görüntülerinin işlenmesi halen devam ediyor. Yaklaşık 18 derecelik bir ısıya yaklaşmış durumda. Isındıkça oksijeni tüketiyor, çoğalıyor ve aşağıya doğru kendini yayıyor. Bu da canlılar için çok büyük bir tehdit oluşturacak."

Eylem planı oluşturuldu

Doğal yaşamı tehdit eden müsilajın önüne geçmek için Marmara Denizi Koruma Eylem Planı hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde bilim insanlarına danışılarak hazırlanan eylem planını bakanlık, belediyeler ve valiler hayata geçirecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10806 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Galeri, marmara denizi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim