Anlık Bildirim

Mavi Lazer (Blue Ray) tabanlı BD-Rom 1.0 (Blue Disc) spesifikasyonları onaylandı,

Ancak onaylanan versiyon sadece önceden basılmış medyalar için. Bildiğiniz gibi HDTV yani yüksek çözünürlüklü televizyon ki bu çözünürlük 1920x1080 piksele kadar çıkabiliyor. Eski DVD standartı olan 720x576 pikselden çok daha fazla dijital veri içermekte. Bu sayede 25 Gb kapasiteli BD-Rom'lar sadece 2 saatlik HDTV standartında filmi tutabilirken, DVD kalitesinde 13 saatlik film tutabilmekte. Yeni ürünler, tüm çalma ekipmanları, hazır satılan medyalar ile birlikte 2005 sonlarına doğru pazarda olması bekleniyor. Çift katmanlı sürümlerin ise 50 Gb kapasitede olacağı belirtilenler arasında. Kullanıdığu kodec ise dünyaca standartlaşmış Mpeg 2. BD-Rom'un başını çeken kuruluş Sony aynı zamanda BD-Rom'ları Playstation 3 içinde kullanmayı planladığını açıkladı.

Rakip mavi lazer formatı HD-DVD (High Density -Yüksek Çözünürlüklü- DVD) ise hatırlarsanız Microsoft's Windows Media 9 VC-9 sıkıştırma formatını seçerek hem Microsoft'u yanına katmış hemde aynı zamanda DVD-Forum tarafından onaylanmıştı. Sadece okunabilir HD DVD geçen ay onaylanmış HD DVD-RW ise şubat ayında 0.9 versiyonuna çıkarmıştı. HD DVD-RW için beklenen tek katmanlı kapasite 20 Gb çift katmanlı kapasite ise 32 Gb. Eylül ayında tekrar yazılabilir HD DVD-RW'ın hazır olması bekleniyor. HD-DVD'nin üretim maliyetinin daha düşük olması beklenmekte. Aynı zamanda sıkıştırma verimliliği sayesinde 15 Gb'lık alanda bile 3 saatlik aynı görüntü kalitesinde film depolanabilmesi bekleniyor. Çift katmanlı versiyonun ise 30 Gb depolama alanı olacak. HD

HD DVD'nin başını çeken kuruluşlar ise DVD-RW formatının geliştiricileri Toshiba ve NEC. İki formattan hangisinin kazanacağını ise tabii ki film üretim şirketleri yani Holywood karar verecek. Eğer Holywood eskiden Beta ve VHS arasındaki savaşta olduğu gibi kararsız kalıp ikisinede destek olursa savaşın galibi maliyetleri en kısa sürede en aşağı çekebilen format kazanacak. Sitemizde HD DVD hakkında arama yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim