Anlık Bildirim

Mercan resifini alkalileştirme girişimi sonuç veriyor

Bilindiği üzere insanlık doğaya çok zarar verdi. Ancak bu zararın sonuçlarını yine insanlık yaşayacak. Avusturalya'da bulunan büyük bir mercan resifinde bu zarar telafi edilmeye çalışılıyor.

Mercan resifini alkalileştirme girişimi sonuç veriyor Tam Boyutta Gör

Yeni araştırmalar Avusturalya'da bulunan bir mercan resifi olan Büyük Set Resifi boyunca okyanusa alkalileştirici bir madde enjekte ederek, mevcut antropojenik karbon emisyonları oranında on yıllık okyanus asitleşmesini dengelemenin mümkün olacağını göstermiştir.

CSIRO Okyanuslar ve Atmosfer tarafından yapılan araştırma, yapay okyanus alkalizasyonunun Büyük Set Resifi 'ndeki suların asitliği üzerindeki etkisini incelemek için Büyük Set Resifi bölgesi için geliştirilmiş yüksek çözünürlüklü bir model kullandı. Çalışma, okyanusa bir alkalilik kaynağı enjekte etmek için mevcut denizcilik altyapısının kullanımına dayanmaktadır; bu, minerallerin doğal süreçler yoluyla kimyasal aşınmasının hızlandırılması olarak da düşünülebilir. Sonuçları bugün (8 Haziran 2021) IOP Publishing Dergisi Çevresel Araştırma Mektubu'nda yayınlandı.

Büyük Set Resifi, üretken ve çeşitli ekosistemleri destekleyen, küresel olarak önemli bir mercan resifi sistemidir. Şu anda okyanus ısınması, tropik siklonlar, tortu ve besin akışı, deniz zararlıları ve okyanus asitlenmesinden benzeri görülmemiş bir stresle karşı karşıya. Bu stresörler arasında okyanus asitlenmesi, mercanların sert yapılarını inşa etme, onarma ve ağartma olaylarından kurtulma kabiliyetlerini etkilediğinden, resifin uzun vadeli canlılığına yönelik en önemli tehditlerden birini temsil eder.

Mercan kayalığı ekosistemlerinin azalan sağlığına yanıt olarak, çevresel baskıları en aza indirmek ve mercan kayalığı ekosisteminin direncini artırmak amacıyla çok çeşitli potansiyel müdahale konseptleri ve teknolojileri şu anda değerlendirilmektedir. Bunlar, okyanus asitlenmesi ile ilişkili değişiklikleri dengelemek veya iyileştirmek ve okyanus karbon alımını artırmak için bir teknik olan yapay okyanus alkalinizasyonu gibi aktif ve doğrudan çevre mühendisliği yaklaşımlarını içerir. Esasen yapay okyanus alkalileştirmesi, deniz suyuna olivin gibi bir alkalilik kaynağı eklemeyi ve böylece okyanus antropojenik karbonu aldığında meydana gelen karbon kimyası denge sürecindeki değişimi "tersine çevirmeyi" içerir. Olivin, Büyük Set Resifi'nin yakınında zaten mayınlı olan bol bir mineral kaynağıdır.

Bu çalışmanın amacı, şimdiye kadar düşünülmemiş bir ölçekte okyanus asitlenmesinin etkisinin azalmasını araştırmaktı. Yazarlara göre bugüne kadar yapılan yapay okyanus alkalinizasyon modelleme çalışmalarının çoğu, bir karbon dioksit giderme tekniği olarak alkalinizasyon potansiyeline odaklanmıştır. Bölgesel ölçekte okyanus asitlenmesiyle ilişkili değişiklikleri dengelemeye odaklanarak alkalileştirmenin rolünü araştıran çok az çalışma var. Bu nedenle çalışma Büyük Set Resifi bölgesi için doğrulanmış, yakın zamanda geliştirilmiş 4 km çözünürlüklü birleştirilmiş hidrodinamik-biyojeokimyasal model kullanmış ve bu model, alkalinite enjeksiyonunun Büyük Set Resifi'nin uzunluğu boyunca (2.000 km) bireysel resifler üzerindeki etkisinin simülasyonuna izin vermiştir ilk kez. Sonuçlar alkalileştirici ajanın mevcut bir nakliye hattından salınmasıyla elde edilen asit gidermenin, Büyük Set Resifi'nin neredeyse tamamına ulaşacağını gösterdi.

Bu rapor, bir okyanus asitlenmesi azaltma tekniği için bir test ortamı olarak bölgesel bir modelin yeni ve zamanında kullanımını açıklamaktadır. Çalışma, alkalilik dağıtım mekanizması olarak mevcut denizcilik altyapısının (günde 30 000 ton salan bir dökme yük gemisi) kullanıldığını varsayarak, yapay okyanus alkalileştirmesinin 250 resifte öngörülen asitleşmeyi on yıl dengeleyeceğini veya iyileştireceğini buldu. Bunu yaparken, okyanusta yılda 35.000 ton karbonu veya mevcut küresel CO2 emisyonlarının %0,0001'ini de tutacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim