Anlık Bildirim

Microcool kuzey köprüsü soğutucusu incelemesi

Şu sıralar özellikle nForce 2'lerin kuzey köprüsü soğutmasına çok ihtiyaç duyduğu bol bol overclockçular tarafından konuşulan konular arasında. İtalyan kökenli bir firma Atx anakart standartlarına karşı gelen devasa bir bakır-hızlı fan karışımlı bir soğutucu ile büyük işler başarmakta. Bu devasa 51 C olan kuzey köprüsü sıcaklığını 37 C'a kadar düşürmeyi başarmış. Aynı zamanda kit ile birlikte gelen mosfet (enerji sağlayan devreler) , pll (frekans ayarlayıcı) pasif soğutucuları ile bu kısımların sıcaklığını 10 C civarında düşürmüş. İlginç ama beklenilen olaylardan biride işlemci sıcaklığının 3 C düşmüş olması olmuş. Büyük ihtimalle işlemci ile Kuzey köprüsü yüzlerce metal iletişim yolu kullandıklarından kuzey köprüsünde oluşan aşırı ısı işlemciye kadar gidip onunda fazladan ısınmasına neden olmakta. Yani iyi soğutulan kuzey köprüsü işlemcininde bedavadan soğuması demek oluyor.

Soğutucu aynı zamanda 194 Mhz FSB'de kitlenen C1 kodlu Epox 8RDA+ anakartını 201 Mhz FSB'ye kadar stabil çalışmasını sağlamış yani çok büyük gelişme. Boyutları yüzeyde standart ama yukarı doğru yüksekliği oldukça fazla. Ağırlığı 195 gr iken üzerindeki fan bayağı sesli bir 8200 dakika/devir'de dönen minik bir fan.Yalnız sistemin büyük bir sorunu var oda büyük işlemci soğutucuları ile kullanılamaması (örn. Thermalright SLK-900U, SLK-800) bunun da nedeni de alt paragrafta bulabilirsiniz.

Günümüzde işlemcilerin soğutması için kullanılacak olan büyük soğutuculara uygun geniş boşluklar anakartlar üzerinde var fakat aynı şey kuzey köprüsü için geçerli değil. Bu durumda kuzey köprüsü sıcaklığınan ateş mertebesine ulaşmasıda çok doğal zira anakart üreticileri spesifikasyonlar gereği ufak ve etkisiz soğutucular koyuyorlar böylece büyük işlemci soğutucularına yol açılıyor umarız ilerde bu değişir ve güzel bir hava soğutma sistemi için kuzey köprüsü etrafında kendine ait bolca yer bırakılır. Ürünün satış fiyatı 33$, eğer sadece mosfet ve pll soğutucularını almak isterseniz oda ayrıca 12$'dan satılmakta.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim