Anlık Bildirim

Optik disklerde yeni standart - HVD

Tek bir optik diske yüzlerce filim sığdırabilmek nasıl olur? Fuji Photo ve CMC Magnentics ile beraber toplam 6 farklı şirket geliştirtirdiği, yeni HVD standardı ile, tek diske 1 Terabayt' a kadar veri sığdırabildiklerini söylüyorlar. 200 adet DVD ile aynı kapasite sunan HDV, film koleksiyonları için çok kullanışlı olacak gibi. Ayrıca saniyede 1 gigabit veri aktarımı ile DVD' den 40 kat daha hızlı. Piyasada bulunan iki farklı standart olan, çift taraflı diskte 50GB veri taşıyabilen Blu-Ray ve yüksek kapasite sunan HD-DVD' yi birleştirerek eksikleri giderilmiş yeni bir standart olabileceğini söylüyor ortak firmalar.

Açılımı Holographic Versatile Disc olan HVD' nin temelindeki teknoloji, ortak şirketlerden biri olan Japon kaynaklı Optware adlı firmanın geliştirdiği holografi teknolojisi. Aralık ayında kurulan teknik komite HVD' nin standartlarını oluşturmak üzere çalışmalara başladı. Daha standartlar oluşmadan önce, Sony 1 Terabayt' lık ev içi depolama cihazını Japonya pazarına sunmuştu. Beş buçuk gün boyunca 6 farklı kanalın görüntüsünü kesintisiz olarak kaydedebilecek bu devasa depolama alanı, HVD adı altında oluşturulmaya çalışılan yeni standart ile pazara sunulmak isteniyor.

Komite ilk olarak düşük kapasiteli, 200GB' lık yazılabilir diskler ile 100GB' lık sadece okunan diskleri piyasaya sunarak standartı yavaş yavaş oturtmaya çalışacak. Yüksek çözünürlüklü yayınlar ve sürekli yükselen kapasite ihtiyaçlı oyunlar için uygun olduğu söylenen HVD standardı, zaten sandart karmaşası ile uğraşan piyasada bulunan HD-DVD ve Blu-Ray' i birleştirme iddası ile çıksada, standart karmaşasına yeni bir boyut mu kazandıracak yoksa vaad ettiğini başarıp tek standart olabilecek mi bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim