Anlık Bildirim

Otonom dronlar, ‘’gizli’’ gök taşı etki alanlarını bulmaya yardım edecek

Otonom dronlar, yapay zekanın gelişmesi ile beraber birçok alanda kendini göstermeye başladı. Şimdi de gök taşı aramada uzmanlaşması beklenen otonom dronlar için çalışmalar sürüyor.

Otonom dronlar, gök taşı bulacak Tam Boyutta Gör

Büyük göktaşlarını veya kraterlerini Dünya’ya ulaştıktan sonra bulmak kolaydır, fakat daha küçük olan gök taşları genellikle ihmal edilmektedir. Bilim adamları küçük gök taşlarının yalnızca %2’sini kurtarabilmektedir. Ancak yakında iş başı yapması planlanan otonom dronlar bu görevi devralabilir. Universe Today raporlarına göre; araştırmacılar, gizli veya basitçe erişilemeyen çarpma bölgelerindeki daha küçük gök taşlarını bulmak için makine öğrenimini esas alan otonom dronlara sahip bir sistem geliştirdiklerini bildiriyor.

Bu teknoloji, hem çevrimiçi görüntülerden hem de ekibin koleksiyonlarından oluşturulan eğitim materyallerine dayalı olarak, gök taşlarını tanımak için evrişimli sinir ağlarının bir karışımını kullanıyor. Ve yapay zeka ile beraber çeşitli şekil ve arazi koşullarında bile gök taşları ile sıradan taşları ayırt edebilmesini sağlıyor.

Otonom dronlar, gök taşı bulacak Tam Boyutta Gör

Saptanamayan gök taşları ortaya çıkabilir !

Fakat şu anda sonuçlar kusursuz değil gibi gözüküyor. Bir test cihazı, konumlandırılan gök taşlarının bir çoğunu doğru bir şekilde tespit ederken, bir kısmında yanlış pozitif sonuçlar verdiği söyleniyor. Bu konuda, otonom dronların kendi başlarına tamamen doğru sonuçlar vermesi ve güvenilir olması biraz zaman alacak gibi görünüyor.

Yine de, bu teknolojinin stabilliği kanıtlanırsa, uzay bilimi için büyük katkılar sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Bilim adamlarının, bulamayacağı kadar küçük veya çok uzakta yer alan gök taşlarını tespit etmelerine ve potansiyel olarak kurtarmalarına yardımcı olacak. Bu da, gök taşı kaynaklarını saptamaya ve kayaların bileşimlerini tanımlamaya büyük oranda yardımcı olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim