Anlık Bildirim

Pandemiyle beraber sahne sanatları nasıl kökten bir değişime uğradı?

Pandeminin ardından birçok iş piyasası online olarak icra edilmeye başlandı. Ancak çoğu sektör kendini bir şekilde hızlıca pandemi koşullarına uydururken, sahnenin büyük bir dönüşüme ihyacı vardı.

Pandemi sahne sanatlarını nasıl değiştirdi?

Birçok iş koluyla beraber kuşkusuz sahne ve performans sanatları, pandemi süresince en çok zarar gören alanlar oldu. En iyi zamanlarda bile kronik olarak yetersiz finanse edilen bu alanlar elbette pandemi zamanında otoritelerin aklına ilk gelen yerler olmadı. Daha öncesinde doğrudan fiziki varlığında izleyici ile yürüyen bu işler artık kendini sanal ortama taşımak zorunda. Birçok sosyal devlet onlar için hibe ayırsa da bu şekilde varlıklarını sürdürmeleri neredeyse imkansız. 

Daha öncesinden de Youtube gibi mecraların bir yan uğrak olarak kullanıldığı sahne ve performans alanında artık bu mecralar birer ana kaynak haline geldi. Londra Tiyatroları ve Birleşik Krallık Tiyatrosu tarafından bu Mart ayında yayınlanan ankete göre tüm mekanların neredeyse yarısının pandemi döneminde dijital gelir kaynağı geliştirdiğini doğruluyor. Edinburg Üniversitesi'nde çevrimiçi performans üzerine doktora tezini yazan Katie Hawthorne geleneksel anlamda "teknofobik" olarak adlandırdığı tiyatroların çevrimiçi yayınları kucakladığını açıkladı. Ancak sorun şu ki bu hala birçok kişi tarafından "B Planı" olarak görülüyor yalnızca. Yani insanların hala eskiye dönme ve tam anlamıyla eskisi gibi sahnede olma istekleri var ama kuşkusuz pandemi bitse bile birçok şey böyle kalacak. 

Türkiye'de de birçok stand up gösterisi, tiyatro oyunu artık tamamen online mecralara taşınıyor. Özellikle Acun Medya'nın kurucusu olduğu Exxen paltformu bu tarz girişimlere fazlasıyla yer vermeye başladı. Bunların yanında daha pandeminin başlarında birçok sanatçı Youtube yayınlarında mini konserler de verdiler. Elbette şu an kesin bir belirleme yapmak güç olsa da pandemi bugün bitse bile sektörel açıdan birçok değişikliğin kalıcı olacağı bir gerçek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim