Anlık Bildirim

Rusya’nın tescillediği Sputnik-V isimli aşının ilk klinik sonuçları açıklandı

Rusya’nın 11 Ağustos tarihinde tescil ettiği Sputnik V isimli koronavirüs aşısının ilk klinik sonuçları yayınlandı. Buna göre elde edilen bağışıklık, Kovid-19'dan korunmak için yeterli görünüyor.

Rusya’nın tescillediği Sputnik-V isimli aşının ilk klinik sonuçları açıklandı Tam Boyutta Gör

Koronavirüs salgınına karşı aşı geliştiren ülkelerden biri olan Rusya’nın Kovid-19 aşısını 11 Ağustos tarihinde tescil ettiğini duyurmasının ardından bilim dünyasında çeşitli tartışmalar yaşanmaya başlanmıştı. Tip-5 adeno virüsü ya da daha çok bilinen adıyla Ad5’i baz alan ve soğuk algınlığı veya gripte kullanılan Sputnik-V adlı aşının etkinliğinin düşük seviyelerde kalacağı iddia edilmişti.

Süregelen tüm bu tartışmaların üzerinden henüz çok geçmeden Tha Lancet adlı tıp dergisi Sputnik-V’in klinik sonuçlarını yayınladı. Sonuçlar kapsamında yayınlanan makalede, “Toplanan verilerde rAd26-S ve rAd5-S adenovirüslerine dayalı hastalarda uygulanan aşının hastalar için güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı kaydedildi. Gönüllülere uygulanan aşının “yüzde 100’ünde humoral bağışıklık (hücre dışında bulunan mikroorganizmalara karşı antikorlar kullanılarak yapılan savunma sistemi) tepkisine oluşmasına yol açarak aşı daha fazla antikor üretmesine neden oldu” ifadelerine yer verildi.

Rusya’nın tescillediği Sputnik-V isimli aşının ilk klinik sonuçları açıklandı Tam Boyutta Gör

Buna göre iki aşamalı uygulama özelliği sayesinde Sputnik-V, aşılananların tamamının vücudunda koronavirüse karşı uzun süreli bağışıklık sağlıyor. Bu kapsamda öncelikle virüsler zayıflatılıyor ardından da koronavirüs RNA parçaları, insan hücrelerine gönderecek şekilde değişikliğe uğratılıyor.  Rus Gamaleya Araştırma Merkezi’nin Başkan Yardımcısı Denis Logunov’a göre ise elde edilen bağışıklık Kovid-19’dan güvenilir düzeyde korunmak için yeterli görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9807 kez okundu.
24 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
covid-19, covid-19 aşı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim