Anlık Bildirim

Samsung YP-M1; Nvidia Tegra tabanlı ilk medya oynatıcısı

Samsung, Nvidia Tegra tabanlı ilk medya oynatıcısını pazara sunuyor. İşte ilk detaylarıyla Nvidia Tegra tabanlı ve OLED ekranlı Samsung YP-M1.

Nvidia'nın uzunca bir süredir gündemde olan Tegra platformu için artık geri sayın başladı. Firmanın düşük güç tüketimli yongada sistem çözümleri ilk etapta yeni nesil medya oynatıcılarıyla endüstrinin beğenisine sunulacak gibi görünüyor. Firma tarafından yüzlerce milyon dolarlık araştırma-geliştirme bütçesi ve mühendislik ekibinin önemli bir kısmı ile geliştirilen Tegra kod adlı SoC yani yongada sistem (CPU, GPU, kuzey-güney köprüleri, bellek kontrolcüsü bir arada) çözümleri akıllı telefonlardan medya oynatıcılarına, netbook sistemlerden GPS cihazlarına kadar değişik amaçlarla farklı ürün gruplarında kullanılabiliyor. Nvidia'dan yapılan açıklamalara göre; düşük güç tüketimiyle öne çıkan Tegra platformu, aynı segmentteki rakip pek çok çözümden grafik performansı ve video yetenekleri ile ayrılıyor. ARM işlemci mimarisini (ARM11 MPcore) temel alan, GeForce teknolojisi ile donatılan Tegra yongada sistem çözümlerini kullanan yeni nesil cihazlar yavaş yavaş ta olsa gün ışığına çıkmaya başlıyorlar.

Samsung YP-M1; Tegra tabanlı ilk medya çalar

Yongada sistem (SoC) çözümü olan Nvidia Tegra, ARM mimarisini ve GeForce teknolojisini tek bir çatı altında sunuyor.

Yeni nesil modellerle birlikte hız kazanması beklenen taşınabilir medya oynatıcıları pazarında tansiyonunun yükselmesi bekleniyor. Piyasanın hakimi konumundaki Apple, Eylül ayında güncellenmiş iPhone Touch modelini pazara sunmayı planlarken, Tegra platformunu kullandığı bir süre önce resmi açıklamayla doğrulanan Microsoft Zune HD de yine Eylül ayı içerisinde lanse edilmiş olacak. Öte yandan Tegra platformuna benzer bir çözüm olan ve yine ARM mimarisini temel alan Zii işlemcisi ve Zii Egg medya oynatıcısı ile Creative de rekabette zirveyi hedefleyen isimler arasında yer alıyor. Kısa bir süre öncesine kadar Zune HD'nin Nvidia Tegra platformunu kullanan ilk taşınabilir medya oynatıcısı olacağı düşünülüyordu ancak gelen son bilgilere göre "ilk" olma konusunda Samsung, Microsoft'tan önce davranabilir. Kısa bir süre önce Tegra tabanlı cihazlar hazırlayacağı doğrulanan Samsung, genel beklentinin aksine akıllı telefonlarından önce Tegra tabanlı yeni medya oynatıcısını kullanıma sunuyor.

Büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

Güney Kore merkezli elektronik devlerinden Samsung, Nvidia Tegra tabanlı taşınabilir medya oynatıcısı YP-M1'i kullanıma sunuyor. Güney Kore'de satışına başlanacağı dolayısıyla hacimli üretimi gerçekleşen Tegra tabanlı ilk cihaz olacağı bildirilen yeni medya oynatıcısı üst segmentte iPod Touch'a rakip olması bekleniyor. Sahip olduğu 3.3-inç büyüklüğündeki AMOLED ekranıyla standart LCD teknolojisine sahip medya oynatıcılarına kıyasla hem daha yüksek görüntü kalitesi sunan hem de daha az güç tüketen YP-M1'in aynı özelliklere sahip standart ekranlı modellerden daha uzun kullanım süresi sunabileceği belirtiliyor. Tegra platformu ile yüksek tanımlı (HD) video oynatım kabiliyetine sahip olan Samsung YP-M1 bu kapsam yaygın olarak kullanılan popüler dosya formatlarına da destek veriyor.

Samsung YP-M1'in Nvidia Tegra tabanlı ilk medya oynatıcısı olduğu belirtiliyor. Büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

Video oynatım yetenekleriyle öne çıkan Samsung YP-M1, H.264 ve WMV başta olmak üzere FLAC, Ogg Vorbis, DivX, XviD ve Flash video formatlarıyla uyumlu olarak çalışabiliyor. Son dönem uygulamalarına baktığımızda özellikle flash video (SWF) desteğinin önemli bir artı olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki Nvidia'nın da Adobe ile flash video desteği için ortak çalışma içerisinde olduğu biliniyor. Video formatlarının yanı sıra MP3, WMA, OGG, ASF, AAC, M4A ve FLAC gibi ses formatlarıyla da uyumlu olan Samsung YP-M1, geniş format desteği ile dikkat çekmeyi başarıyor. Cihazın gün ışığına çıkan ilk görselinde de anlaşılabileceği üzere özelleştirilmiş kullanıcı ara birimine (Touchwiz TM) sahip olan Tegra tabanlı medya oynatıcısında Dijital TV (DMB Tuner) ve FM radyo desteği de sunuluyor.

Nvidia Tegra için örnek video. Ara birim ve uygulamalar Nvidia'nın referans cihazına aittir, üretici ve hazırlanan modele göre farklılıkar olabilir.

Sadece 91 gram ağırlığında olan Samsung YP-M1, Kore pazarında 8GB, 16GB ve 32GB olmak üzere üç farklı kapasite seçeneği ile satışa sunuluyor. Diğer coğrafyalara hangi depolama seçeneği ile sunulacağı henüz açıklanmayan Samsung YP-M1'in uluslararası versiyonlarInda DMB dijital tv alıcısının olması beklenmiyor. Internet erişim özellikleri hakkında henüz gün ışığına çıkmış herhangi bir detay bulunmayan Samsung YP-M1 gibi Nvidia Tegra platformunu kullanan Zune HD'de WiFi ve HD radyo desteği olduğu biliniyor. Nvidia Tegra platformu ile yüksek video performansı ve hızlı arayüz kullanıma sunması beklenen Samsung YP-M1'in fiyatı hakkında henüz net bir bilgi olmamakla birlikte yeni medya oynatıcısının iPod Touch ile aynı kulvarda yarışacağını bir kez daha belirtmiş olalım.

Kaynaklar; Electronista - Akihibara News

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim