Anlık Bildirim

Soket-754 ve Soket-939 aynı anakartta: ASrock K8 Combo-Z ve ASrock K8 Combo

Amd'nin beklenmedik soket değişikliği geçmişte olan kararlılığına bir darbe indirdiğini biliyorsunuz. Hatta aylarca bizim sitemizden Soket-754 ölü bir soket, Soket-939'u bekleyin gibi çağrılar bile yapmıştık. Şimdi ise Asrock'un yeni modeli böyle sorunları ortadan kaldırıyor. Bunu başarabilmek içinde hem ucuzluğu ile ekstra soket ve ram yollarının üretim maliyetini bir miktar karşılayabilecek olan anakartta oluşan yer darlığını tek çip üzerine kurulu olan ULi M1689 ile çözmüş. Bu çipset eski adı Ali yeni adı ULi firması tarafından üretiliyor. Anakart bunun dışında standart özelliklere sahip. Çipsetin üzerinde iki adet Raid destekli Sata portu, 7.1 destekli AC-97 ses sistemi, 10/100 ethernet sistemi ve 8 Usb 2.0 portuna ev sahipliği yapıyor. Özgün özellikleri arasında 2.0 Gigabyte/sn hızına kadar çıkabilen HyperTransport üzerine kurulu işlemci arayüz teknolojisi mevcut.

Soket 754 ve Soket-939 K8 Combo-Z

Asrock bildiğiniz gibi Asus firmasının ucuz anakart üreticileri ile mücadele etmek için kurduğu ucuzluk üzerine kurulmuş bir marka. Firma zaman zaman Asus'un engin tecrübe ve teknoloji geliştirme kaynaklarından yararlandığı kesin zira çıkardığı bu yukardaki ürünle birlikte i848P üzerine kurulu Soket-775 ve Soket-478'i aynı anda destekleyen bir P4 Combo ürününüde piyasaya sürmek üzere. Bu ürün çipset yüzünden o kadar çekici gözükmüyor zira i848P'ye yeni çıkacak her işlemcinin destek verecek olması ihtimali bir ihtimal o kadar. Halbuki Amd'lerde ram kontrolcüleri üzerlerinde olduğundan anakart daha ziyade kendi işleri ile uğraşıyor işlemciye HyperTransport ile bağlanıyor. Buda onu oldukça ileriye yönelik uyumlu yapıyor. Unutmayın Amd Opeteron anakartların seneye çıkacak olan çift çekirdekli Opteron'lara bugünden yeterli olduğunu bile duyurdu.

İşin ilginç tarafı Asrock aynı şekilde Sis-755FX üzerine kurulu K8 Combo adı ile bir modelde satmayı planlıyor. Bu modelde iki tane PCI Express x1 yuvası (tek yönlü 266 Mb/sn, çift yönlü 512 Mb/sn) ve bedava Gigabit Pci Express x1 destekli kart bulunuyor. Pci Express desteği SiS965 veya SiS965L güney köprüsü eklendiğinden tüm Sis kuzey köprüleri bu yeni gelişmeden aniden yararlanabiliyor aynı bir yıldan eski Sis-755FX'in olduğu gibi. Yeni güney köprüsünün Sata yuvaları 4 tane (2 tane SiS965L için) ve Hot Plug destekli yani sistem çalışırkende sabit diskinizi sökebiliyor yenisini takabiliyorsunuz. Eğer modelde SiS965 kullanılırsa Raid desteğide olacak. Ben şahsen böyle bir anakarta oldukça sıcak bakıyorum zira şu an için Soket-754 işlemciler ucuz iken gelecekte Soket-939 işlemciler ucuzlayacak ve geçiş için harika bir sistem.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim