Anlık Bildirim

Yüksek sıcaklıklar Nvidia’nın hızlı GDDR6X bellek kullanmamasının nedeni olabilir

RTX 3000 ailesinin dikkat çeken donanımsal özelliklerinden birisi de GDDR6X bellekleri. Buna karşın Micron’un detaylandırmasıyla ortaya çıkan düşük frekanslar akıllara soru işaretlerini getirmişti.

Yüksek sıcaklıklar Nvidia’nın hızlı GDDR6X bellek kullanmamasının nedeni olabilir Tam Boyutta Gör

GPU devinin RTX Ampere kartlarıyla birlikte ekran kartı dünyasına getirdiği güncel özelliklerden biriside GDRR6X bellekler. Yüksek frekansı sayesinde oldukça yüksek bant genişliğine ulaşılmasını sağlayan belleklerin düşük frekansları tartışılıyor.

 

Nvidia’nın tanıtımının ardından Micron da yeni ekran kartlarında yer alan GDDR6X bellek teknolojisini detaylandırmıştı. 21 Gbps’te çalışmaya elverişli bellekler ayrıca döngü başına 2 kat veri taşımasıyla da öne çıkıyor.

Buna karşın yeşil ekip Micron’un belleklerini daha düşük bir frekansta, 19.5 GBps’te kullanmayı tercih etti. Igor’s Lab’ın araştırmasına göre Nvidia’nın RTX 3090’da 19.5 Gbps’e çektiği belleklerin arkasında termal nedenler olabilir.

 

Öyle ki henüz GDDR6X belleklerin Tj Max yani güvenli üst sıcaklık sınırı belirlenmiş değil. GDDR5, GDDR5X ve GDDR6’da 100 derece olan bu sınır Igor’s Lab’ın tahminine göre GDDR6X için 105-110 derece aralığında olabilir. Bununla birlikte GDDR6X belleklerin zarar görmeye başladığı seviye ise tahminlere göre 120 derece.

 

Daha önce de vurguladığımız üzere Nvidia RTX 3000 ailesinde PCB tasarımını daha da kompleks hale getirdi. Bunu hem PCB’yi küçültüp hem de daha fazla güç gereksinimi olan GPU ile daha da perçinleyen firmanın bu kararının olumsuz sonuçları da görünüşe göre yaşanıyor.

 

Ölçümlere göre RTX 3080’in VRAM ünitesi 104 dereceye kadar çıkabiliyor ki bu değer VRM birimine en yakın GDDR6X belleklerde ölçülmüş.

PCB'ye yakından bakış

RTX 3080’in PCB’sine göz gezdirdiğimizde aşırı derecede sıkışık olan kartta VRAM’ler yüksek TDP'li GA102’ye çok yakın konumlanmakla birlikte bu GPU’yu besleyen VRM’e de bir hayli yakın.

Yüksek sıcaklıklar Nvidia’nın hızlı GDDR6X bellek kullanmamasının nedeni olabilir Tam Boyutta Gör

Ufak bir not düşelim, GPU'ya kısa mesafe özelleşmiş tasarım kartlarda da görülüyor. Dolayısıyla bunun GDDR6X'in yüksek frekansı nedeniyle sinyal oranına duyarlılığına bağlı bir karar olması muhtemel.

 

Haliyle Nvidia tasarım kararlarının bir neticesi olarak aslında Micron tarafından 21 Gbps seviyesine uygun geliştirilen bellekleri 19.5 Gbps’e düşürmüşe benziyor.

Yüksek sıcaklıklar Nvidia’nın hızlı GDDR6X bellek kullanmamasının nedeni olabilir Tam Boyutta Gör

                                 MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio

Yaklaşık %10’luk bu kaybın performansa etkisinin olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte özelleşmiş tasarım kartlarda daha geniş PCB ve etkili bir soğutucu tasarımı sayesinde sıcaklık başlığında daha güvende kalınacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5241 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rtx 3080, micron gddr6x ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim