Anlık Bildirim

Yılın ilk yarısına damga vuran 5 teknolojik gelişme

2021'in ilk yarısı bitmek üzereyken, biz de bu yıl çokça ses getiren teknolojileri bir araya getirdik. İşte yılın ilk yarısında öne çıkan gelişmeler:                   

Pandeminin gölgesinde geçen bir yılı daha yarıladık. Buna rağmen teknoloji hızla hızla gelişimini sürdürüyor. Örneğin mRNA aşıları şimdiden hayatımıza girerken, bazı teknolojiler ise birkaç yıl sonra yaşamın her alanında kendini göstermeye başlayacak. Peki yılın ilk yarısında en çok hangi gelişmeler konuşuldu? İşte 2021'de öne çıkan teknoloji haberleri içerisinden derlediklerimiz:

2021'in ilk yarısına damga vuran teknolojiler Tam Boyutta Gör

1. mRNA aşıları

Hiç şüphe yok ki 2021'de en çok ses getiren gelişme mRNA aşıları oldu. Zira virüsün genetik yapısının kopyalanmasına dayanan ve 20 yılı aşkın bir süredir üzerinde çalışılan mRNA aşıları, Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından COVID-19'a karşı geliştirilen aşılarla hayatımıza girmeye başladı.

2. Perseverance'nin Mars'a inişi

Yıla damga vuran gelişmelerden birisi de NASA'nın uzay gezgini Perseverance'nin 7 aylık uzay yolculuğunun ardından Mars'taki Jezero kraterine başarılı inişi oldu. Dünya dışında yaşam belirtisi aramak amacıyla Mars'a gönderilen Perseverance'nin kızıl gezenden toplayacağı örnekleri daha sonra Dünya'ya getirmesi planlanıyor.

3. Kargu-2 ile "katil robot çağı başladı"

Patlayıcı yüklü Türk yapımı Kargu-2 kamikaze drone, Birleşmiş Milletler'in Mart 2021 raporuyla dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Öyle ki Kargu-2'nin geçtiğimiz yıl Libya’daki darbeci Hafter güçlerini, yapay zeka yardımıyla inisiyatif alarak vurduğu bilgisi ilk kez paylaşıldı. Bu açıklama dünyanın ilk otonom drone saldırısı olarak kayıtlara geçti.

https://www.donanimhaber.com/teknoloji-haberleri

4. Elektrikli otomobillerin menzilini iki kat artıracak yeni pil teknolojisi

Elektrikli otomobillerin en büyük problemlerinden menzil sorununu çözecek yeni bir pil teknolojisi duyuruldu. QuantumScape tarafından geliştirilen lityum metal piller, elektrikli bir otomonilin menzilini %80 oranında artırabilir. Hatta Vokswagen'ın 2025'e kadar elektrikli otomobillerinde bu teknolojiden istifade etmesi planlanıyor.

5. Küresel çip krizi

Koronavirüs pandemisinin neden olduğu arz-talep dengesindeki bozulma, 2021 itibariyle başta otomobil sektörü olmak birçok sektörün çip ihtiyacını karşılayamamasına neden oldu. Hal böyle olunca da tüm dünyayı etkileyen bir çip kıtlığı ortaya çıktı ve deyim yerindeyse tüm tüketici elektroniği sektörü küresel bir "dar boğazın" eşiğine geldi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim